Resenärstyper – backpacker eller suitcaser?

Jag reser i stort sett alltid tillsammans med min sambo Pda. Vi gillar samma typ av resor och är nästan alltid överens om vad vi ska se och vad vi ska göra. Men nu i planerandet av vår Kinaresa, inser jag också hur olika varandra vi är. Pda är ingen våghals, men han är dubbelt så äventyrlig som jag. Det finns det förvisso en del orsaker till som jag kommer ta upp i ett annat inlägg. Men vem är jag egentligen när jag reser, vilka preferenser har jag och är det antingen eller, eller lite av båda?

Det var resebloggen Resfredag som från början tog fasta på det här med vilken resenärstyp man anser sig vara. Här kommer mitt bidrag.

Vem är du när du reser? En lista om resenärstyper.

1. Dyka i från poolkanten eller smyga i från badstegen/poolkanten?

Svar: Definitivt en som kliver i från badstegen. Med ett stadigt tag om räcket. Hoppat i kanske jag har gjort någon gång om det varit max en halvmeter ner till vattnet. Jag är dock alldeles för osmidig för att graciöst kunna dyka i. Dessutom flyter jag som en kork, så det skulle knappt bli nåt dyk, jag skulle mer se ut som ett sådant där metspöflöte som guppar omkring på ytan.

Mljet, Kroatien

2. Backpacker eller “suitcaser”?

Svar: Någon backpacker är jag inte. Mer en flashpacker i sådana fall. Ryggsäcken packas oftast på våra långresor som jag gärna har planerat in i minsta detalj och bokat alla boenden i förväg. Allt för att optimera resan och slippa planera en massa under resans gång. Jag vill bara flyta med för att återknyta till det tidigare svaret. Spontanitet är inte min grej. Men suitcaser då? Jo, sådana resor gör vi också minst lika ofta som ryggsäcksresor, om inte oftare. Så här blir det nog fiftyfifty, med en viss övervikt för suitcasandet. Packar snyggt gör jag däremot oavsett, allt stryks, rullas ihop eller viks och måste ligga helt rätt i väskan, minsta lilla asymmetri korrigeras. Inte som Pda som liksom bara knölar in allt och sen har väskan på golvet på hotellrummet medan jag hänger upp i skåp eller lägger i byrålådor.

Sarajevo, Bosnien-Hercegovina

3. Packa kvällen före eller packa i god tid?

Svar: Jag förbereder och shoppar det som kan behövas tas med ungefär en vecka innan resan, men själva packandet sker alltid kvällen innan. Jag har sällan någon lista, kanske att jag skriver en för treveckorsresorna, men innan weekends och veckoresor förlitar jag mig på mitt rese- och packningsminne. Det enda jag någonsin glömt hemma är en resemaskot i form av ett mjukdjur. Vi har alltid med ett på våra resor, vi har ett gäng som vi alternerar mellan, men denna gång glömde jag ta med ett som sagt. Då blev det lite panik på Arlanda! Resan gick bra ändå, men det lär garanterat aldrig hända igen! Och den där gången våra ryggsäckar blev kvar i Paris, men vi befann oss på Madagaskar. Det enda vi hade med oss i handbagaget var det ni ser på bilden…

Antananarivo, Madagaskar

4. Sladda in på tågstationen/flygplatsen precis på håret eller vara där 1 timme innan deadline?

Svar: Åh, alltid i god tid innan avgång! Absolut alltid två timmar före. Jag kan bli stressad av att bara bli sen i tio minuter. Sen tycker jag att det är rätt mysigt att knata runt på flygplatser ett par timmar innan man ska knöla in sig i den där plåtburken i skyn. Innan tåg- eller bussresor räcker det med en halvtimme innan. Om det är i Sverige vill säga, en halvtimme räckte inte när vi åkte tåg mellan S:t Petersburg och Helsingfors i julas. Då var det bagagescanning och passkontroll och allmänt kaos. Tur då att vi var där över en timme innan!

Marrakech, Marocko

5. Paketresor eller sy ihop själv?

Jag syr för det mesta ihop våra resor själv. Det är ju halva nöjet med att resa! Jag är dock ingen snobb och kan gärna boka i oss på en chartervecka i Grekland någon gång ibland när vi bara vill slappa, sola och bada. På långresor tar jag ofta hjälp av en reseagent med själva bokningarna, främst för att logistiken brukar bli smidigare då, men det är alltid jag själv som väljer vad vi ska göra, åka och bo. Vår resa till Argentina och Chile var en egenhändigt ihopsnickrad resa som jag än idag egentligen inte fattar hur jag fick ihop. Dessa länder ligger långt efter när det gäller att kunna boka och betala saker på nätet. Men det gick och allt klaffade perfekt! Efteråt var jag dock så utmattad att jag inte orkade resa på tre månader…

6. Foodie eller naturjunkie?

Svar: Utan tvekan naturjunkie. Visst är det gott med mat, men vi är helt värdelösa på att hitta bra mat utomlands. Vi orkar dessutom inte hålla på att boka bord eller köa eller hänga i nån bar och vänta på ett bord på något flashigt, upphaussat ställe som fått toppbetyg på Tripadvisor. Sådant känns lite för ”Stockholmskt” för vår smak. Så hellre en bit ost, några skivor skinka och en flaska vin på en picknickfilt än en trerätters på en fancy restaurang.

