Det kinesiska visumtrasslet

För att komma in i Kina krävs ett visum. Det där med visum känns så irriterande onödigt, varför liksom? Jo, länderna vill ha koll på vilka dom släpper in. Men varför inte bara scanna passet eller göra som USA: ESTA-ansökan som kostar ca 150 kr, tar 10 min och man får svar inom 72 timmar! Här är USA för en gångs skull ett föregångsland.

Kände mig lite lätt mafioso den där dagen

Tre sätt att söka visum till Kina på

 1. Förbered och fyll i alla dokument tidigast 90 dagar innan avfärd. Ta egna passfoton. Beställ tid för att lämna fingeravtryck på visumcentret i Stockholm eller Göteborg. Ta med alla dokument och pass dit. I Stockholm ligger Chinese Visa Application Center Karlavägen 108. Här finns en guide till vilka dokument du behöver ha och vilka olika typer av visum som finns.

2. Gör ansökan via nätet. Det kan man enbart göra om man är minst två som reser tillsammans både till och från Kina. Visumen utfärdas i Kina och skickas därifrån med DHL eller Fedex. Här finns ansökningsblankett. Fördelen med denna ansökan är att du laddar upp en passkopia och alltså inte behöver skicka eller lämna ifrån dig ditt pass. Däremot finns det vissa tidsaspekter för visumets giltighetstid och när man måste påbörja sin resa etc. Dessutom får man hem visumet bara en vecka innan resan och det känns lite osäkert.

 3. Gör som vi gjorde och ta hjälp av en tredje part, i vårt fall Alla Visum. Vi tänkte att vi skulle slippa allt trassel vi läst om, men smärtfritt gick det inte här heller trots det höga priset. Vi betalar 3 760 kr för oss två. Det som är bra är att Alla Visum har ett kontor mitt i Stockholm, så bor man här behöver man inte skicka iväg sitt pass. Visumfoto kan tas på plats, det kostar 150 kr. Man lämnar alla dokument till Alla Visum och så lämnar de in ansökan till Chinese Visa Application Center. De bokar även tid åt dig för att lämna fingeravtryck.

Fingeravtrycken är bortlämnade

Visum till Kina med trassel på toppen

Fördelen med att anlita Alla Visum är att man får en fast lane på visumcentret. Vi har en egen lucka där vi lämnar fingeravtrycken. Allt går på fem minuter och vi är precis på väg att gå därifrån när tjejen i luckan sticker åt oss våra visumansökningar och ber oss komplettera samt signera vid alla gröna markeringar. Vad är det då de mer vill veta?

Jo, detta: vad har du studerat, vilket datum började du dina studier, vad heter och var bor din pappa och när är han född, på vilken adress bor din mamma och vad jobbar hon med, (retarded råkade Pda skriva!), skriv namn och adress på ALLA boenden under vistelsen i Kina. Och mycket mer!

Nu är det så att båda våra pappor är döda varför vi istället angav våra mammor som next of kin i ursprungsansökan. Så vi fyller helt sonika inte i våra döda pappors adressfält, men se det går inte för sig. – Men de är ju döda, säger jag till tjejen i luckan. -They are deceased, säger jag. -Ok, write dead, säger hon.

Vi kommer bo på sju hotell i Kina och inte heter de något tvåstavigt precis, så Pda frågar om vi verkligen behöver skriva alla hotellnamn och adresser. –Write two, säger vår tjej i luckan. Jaha, så viktigt var det liksom. Sen ser vi ju att alla våra dokument, bl.a. ett där precis alla hotellnamn och adresser faktiskt står specificerade, är bifogade visumansökan, så varför måste vi även skriva in det för hand? Vem är intresserad av alla dessa onödiga uppgifter? Fråga efter skostorlek och favoritfärg när ni ändå håller på!

Så här i efterhand är vi glada över att ha anlitat Alla Visum. Några har köat här på Chinese Visa Application Center i timmar och får bakläxa på visumansökan eller har missat ett viktigt dokument. Då måste de nämligen boka en ny tid och komma hit igen. Skapligt ”roligt” för de som inte bor i Stockholm eller Göteborg. Galet! Vi kan åtminstone fixa till allt på plats. Drygt en timme senare går vi därifrån, helt konfunderade över kineserna och deras relation till dokument och personuppgifter. Om en månad är vi klokare?

Läs från början om vår resa till Kina här och här.

Please follow and like us:
error
fb-share-icon

4 Svar på “Det kinesiska visumtrasslet”

  1. Haha…been there, done that! Jag körde sätt nr 1 i Göteborg. Klarade mig igenom på första försöket, men svettigt var det. (Skriver nog också om detta framöver ?)

  2. Att ansöka om det visumet låter som rena glädjedödaren, speciellt om man reser solo att döma av punkt nr.2, varför måste man vara minst två resenärer liksom 😀 Jag tror jag satsar på lite mer lättillgängliga länder ett tag till 😀

    1. Ja, lite trassligt blir det allt att behöva ta sig till Stockholm eller Göteborg för att lämna fingeravtryck. Märkliga regler helt klart.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.