Catania på Sicilien – spretigt och spännande blir vårt första intryck som även består hela vistelsen. En krånglig och lite bökig stad, men vi älskar Catania från första stund. Vi som semesterfirare iakttar mest och njuter av det organiserade kaoset. Vi trivs!
Catania på Sicilien
Vårt sista stopp på vår resa med tåg runt Sicilien blir Catania på öns östkust. Ja, förutom att vi sover en natt i Palermo igen innan vi flyger hem. Om Palermo kan ni läsa här.
Palermo är Siciliens kulturella och romantiska huvudstad. Hit flyger man direkt från Arlanda med Norwegian och det är enkelt att ta sig till ex. badorten Cefalù härifrån. Palermo är mer hanterbar och bättre utrustad för turism. Catania är mer som den bråkiga och brokiga lillasystern. Ytterst charmig, men yvigare och mer kantstött om man säger.
Vi kommer till Catania via tåget runt Etna, en fantastisk resa som vi skriver om här. Siciliens östkust har många spännande orter och det är lätt att ta sig runt medelst tåg eller buss. Catanias dramatiska backdrop, vulkanen Etna, är otroligt intagande. Har man tidsbrist och måste välja ett område på Sicilien att besöka tycker vi att det bör bli öns östkust.
Med Catania som nav tar man sig enkelt till fantastiska bergsbyar som Ragusa och Noto. Eller till Taormina och Syrakusa med dess närhet till havet. Och till Etna, Siciliens kärna, som format ön och landskapet och hade sitt senaste utbrott i november 2023 (samma år som detta skrivs).
Catania på Sicilien – spretigt och spännande!
Liskom i Palermo är Catania en väldigt promenadvänlig stad. Palermo må ha fler kulturella och historiska attraktioner, fler gatumarknader och i stadskärnan bor drygt 600 000. I Catania bor knappt 300 000 personer och stadskärnan är inte lika gammal eftersom den nära nog förstördes av både ett vulkanutbrott 1669 och en jordbävning 1693. Catanias gamla stad med sin senbarocka arkitektur är ett av UNESCOs världsarv.
Vi känner mer och mer att vi numera snabbt vill ”stöka av” alla turistiska måsten och det man bör se, det alla ser och gör i en stad. För att sedan kunna sätta oss ner och ta del av den ”riktiga” staden. Det vardagliga livet. I Catania känner vi faktiskt att det ena inte nödvändigtvis är separerat från det andra. Catania är en levande stad oavsett var man befinner sig. Det finns inga horder av guidade turister, inga köer eller trängsel.
Frånvaron av stor turism gör något med en stad. Att den inte är tillrättalagd och därmed kanske lite svårare att navigera. Att den inte är lika snygg och proper för att tilltala, mer sliten och smutsig. För oss känns det genuint och spännande! Catania kallas för den svarta staden då fasaderna svärtats av sot och aska från vulkanen Etna. Väggarnas patina ger staden en charmigt sliten look och vi smälter som rinnande lava inför dess kantstötta skönhet.
Piazza del Duomo
I hjärtat av Catania ligger Piazza del Duomo med flera sevärdheter. Via Etnea, den största shoppinggatan går rakt söderut mot denna piazza. Men eftersom vi tycker shopping är ytterst tråkigt promenerar vi längs en av Catanias äldsta gator, Via Crociferi, med sina pampiga barocka palats och kyrkor och svänger sedan av till vänster på Via Giuseppe Garibaldi mot Piazza Duomo.
Här ligger den vackra katedralen Sant’Agata och kvällstid är det en mäktig syn när den vita fasaden är upplyst mot den kolsvarta himlen. Basilica Cattedrale di Sant’Agata uppfördes ursprungligen 1078–1093, men har förstörts och återuppbyggts flera gånger efter vulkanutbrott, bränder och jordbävningar. Katedralen vi ser idag är byggd i barockstil från 1700-talet med enbart några få kvarlevor från den medeltida byggnaden. Det är gratis att besöka katedralen.
På piazzan ståtar den fulsnygga Elefantfontänen, aka Liotrus fontän byggd 1757. Fontänen byggdes med historiska reliker från Catania efter vulkanutbrottet och jordbävningen 1669 och 1693 som en symbol för stadens pånyttfödelse. På toppen står en elefant, U’ Liotru på cataniansk dialekt, i lavasten.
