Öland och Borgholm – på cykel till Borgholms slottsruin och i husbil på Kapelludden Camping

Efter inplanerade Vadstena och Visingsö blir det en spontantur till Öland och Borgholm – på cykel till Borgholms slottsruin och i husbil på Kapelludden Camping. Fyra dagar på Öland bland proffscampare. En upplevelse bara det!

Läs våra övriga inlägg om husbilssemestern här.

Det smattrar och blixtrar om dem där de snurrar runt och sätter upp förtältet. Så sjukt effektiva! Ett skånskt par med svärföräldrar, två små barn och dessutom två hundar. Far omkring som jehun och låter konstant. Vi bara älskar dem. Vi får låna deras vattenkanna. En sådan måste man faktiskt ha när man campar. Och en diskbalja. Glöm aldrig det! För guds skull!

Vi kör sydost från Gränna ner genom Småland med Öland och Borgholm som slutmål. På vägen gör vi ett par stopp. Nu när vi ändå har en femåring med oss och befinner oss i Astrid Lindgrens trakter.

Stalpets vattenfall

Stalpets vattenfall stoltserar med att vara södra Sveriges högsta vattenfall med sina 20 meter. Vattnet från Svartån forsar och bubblar ner i en inte så liten gryta som man når via ett par långa och rätt branta trätrappor. Det finns platser för en fika både ovanför och nedanför fallet. Här finns även Stalpets Café och Hantverksbod. Har man vägarna förbi tycker vi att det är väl värt att stanna till vid vattenfallet.

20 m höga Stalpet

Astrid Lindgren: Katthult & Bullerbyn

Från Ingatorp åker vi på småvägar till Katthult och gården där Emil i Lönneberga-filmerna spelades in. Gården är sommaröppen för turism, men själva gårdshuset får man inte gå in i. Här finns dock Emils snickarboa (dock inte i original eftersom den tydligen brann ner) och Katthultsboden med försäljning av Emilsouvenirer. Ja, både mysse och bysse finns att köpa här.

Entrén är 30 kr för barn och 60 kr för vuxna. Katthult ligger 1 mil från Mariannelund och ca. 2,5 mil från Vimmerby och har öppet från slutet av juni till slutet av augusti.

Hemma hos Emil i Lönneberga

Utanför Mariannelund ligger gårdarna i Sevedstorp, även kallade Bullerbyn. Här i Mellangården växte Astrids pappa Samuel August upp och det var här som utomhusscenerna i Barnen i Bullerbyn spelades in 1986. Husen i Bullerbyn är privatägda och stängda för turister.

Här finns Café Sörgården som håller öppet från mitten av juni till slutet av augusti och Smedjestugan som man kan hyra för övernattning. Att parkera på den stora parkeringen kostar 50 kr.

Bullerbyn

Borgholm

Öland är lite av en vit fläck på min resekarta. Campingen vi bor på ligger precis norr om öns huvudstad Borgholm (hur många gånger råkar vi egentligen säga Bornholm istället när vi är här?). Flera kvällar går vi den korta promenaden in till Borgholms lilla centrum och äter middag. Det är livligt på restauranger, torg och nere i hamnen. Bokar bord gör vi en av kvällarna på en populär italiensk restaurang.

Pda och Dino cyklar för cykelvänligt är det verkligen. Om man inte cyklar rakt in i lyktstolpar vill säga! Då är det tur att små knattar har cykelhjälm på sig!

Borgholms restauranggata

I Borgholms centrum finns ett systembolag, Coop och ICA och små butiker för den shoppingsugna. Den gula Borgholms kyrka vid norra änden av Borgholms torg byggdes i slutet av 1800-talet och byggdes ihop med en tidigare skolbyggnad.

Borgholms kyrka

Borgholm ligger vackert beläget vid vattnet. Pda och Dino cyklar runt och spanar på båtarna. Här nere hänger det lite finare klientelet. Ovanför hamnen ser man slottsruinen torna upp sig på sin kulle.

Glassiga hamnen i Borgholm

Borgholms slottsruin

Ölands största turistattraktion är den ju utan tvekan. Borgholms slottsruin från slutet av 1200-talet. Numera spelplats för konserter och utställningar. Vi cyklar dit och tar Garderobstrappan upp från Hälsans Stig. Trappan börjar till vänster om den vita skylten i slutet av grusvägen på bilden nedan. Det är en riktig workout för benen.

Cyklar upp till Borgholms slottsruin

Slottet har tyvärr stängt för dagen när vi kommer upp, så det blir bara en tur runt utsidan. Man kan bara tänka sig hur häftigt ett konsertbesök måste vara. Eller än hellre ett besök när slottet var i högform för sisådär en 400 år sedan under Karl X Gustavs tid. Vet ni förresten att den kungen tydligen hade ett midjemått på över två meter? Mycket vin, kvinnor och sång där vad det låter. Ja, vin och mat i alla fall.

