Visingsö med husbil och cykel

Från Gränna åker vi bilfärja över till Visingsö med husbil och cykel. Här stannar vi i tre dagar för att hinna utforska ön och njuta av lugnet och stillheten. Vi cyklar på både norra och södra delen av Visingsö.

Första morgonen på Visingsö väcker Pda Dino med de viskande orden ”Kom, vi drar på upptäcktsfärd!” och så pinnar de på med sina cyklar mot kyrkan en bit bort från ställplatsen. En 54-åring och en 5-åring. Kompisarna.

Ni har väl inte missat att det varit husbilspremiär för oss och att det kommer trilla in en hel del inlägg från den resan här på firstmorning.se under hösten? Tidigare har ni kunnat läsa om det pittoreska pilgrimsmålet Vadstena med sitt kloster, slott och historiska stadskärna. Vi har också hunnit skriva ett sammandrag över vår upplevelse av husbilslivet.

Att se mellan Vadstena och Visingsö

Nu kör vi vidare söderut mot Visingsö som är en ö som ligger i Vättern bara en kort färjetur från Gränna. På vägen dit svänger vi upp till Omberg som är ett berg och en ekopark med ett utsiktstorn på toppen. Här får man en milsvid 360-utsikt över Östgötaslätten och Vättern. Det går att åka bil nästan ända upp till en stor parkering. Sedan tar det 15 minuter att gå upp till toppen längs en något brant och stening väg.

Anna och Dino kilar upp före oss, för vi står på parkeringen och har upptäckt att färskvattnet som vi nyss tankat i fullkomligen forsar ut under husbilen. Tanken håller inte riktigt tätt om vi säger.

På toppen av Omberg

Tre kilometer norr om Gränna, precis vid E4:an, ligger Brahehus på toppen av Vätterbranten. Det är greve Per Brahe som låter bygga lustslottet Brahehus 1637. Samtidigt som slottet färdigställs grundar han även staden Brahe-Grenna, numera Gränna. Brahehus brinner år 1708 och numera finns bara murarna kvar.

Brahehus

Gränna & polkagriskokeri

Vi stannar alldeles för kort tid i Gränna för att få någon feeling, men vi ser till att besöka ett polkagriskokeri för att se hur de gör stadens berömda godis. Det finns affärer som visar tillverkningen av polkagrisar längs med hela Brahegatan, Grännas huvudgata. Här finns även Andrémuseet.

Polkagristillverkning i Gränna

Visingsö - Vätterns pärla

Från hamnen i Gränna tar vi bilfärjan över till Visingsö. Vi köper biljetter på Visingsötrafiken. Det verkar som att priset vi betalar för en enkelresa, 340 kr för husbilen + en förare, två vuxna á 60 kr (Dino åker gratis), alltså totalt 460 kr, även inkluderar en returresa. För när vi bokar biljett till återfärden tre dagar senare betalar vi 0 kronor.

Husbilen som vägrade starta

Det är nästan så att vi blir kvar på fastlandet. Pda är inte så van att köra automat, husbilen har dock funkat att starta i alla lägen hittills. Tills nu när vi ska köra ombord på färjan. Pda blir superstressad, Anna bara kluckar där i baksätet, Dino chillar och spelar spel på paddan och jag undrar mest varför vi inte åker.

Vi står alltså längst fram i kön, helt stilla med en lång bilkö bakom oss och färjepersonalen vinkar bekymrat om än frenetiskt åt oss att köra ombord. De börjar istället vinka förbi de andra bilarna. Pda blir yvigare och yvigare i både språk och gester. Hans skrik hörs säkert ut genom det öppna fönstret. Jag, som sitter bredvid, men inte har körkort, är inte till någon hjälp. Minuterna går. Månne Anna kanske myser lite där i baksätet över duktiga Pdas hysteri? Till slut startar eländet och vi hinner köra ombord i sista sekunden. Sist av alla. Det är ju synd att ingen av oss filmar spektaklet. Nu när Pda äntligen får personifiera ett päron till farsa.

Färjan mellan Gränna och Visingsö

Efter en smärtfri avkörning från färjan svänger vi in till Visingsö Ställplats som ligger i ett litet skogsparti ovanför hamnen. Vi har bokat en ställplats i tre nätter. Här finns 49 ställplatser, ett servicehus med duschar, toaletter, diskhoar, färskvatten och latrintömning. I alla platser ingår el och området har wifi. Platsen kostar 250 kr per dygn och man kör in till ledig plats. Bokning av speciell plats går alltså inte. Vi hittar en bra och avskild plats med någorlunda utsikt mot vattnet.