I södra delen av piazzan står Amenanos fontän byggd 1837 i Carraramarmor. Det är den underjordiska floden Amenano som förser fontänen med vatten innan den rinner ut i havet. Bakom fontänen ligger Catanias fiskmarknad.
Catanias fiskmarknad
Marknader av alla dess slag är ju alltid trevliga att besöka. Då kommer man verkligen en stad eller en by inpå livet och får ta del av matkultur och vardagligt liv. Ja, om det inte säljs en massa krimskrams för turister vill säga. Men sådant säljs inte på Catanias fiskmarknad som är öppen måndag-lördag 7.30-13.00.
Redan kl 5.30 kommer försäljarna hit och börjar sätta upp sina fiskstånd. 7.30-10.00 är en bra tid för att strosa runt och ta fina foton. Mellan 10.00-12.00 är kommersen i full gång med tjo och tjim och fiskargubbar som vill överrösta varandra och sälja fisk. Vi kommer hit vid 12.00 och då är det betydligt lugnare ruljans.
Runt platsen för fiskmarknaden finns många fiskrestauranger och stånd med seafood/streetfood.
En annan marknad, som vi tyvärr missar helt, är Mercato di Piazza Carlo Alberto. Här kan man hitta allt från grönsaker och frukt till kläder, prylar och kryddor. En äkta loppmarknad. Marknaden är öppen måndag-fredag 8.00–14.00. Lördagar 8.00–19.00. På bilden nedan ser ni bara det skräpiga torget när marknaden är slut, så snopet!
Mat och dryck i Catania
Vi kan inte nog understryka hur uselt dåliga vi är på att hitta bra mat och restauranger när vi reser. Vi borde göra bättre research och boka bord, men eftersom vi vill kunna vara spontana och dessutom väldigt sällan är hungriga samtidigt, gör vi sällan det. Så när hungern, från en minut till den andra, gräver hål i våra magar befinner vi oss helt plötsligt i ett område som helt saknar ställen att äta på. Det slår aldrig fel!
Ställen att dricka på finns dock oftast överallt, de har vi aldrig problem att hitta till! I närheten av Piazza Duomo hittar vi Caffé Bellini som har riktigt bra priser, något som blir allt svårare att hitta numera.
Jag minns knappt vad vi äter i Catania, ingen mat var direkt minnesvärd att den fastnat. Eller jo, de där bläckfiskpastakuddarna vi råkar beställa den första kvällen när vi var trötta och hungriga efter en resdag och bara beställer något på måfå från den enbart italienska menyn utan att egentligen fatta vad som står. Den svarta oljelika sörjan med mjölig och fadd smak kan jag nästa känna i munnen än idag. Fy hundan!
Vermut är i alla fall ett rätt coolt ställe med en spännande streetfoodaktig tapasmeny som vi lägger på minnet. Enkelt och charmigt på Via Gemmellaro 39.
Sen är det ju alltid ett hett tips att köpa på sig något ätbart som frukt, ost, skinka, oliver och bröd från någon gatumarknad, fiska upp en flaska vin och sätta sig i någon mysig park och ha picknicklunch. Eller på balkongen om man har en schysst utsikt från boendet. Det gör vi ganska ofta när vi tröttnat på att äta på restaurang och bara vill ha något enkelt.
Art & Fun District
Art & Fun District är ett litet, lugnt och lummigt område med smala gator, gulliga små torg, muraler och graffiti och gröna växter. Ett alternativt Catania som är lungt och rofyllt på dagen och levande, stimmigt och folkligt efter kl 20.00.
Catanias amfiteatrar
Långt ifrån lika imponerande som den grekiska amfiteatern i Taormina, men Catanias Teatro Romano & Odeon är ändå värt ett besök. Just denna ligger på Via Vittorio Emanuele 266 och är inte att förväxla med stadens andra romerska amfiteater som ligger på Piazza Stesicoro. Den var dock stängd och helt dold i plast när vi var i Catania. Den grek-romerska amfiteatern och det intilliggande auditoriet Odeon är försiktigt utgrävda med hänsyn till omgivande bostadshus som tillkommit på senare tid. Det är ett mycket vackert ställe mitt i centrala Catania.