Borgholms slottsruin

Borgholms slottsruin öppnar för säsongen den 1 april 2022. Mer info hittar ni här.

Dagstur på cykel runt Borgholm

Trots att mannen jag lever med har ritat cykellederna här runt Borgholm kommer vi lite vilse. Nästan så man vill kräva pengarna tillbaka… Vi tycker nog att det är svårt att hitta fina cykelleder faktiskt och vi cyklar mest runt lite på måfå. Det är mest villabebyggelse, ett par områden med stora köpcentrum samt åkrar och knöliga grusvägar. Nej, ingen höjdarcykling alls.

Cykelled från Köpingsvik

Vi försöker dessutom undvika väg 136 mellan Borgholm och Köpingsvik, men behöver vid ett tillfälle korsa den för att köpa lite läskande dryck i hettan. Det går som en karavan av bilar med husvagnar och husbilar genom lilla samhället Köpingsvik. Som ett aldrig sinande pärlband av brummande avgasburkar i plåt genom denna stackars lilla by. För detta är den enda större väg som går norrut. Till Böda. Ni fattar vad jag talar om va? Böda camping. För älskare av husvagnsliv himlen på jorden, men för den stora massan lutar det förmodligen mer åt helvetet.

Pandemin känns avlägsen när vi cyklar ner till Köpingsvik camping vid havet. Här känns området trängre än på den camping vi bor på. Här har de däremot en mycket finare strand. Men det är verkligen packat med folk, så vi tar en vätskepaus bara och cyklar sedan vidare.

Packat på stranden vid Köpingviks camping

En sväng genom Stora Alvaret

Det har knappt regnat alls under hela resans gång. När vi korsar Öland från öst till väst med husbilen via Stenåsavägen över Ölands Alvar är det mulet och stänker lite. Vi stannar till i höjd med Möckelmossen där det finns toaletter och  informationstavlor över flertalet vandringsleder i området. Varhelst man tittar är det hedmark utan träd med låg växtlighet som böjer sig i vinden. Stora alvaret har tillsammans med södra Ölands odlingslandskap utsetts till världsarv av Unesco.

Vi korsar Stora Alvaret

Kapelludden Camping

Vi bor fyra nätter på Kapelludden camping. På deras hemsida kan man utifrån en karta över campingen välja var man vill bo med priser därefter. Om man är ute i god tid vill säga. Det finns inte så många platser kvar att välja på när vi  bokar. Men vi får ändå en bra plats på Ängen nära den lilla stranden och servicehus B.

Området runt vår husbil skiljer sig nämnvärt från de andra mer vana camparna. För oss tar uttagning av cyklar och uppställning av bord och stolar ett bra tag. För våra närmaste grannar tar det 12 minuter. Och då har de dessutom satt upp ett förtält och byggt en inhägnad till sina hundar. Andra har mer permanenta boenden med trätrallar, blomsterarrangemang och stora möbler inne i sina förtält. Långliggarna. Vi är ändå rätt nöjda med att vara amatörer.

Campingfamiljen

På Solsidan verkar det flådigast att bo och här har man vacker utsikt mot havet, men det blåser även en hel del. Och inte går det att bada här heller då stranden kantas av stora stenbumlingar. På denna udde ligger även 45 stugor som ser ut att vara fina och välutrustade. Bredvid stugorna kan man låna grillar och på återvinningscentralen bredvid hittar vi en halvtrasig grill som vi tar med oss och använder ett par gånger. Fungerar alldeles utmärkt.

Solsidan av Kapelludden

Vi bor nära den lilla stranden, men badar väl kanske en gång. Det är nämligen väldigt långgrunt med rätt geggig botten. Bättre då att gå i från den långa bryggan en bit bort. Än bättre att gå förbi campingens stugor och bort mot de privata stugorna på norra delen av udden. Här finns en stenpir med stege där vattnet är betydligt djupare.

Campingens "strand"

Kapelludden campings stora fördel, förutom att den ligger så nära Borgholm, är att det finns ett badhus och en utomhuspool med restaurang och bar. Det är gratis att bada i utomhuspoolen om man bor på campingen. I Borgholms badhus finns en 25-metersbassäng, vattenrutschbana, bastu och bubbelpool samt ett gym. Entré 80 kr för vuxen, 50 kr för barn.

Pool ingår

Lämnar Öland, mot Västervik

Efter att ha levt campingliv på sköna Öland (ja, ska vi vara ärliga så såg vi ju mest bara campingen och Borgholm), så åker vi tillbaks till fastlandet igen och styr kosan mot Västervik. Men först en liten avstickare till Kalmar.

Ölandsbron
Please follow and like us:
error
fb-share-icon

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.