Hemsk nyårsinälvsmiddag i Buenos Aires, Argentina

7. Skidsemester eller sandstränder?

Svar. Definitivt sandstränder! Jag kan inte åka vare sig längdskidor eller slalom. Skulle kunna tänka mig att ligga framför en brasa och dricka eggnog i Alperna, men åka skidor – nej tack! Vi gillar ju att snorkla, så det får gärna vara mer sten än sand, så att vattnet är klarare och det finns mer liv under ytan, men inte mycket klår att strosa barfota i vattenbrynet på en sandstrand.

Seychellerna

8. Återkommande favoriter eller nya destinationer varje gång?

Svar: Klart att man varit till en stad eller ett land flera gånger, London, Spanien och Italien t.ex, men får jag välja (och det får jag!), så åker jag helst till ett nytt land varje gång. Jag gillar att räkna länder och jag älskar att åka till nya ställen och upptäcka allt för första gången. Om man dessutom har en sambo som gjort världens snyggaste scratchmap, så är det ju klart att man vill skrapa ett nytt land så ofta som möjligt!

9. Roadtrip eller tågresa?

Svar: Att resa med tåg är ju superhett just nu och det med rätta. Vi har åkt tåg i Indien, Frankrike, till S:t Petersburg och åker gärna lokaltåg under våra resor. Än har vi dock inte tågluffat i Europa, (jo, Pda i början på 90-talet) eller åkt ex. Transsibiriska, men det kommer. Den frihetskänsla man har under en roadtrip är dock rätt oslagbar, man kommer så nära inpå och det är så lätt att stanna på det där helt fantastiska stället man råkar få syn på från bilsätet. Vi äger ingen bil, så jag tycker kanske att vi kan lyxa till det med en roadtrip någon gång ibland.

Montenegro

10. Systemkamera eller mobilkamera?

Svar: Systemkamera är ju vinnaren här förstås, även om vi tar fler och fler bilder med mobilerna nu för tiden.

11. Morgonmänniska eller kvällsmänniska?

Svar: Ha! Alla som känner mig vet att jag förmodligen är världens tröttaste på morgonen och att tidiga morgnar inte är för mig. Men, på resande fot kliver jag nästan alltid upp väldigt tidigt, allt för att kunna utnyttja dagen och ljuset. Det blir även sällan några sena kvällar eftersom vi alltid har ett spikat schema att hålla oss till dagen efter. Om vi inte är på charter eller på en strandort och softar då förstås, då kan det bli både sovmorgon och nattsuddande.

12. Spanien eller Italien?

Svar: Tveklöst Italien. Rom, Venedig, Cinque Terre och Gardasjön. Äkta kärlek! Efter vår roadtrip i Andalusien förra sommaren närmar sig dock Spanien med stormsteg, men än så länge kniper Italien åt sig förstaplatsen.

Riomaggiore, Italien

13. Läsk eller alkohol?

Svar: Nog för att det är gott med en iskall Cola Zero när solen steker, men our drink of choice när vi reser, förutom vatten då såklart, är öl. Vin går också alldeles utmärkt. En drink kan slinka ner ibland. När det är kallt sippar vi rom. Men mest blir det öl. Dåligt för figuren, men bra för humöret!

Howth, Irland

14. Äkta böcker eller ljudbok?

Svar: Jag har en förmåga att somna efter fem minuter oavsett om jag läser eller lyssnar på en bok. Lyssnar jag på ljudbok på planet somnar jag som en stock. Här behövs inga sömntabletter inte. Vi har alltid med oss pocketböcker när vi reser, men med denna förbenade ålderssynthet som kommit i lavinfart bara det senaste året, måste vi ha läsglasögon för att ens kunna läsa en ynka etikett. I solljuset fungerar det inte så bra med både läs- och solglasögon. Jag har provat glasögon som är en kombination äv båda, men tycker de fungerar sådär. Så ljudböcker tippar jag kommer bli vår nya grej framöver. Pda jobbar ju dessutom åt Storytel.

Algodonales, Spanien
Please follow and like us:
error
fb-share-icon

7 Svar på “Resenärstyper – backpacker eller suitcaser?”

    1. Ok, det ska bli kul att läsa! Ja, hur tänkte vi när vi packade där egentligen? Vi hade inte ens kameran med i handbagaget utan fick knäppa kort på lemurerna med mobilen de tre första dagarna vi var på djungelutflykt… Klantigt! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.