Alla vill till Taormina. Efter braksuccén med säsong 2 av HBOs The White Lotus är Taormina på Sicilien mer en någonsin en vallfärdningsort för turister. Vi planerar in ett besök under vår tågluff runt Sicilien.
Taormina på Sicilien
Ja, alla vill till Taormina på Sicilien. Även vi. Mest av allt åker vi dit för att Taormina har en hänförande utsikt över Etna. Över havet och över de omgärdande bergen. Taormina liksom häver sig upp ur havet och klänger sig dramatiskt fast på de branta, grågrönskande klipporna. Etna ska vi också besöka några dagar senare.
Vi bor i ett mycket enkelt och billigt rum högst upp i pensionat Casa Grazia. Från terrassen har vi kanske en av de bästa utsikterna vi någonsin haft på en resa. En klar dag tornar Etnas snötäckta topp upp sig i fjärran. Och Taormina breder ut sig i sin fulländade prakt där nedanför. Det är en vy man aldrig ser sig mätt på. En glimt av himlen på jorden.
Då gör det inget att Pda slår huvudet i trapphusets låga tak, att rummet är minimalt och att den sista spiraltrappan upp på hustaket skallrar olycksbådande under fötterna.
Vi anländer med tåg från Syrakusa.En tågsträcka som bjuder på ömsom vin ömsom vatten. Allt är inte vackert och enastående när man reser. Vi skulle ljuga om vi påstod det. Det finns en del riktigt fula passager kring Catania. Oljecisterner och fabriker. Det pågår ju alltid ett vardagsliv någonstans. Det kan oftast vara mer intressant att upptäcka än de rena turistattraktionerna. Det som får världen och livet att snurra. Det tråkiga grå.
Alla vill till Taormina på Sicilien. För Taormina är allt annat än tråkigt. Alla färger utom grå. Det blå havet, det gröna landskapet, det vita Etna och de terrakottafärgade hustaken. Taormina är så vackert att man hisnar.
Tågstationen Taormina-Giardini, en av de elegantaste vi sett, ligger nere vid havet. Vi köper transfer upp till Taormina samtidigt med tågbiljetten på Trenitalias app. Bussarna går precis utanför stationen och det tar 10 minuter upp till Taormina.
Taorminas amfiteater
Taormina hette tidigare Tauromenium ca 400 år f.Kr. I Taormina måste man ta backen upp till amfiteatern. Den är liten, men naggade god med en utsikt värdig en punisk krigare. Byggd av grekerna under väldet av Hierro II, absolut härskare av Syrakusa 275-215 f. Kr. Han som förekommer i berättelserna om när Arkimedes fick sin snilleblixt där i badkaret, Arkimedes princip, och naken sprang ut på gatorna i Syrakusa, myntandes det berömda ”eureka, eureka!”.
Amfiteatern i Taormina har en spektakulär utsikt över Etna. Mäktigare amfitetrar har vi sett, men utsikten är grädden på moset. Hänförande. Det är sådana här gånger man är lycklig över att man lever och har ynnesten att få uppleva det världen har att erbjuda. Man blir fan i mig ödmjuk.
Taorminas amfiteater byggdes av grekerna 300 f.Kr, byggdes om och utvecklades av romarna 300 e.Kr. Grekerna använde den som en teater- och musikarena. Romarna till gladiatorspel. Numera anordnas här konserter, vilket borde vara en helt magisk upplevelse med den backdropen.
För en backe upp från stadsskärnan ligger den, amfiteatern. Med Taormina i förgrunden och Etna i bakgrunden. Vi ser vår terrass härifrån. Den ligger precis ovanför det bulligaste gröna trädet till höger i bilden nedan. Drömmigt läge! Ofta längtar jag tillbaka just dit till terrassen.
Serveringen uppe vid amfiteatern har en takterrass med utsikt åt alla håll. Här får vi även en överblick över kustlinjen norr om Taormina. På sommaren frekventeras de populära badorterna kring Taormina. Letojanni i norr, Giardini-Naxos i söder.