Visingsö ställplats

Att se på Visingsö i närheten av hamnen

Brahekyrkan

Runt hamnen och Visingsö Ställplats finns mycket av intresse för både stora och små. Jag och Pda är inte särdeles religiösa av oss, men är det något vi älskar att besöka på våra resor så är det kyrkor. Och wow alltså! Brahekyrkan ett stenkast från hamnen är kanske en av de vackraste kyrkor vi någonsin satt vår fot i. ”Jädrar vilket fint hus, Pda!”, utbrister Dino när han spatserar in i sina Foppatofflor på upptäckarcykelturen de tar den första morgonen på Visingsö. Minst sagt impad liten kille.

Dino efter morgonbön i kyrkan

Den hyfsat oansenliga utsidan kompenserar Brahekyrkan för med den makalösa interiören. Ett monument över Braheätten i barock och renässans från 1600-talet. Målningar i takvalven, tavlor i metall med bibliska motiv, skulpturer, förgyllningar och konstverk. Det är mycket, det är svulstigt, det är fantastiskt. Även om man inte är inne på just kyrkor, så är Brahekyrkan väl värt ett besök.

Fantastiska Brahekyrkan

Wisingsborgs Trädgård

Mellan hamnen och Brahekyrkan ligger Wisingborgs Trädgård som erbjuder ett trädgårdscafé under sommarmånaderna och catering året om. Trädgården är en sann fröjd att strosa omkring i.  Det är verkligen en vacker plats för en kopp kaffe eller en bit mat.

Wisingsborgs Trädgård

Visingsborgs Slottsruin

Det är bara den södra flygeln som finns kvar av de fyra flyglarna som utgjorde Visingsborgs slott i slutet av 1500-talet. Innan branden, som ödelägger slottet 1718, används Visingsborg som ett läger för krigsfångar från främst Ryssland. Det är en av de tyska fångvakterna som lyckas tutta eld på slottet när han tänder sin pipa med ett strå från halmmadrassen. Man kan bara tänka sig hur grandiost Visingsborgs slott en gång var där det stoltserar på sin höjd ovanför hamnen ut mot Vättern.

Visingsborgs slottsruin

Cykla på Visingsö

Södra Visingsö

När Anna och Dino åker Visingsötåget, som går från Leklandet vid hamnen ner till Näs, Visingsös södra udde, passar vi på att cykla. Vi har med oss varsin cykel och börjar med att cykla västerut till Svensgårdens Gårdsbutik & Bonnacafé. Här äter vi en enkel paj till lunch och tar ett glas vin. När vi nu researchar så här i efterhand visar det sig att ägarna nu gått i pension och Svensgården är nu stängt för gott efter 29 somrar.

Lättcyklat och milsvida vyer

Rökinge Brygga

Visingsö är lättrampat med fina vägar med nästan ingen biltrafik alls. Odlingsmarkerna skiftar i grönt och gult, ön är platt och man ser långt över både ö och vatten. Vi möter ett fåtal andra cyklister, men knappt en enda bil. Efter lunch svänger vi ner till Rökinge Brygga där man kan sola, bada och grilla.

Rökinge brygga

Visingsötåget

På vägen söderut ner mot Näs möter vi Visingsötåget och hojtar och vinkar frenetiskt åt Anna och Dino. Tåget utgår från remmalagen och går ner till Näs, och den guidade turen tar ca 1 timme och 15 minuter inkl. stopp vid Näs Borg. Åkturen kostar 150 kr för vuxen och 90 kr för barn.

Vi möter Visingsötåget med Anna och Dino

Näs slottsruin

Strax innan Näs slottsruin ligger en mindre ställplats på gräs med plats för kanske åtta husbilar. Enda service är en dryck- och godisautomat och en torrtoa. Det går en brygga ut i vattnet vid den lilla badplatsen.

Näs slottsruin är kanske inget man enkom behöver åka ner till södra Visingsö för att se. Men det blir en trevlig paus i cyklingen med ett kort besök här. Näs slott är kungaresidens på 1100-talet och fungerar även som riksbank för Svea rikes kungar samt rikets dyrbarheter. Slottet bränns ner 1318. Det förekommer i böckerna och filmerna om Arn av Jan Guillou.