Chiesa di San Nicolò l'Arena
På Piazza Dante Alighieri ligger Chiesa di San Nicolò l’Arena. Det är en märklig kyrka olik någon annan kyrka vi sett, åtminstone utvändigt. Det är både en katolsk kyrka och ett benediktinerkloster. Kyrkan började byggas 1687 och konstruktionen fortsatte efter den stora jordbävningen 1693, men kyrkans fasad färdigställdes aldrig. Den ser också otroligt halvfärdig ut med halva kolonner, stora hål i vilka man skulle fästa marmorplattor och utan ett riktigt tak. Ett riktigt sammelsurium av påbyggnader i olika stil.
Inuti är kyrkan dock väldigt imponerande och sakristian längst in är spöklik och intressant. Man kan även besöka benediktinerklostret intill, ett av Europas allra största och grandiosa kloster med ett mycket betydelsefullt bibliotek.
Palermo eller Catania?
Har man tidsbrist och känner att man bara hinner med antingen Palermo eller Catania, vilken stad ska man då välja? Ja, det är ingen lätt fråga. Vi tycker faktiskt olika på den punkten. Pda gillar Palermo bättre och jag föredrar Catania något mer.
Palermo känns livfullt med många barer, restauranger och historiska sevärdheter. Det är tätt mellan intressanta saker att se och staden har en ung, vibrerande och smittsam puls. Palermo på Sicilien – livat och levande!
Catania känns å andra sidan mer genuint, en stad i äkta siciliansk vardagsanda. Det finns en överraskning runt varje hörn och det är en fröjd att vandra bland både ståtliga barockpalats och risiga bakgårdar. Catania på Sicilien – spretigt och spännande!
Stresspåslag de lux!
Vår resa Sicilien runt på två veckor har nått sitt slut. Tack gode gud att vi i sista stund ändrade vår resrutt till att bo sista natten i Palermo istället för i Catania eftersom vi flyger hem från Palermo. Vi ska alltså åka från Catania till Palermo dagen innan hemresan. Just denna dag är det dock tågstrejk på hela Sicilien. Den ursprungliga resplanen innebär buss till Dittaino och därifrån tåg till Palermo. Men går tåget verkligen från Dittaino nu när det är tågstrejk? På tågstationen finns ingen som helst information. Vi kan inte italienska, sicilianarna (på stationen) kan ingen engelska och det är en (1) informationslucka öppen dit kön ringlar sig anakondalång.
Någon på tågstationen tycker ändå att vi ska ta bussen tillsammans med ett tiotal andra turister till Dittainos tågstation två timmar bort. Mitt i ingenstans. Det enda som finns är en nedlagd cementfabrik. Vi väntar och väntar, inga tåg kommer. Ska vi sova här ute på perrongen i natt? Naturligtvis går det inga tåg härifrån idag, det fattar vi ju. Varför sa de åt oss att åka hit?
Efter tre timmar kommer en buss som vi blir infösta i. Två timmar tillbaka till Catania där vi började. Vi googlar oss fram till att om bussen gasar på hinner vi med sista bussen till Palermo. Men det blir förstås bilkö och vi har typ 10 minuter på oss att hitta stället där man köper bussbiljett. Med två minuter tillgodo springer Pda före mot bussen med all packning. Jag hinner på som sista man och bussen backar ut. Men ingen Pda är på bussen! Panik! Stanna bussen! Jag skriker mig hes efter Pda. En gubbe klättrar upp på en mur och skriker: Pudde! Där! Helt vilse på fel gata! Det tog hela tretimmarsresan innan pulsen hade landat och vi äntligen var framme i Palermo sju timmar försenade!
Summa summarum: lita inte på vad någon säger när det är tågstrejk och förvänta er ingen information, välj ett annat färdsätt!
Spännande. Vi har Sicilien som kandidat för nästa vinterresa med husvagnen. Då kommer jag att komma tillbaka och läsa om alla artiklarna
/Tobias
Kul! Ja, Sicilien är verkligen värt att resa till och husvagn borde ju bli perfekt för att kunna se mycket av ön. Ni är så välkomna tillbaka, hoppas ni kan få några bra tips av oss.