Badorten Cefalù på Sicilien

Efter några dagar i Palermo och Erice hoppar vi på tåget och åker till badorten Cefalù på Sicilien. Nu är det dags att påbörja vår tågluff runt ön! Vi har en lång resa från norra till södra delen av Sicilien och tar därför ett stopp på några timmar i Cefalú. Och vädergudarna är på vår sida denna dag!

Vi tar tåget till badorten Cefalù på Sicilien

Vi använder oss av Trenitalias app för att boka tågresan från Palermo till Cefalù. Biljetten kostar endast 9 € för två personer eftersom Trenitalia rabatterar vissa sträckor så man reser två till priset av en. Mycket bra pris! Och eftersom jag, för första gången i mitt liv, råkar boka våra biljetter till fel dag (!) är det ju tur att vi bara förlorar hundra kronor på det misstaget…

Vi tar intercitytåget till Cefalù

Det tar knappt en timme att åka tåg mellan Palermo och Cefalù och man har havskontakt under hela resan. Eftersom vi bara är där över dagen har vi all packning med, två tunga större ryggsäckar samt två mindre dagsryggsäckar. Det finns ingen bagageservice på tågstationen i Cefalù. Däremot kan man lämna in bagaget på Hotel Mediterraneo som ligger strax bredvid. Gå tillbaka i tågets riktning ca 75 m. och sen ner för en liten trappa på höger sida av vägen. 5 € per bagage får man betala. Skönt att slippa släpa på tunga ryggsäckar en hel dag!

Staden Cefalù

Charmiga Cefalù och La Rocca i bakgrunden

Dagens Cefalù på norra Sicilien, har anor från medeltiden och domineras av den stora klippan, La Rocca di Cefalù, som majestätiskt tornar upp sig bakom staden. Här finns charmiga gränder och torg, ett myller av restauranger och barer. Du upptäcker lätt staden till fots under en dagstur, även om många stannar här längre för en badsemester.

En gränd vid foten av klippan

Vi strosar från tågstationen ner till Piazza Garibaldi. Här finns förresten en bankomat gömd bakom träden vid Restaurang Porta Terra. Vi tar en kaffe och äter en varsin cannoli i solen. Bakverk är stort på Sicilien med lokala läckerheter du handlar över disk på trånga och populära konditorier. Eller pasticceria som det heter här. Den sicilianska cannolin är rörformad, friterad och fylld med sötad, men ändå syrlig ricottaost blandad med t. ex. pistagenötter, kanderad frukt eller choklad. På toppen pudras rikligt med florsocker.

Cannoli och kaffe på sicilianskt vis

Promenerandes längs Corso Ruggero tar vi oss sedan vidare på vårt strövtåg genom staden. Viker av in på gator, kikar runt hörn, känner in Cefalùs atmosfär. Vi svänger till vänster in på Via Carlo Ortolani di Bordonaro, tar sedan första höger till Piazza Francesco Crispi. Här finns Bastione di Capo Marchiafava. En kort trappa upp har man en fin ustikt över havet på Cefalùs nordligaste spets.

Gatuvy från Cefalù

En central plats i badorten Cefalù på Sicilien är torget kring Cefalús katedral, Piazza Duomo. Här finns caféer och barer och en välbesökt trappa som gjord för soldyrkande turister och stadens ungdomar. Katedralen byggdes på 1100-talet och inträde kostar från 8 €. Biljetter kan köpas online. 2015 blev Cefalùs katedral upptagen på UNESCOs världarvslista.

Duomo di Cefalù

På Via Vittorio Emanuele, gatan som går parallellt med stranden, finns en trappa ner till Il lavatoio medievale di Cefalù. Ett tvätthus som användes av den medeltida stadens kvinnor som tvättade kläder i floden Cefalino, enligt myten sprungen ur tårarna av en gråtande nymf som dödat sin otrogne älskare och ångrat sig.

Det medeltida tvätthuset i Cefalù

Närkontakt med havet

Förutom att ge sig i kast med en hajk upp till toppen av klippan för att besöka ruinerna av Dianatemplet, är förstås sol- och strandliv en sysselsättning att företa sig i badorten Cefalù på Sicilien. Vi är här i april och det är första dagen med riktigt fint väder på ett tag. Stranden är full av soldyrkare och barn och skolungdomar trotsar det kalla vattnet för kanske årets första bad.

Italienska ungdomar intar stranden när vi är här

Nere vid Piazza Marina öppnar staden upp sig mot havet. Här finns en sandstrand och en pir och idag när solen skiner är här fullt med både turister, stadsbor och badande, stojande skolungdomar. Cefalùs stadskärna börjar där havet slutar och det var här jag ville bo. I ett av de hus som ligger direkt på stranden. Sitta på en liten balkong i direkt kontakt med vattnet sippandes på en Aperol Spritz och bara tomglo. Nu blev det dock bara en dagstur hit, men drömmen finns kvar!

Soft häng nere vid piren

Vi slår oss ner på en bänk vid piren och väntar förgäves på att turisterna ska skingras kring Largo eroi del mare/Port of the Navy. 1951 räddades sex personer, varav ett barn, av sju fiskare i en storm ute till havs. Det var vid denna stenbelagda portal som man kunde se den kapsejsade båten och platsen är nu dedikerad till minnet av dessa hjältar. Det är en populär plats som aldrig blir tom, så vårt foto får helt enkelt skildra verkligheten! 

Largo eroi del mare/Port of the Navy

Så vi gör som övriga turister, tar ett foto vid klipporna med det skummande havet i bakgrunden som kastar dramatiska vågor. Tror att kameran på magen ändå avslöjar oss! 

Är man turist så är man

I slutet av Cefalùs gamla stadskärna tar den långa sandstranden vid. Soldyrkarnas och badfantasternas paradis. Strandpromenaden är lång, bred och kantas av restauranger och caféer. Vi kilar upp till en mataffär och köper oss en kall dryck, slår oss ner på en bänk och solar vår bleka ansikten en stund innan det är dags att hämta ryggsäckarna och hoppa på tåget söderut. 

Den klassiska badorten Cefalù på Sicilien

Badorten Cefalù på Sicilien är verkligen värt ett besök. Med närheten till Palermo och lättheten att ta tåget både till och från Cefalù, passar det både med en dagsutflykt eller ett längre stopp om man så vill.

På vår Italien-sida finns fler artiklar om Sicilien, Rom, Cinque Terre och Pisa.

Följ oss gärna även på Facebook och på Instagram.

Please follow and like us:
error
fb-share-icon

2 Svar på “Badorten Cefalù på Sicilien”

  1. Har ni koll om det förfallna tennisstadionet bakom La Rocca är renoverat? Lirande där 1998 och det var som att bli transfererad till sent 50/ tidigt 60 tal.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.