The White Lotus
Alla vill till Taormina. Inte minst efter att ha sett säsong 2 av HBOs The White Lotus med den eminenta Jennifer Coolidge i en av huvudrollerna. Vi känner igen oss från serien: Isola Bella, den lilla ön vid stranden med samma namn, dit man kan vada vid lågvatten. Och så förstås Four Seasons-hotellet de bor på i serien, lyxhotellet San Domenico Palace. Här kan man bo för runt 30.000 per natt. Som hittat! Jag hörde det ryktas om att hotellet var fullbokat under hela 2023. Det är till att ha pengar!
Vi nöjer oss med att gå förbi och försynt kika in på innergården. Ser fontänen och entrén, men inte så mycket mer. Hotellet är desto tjusigare på avstånd.
Dagturisternas Taormina
Att alla vill till Taormina märks framförallt på dagarna. Då kommer busslasterna med dagturisterna som gör ett myllrande tillslag på några timmar. Shoppar, äter glass, besöker amfiteatern och trängs på gator och torg. Som ett lämmeltåg genom Corso Umberto, Taorminas restaurang- och shoppinggata.
Vi är ändå här i april, men det är påsk och vi är många turister på plats. Betänk då hur det är här i riktig högsäsong på sommaren. Och med den värmen dessutom. Nu är det ändå helt ok att gå omkring i staden och på Piazza IX Aprile är det väldigt luftigt.
Corso Umberto löper från Porta Messina, dit man oftast anländer med buss eller bil, till Piazza Duomo och Porta Catania. I hjärtat av Taormina finns många fina kyrkor, bl. a Duomo di Taormina på Piazza Duomo och Chiesa di San Giuseppe på Piazza IX Aprile. Vill man besöka Chiesa Madonna della Rocca får man anstränga sig lite då den kyrkan, så som namnet antyder, ligger på berget ovanför staden.
Il Parco Trevelyan, Villa comunale
En välbehövd paus från centrala Taormina får man i parken Trevelyan, Villa Comunale. Parken var från början en engelsk trädgård som skapades av Lady Florence Trevelyan, en engelsk adelsdam och kusin till drottning Victoria, som bodde i Taormina under 1890-talet och gifte med stadens dåvarande borgmästare.
Förutom den härliga utsikten från parken, finns här intressanta skulpturer och byggnader. Vi slår oss ner på en bänk i skuggan och vilar trötta upptäckarfötter.
Taormina by night
När dagturisterna lämnar Taormina framåt kvällningen blir gatorna tystare. Restaurangerna fylls av oss som stannar kvar över natten. En god pasta och en flaska vin, rödvita dukar, trånga gränder med vältrampande trappor, kvällsvarma stenfasader, blommande balkonger och ljuset som mjuknar och sedan övergår i natt. Romantiskt om man så vill. Finns knappt något som slår en italiensk buona sera.
Avslutningvis
Alla vill till Taormina. Ja, även vi. Ett par, tre dagar i Taormina är tillräckligt för att utforska denna italienska juvel. Sällan har vi skådat en vackrare omgivning, med vulkanen Etna som grädde på moset. Man ska absolut tänka på att bege sig hit när man reser till Sicilien, främst off-season när man kan njuta mer av staden utan turisthorderna. Egentligen borde vi avskräcka er från att åka hit, för mycket turism sliter, men tipsar istället om att sprida ut sig över året och inte åka hit på sommaren.
En av dagarna i Taormina bokar vi in oss på ett besök till Etna. Det skriver vi om i nästa inlägg. Men redan nu kan vi hinta om att allt blir inte alltid som man tänkt sig.
På vår Italien-sida finns fler artiklar om Sicilien, Rom, Cinque Terre och Pisa.
Åh wooow…hit vill man ju ????
Ja, det är verkligen ett vackert ställe!