Näs slottsruin

Ekskogen på Visingsö

Ekskogen på Visingsö är en av de största ekskogarna i Sverige. Vi cyklar genom den vackra ek- och bokskogen i Kronoparken på väg norrut mot hamnen och ställplatsen igen. På sina ställen är skogen så tät och träden så yviga att de bildar ett välvt tak över cykelvägen. Här går en bred grusväg och vi möter inte en enda bil.

Genom Kronoparkens skog

Norra Visingsö

Det går att ta sig över hela Visingsö på en dag med cykel. Ön är 14 km lång och som bredast 3 km. Vi väljer dock att dela upp cyklingen i två etapper. Anna har inte med sig någon cykel och det är lite för långt för Dino att trampa på sin lilla cykel. Det är hård åtgång på hyrcyklar på Visingsö, men Anna har tur och lyckas hyra en lådcykel på Leklandet.

Anna hyr en lådcykel

Vi cyklar norrut förbi Brahekyrkan och öns enda livsmedelsbutik. Jag och Pda viker av på mindre grusvägar, men Anna håller sig på huvudvägen eftersom lådcykeln är ganska tungtrampad.

På cykel mellan sädesfälten

Tempelgården

Som en spansk hacienda uppenbarar sig Tempelgården och dess skulpturpark mitt på slätten. Olikt allt annat på Visingsö. Här finns stugor att hyra, ett café och keramik, en skulpturpark och konstutställning i det vita templet. Visingsökonstnären Olle Krantz, (1906-1999), skapar sin konstnärsgård med början 1948. Templet, som är en kopia av det grekiska templet Parthenon, flyttar han hit från en plats nära slottsruinen. Ursprungligen uppförs templet till en internationell teosofisk fredskonferens 1913 och används som konsthall med konst av bl. a. Carl Larsson, Anders Zorn, Bruno Liljefors och Carl Milles.

Tempelgården

Badplats Sandudden

Efter en svettig cykeltur upp till Visingsös nordligaste udde lockar det med ett dopp vid Sandudden. Det är en lång och vacker sandstrand, men ett par badskor skulle inte sitta helt fel med tanke på alla stenar vid strandkanten och en bra bit ut i vattnet. Eller är det kanske bara jag som är ömfotad? Sandudden är välbesökt och vattnet svalkar skönt innan vi hoppar upp på cyklarna och styr söderut igen.

Vackra Sandudden

Plötsligt händer det - på en cykeltur på Visingsö!

Kanske det mest minnesvärda ändå är att Dino tappar sin allra första tand där i lådcykeln när han mumsar på sin frukostmuffins? Lyckan i de ögonen går inte att ta miste på! Det blir en riktigt härlig dag och alla är på ett strålande humör. Vädret är lysande, biltrafiken obefintlig, cyklingen lätt och ledig. Anna kämpar på bra med den klumpiga och tunga lådcykeln. Det är väl jag då som egentligen inte är särskilt förtjust i att cykla som borde knorra, men inte ens det gör jag idag.

Vädret, humöret, cyklingen, Visingsö... allt är toppen

Restaurang Talay Thai

Vi hör talas om att det finns en thailändsk restaurang på Visingsö och tänker att vi äter en sen lunch där på väg hem till ställplatsen. Och vilken god lunch vi får! Deras jordnötssås är galet god. Efter cykelturen är det extra härligt att få slå sig ner på uteserveringen under ett skuggigt tak och sippa på en Cobra under tiden man väntar på maten. Talay Thai kan vi verkligen rekommendera.

Restaurang Talay Thai

Nästa destination...

Vi får fina dagar på Visingsö. Så här i efterhand gillar jag Visingsö bäst av de ställen vi rullar till med husbilen sommaren 2021. Cykla på Visingsö är ett måste. Ställ bilen och hyr en cykel eller ta med egen. Visst funkar en dagstur från Gränna, men jag skulle ändå slå ett slag för att stanna en natt eller två på Visingsö. För att hinna se allt på ön i ett långsamt och njutbart tempo.

Men nu är det dags för Operation Grävlingshuvve att styra kosan mot ett nytt ställe. Ska vi testa ännu en ö kanske? Fast lite större…

Operation Grävlingshuvve rullar vidare...
Please follow and like us:
error
fb-share-icon

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.