Vi åker tåg från Bangkok till Chiang Mai, huvudstad i det forna kungadömet Lanna. Den nya huvudstaden efter Chiang Rai, därav får den också sitt namn: Chiang Mai – ”den nya staden”. I dag ett kulturellt nav i Thailand. Det finns över 300 tempel i Chiang Mai, förmodligen ett i varje kvarter. Gå fem minuter i vilket område som helst och du ramlar garanterat över ett guldglänsande tempel som tornar upp sig över de de grå trähusen.
Tre hela dagar har vi på oss i Chiang Mai. Vi tar det soft, planerar inte ihjäl dagarna. Tänker att det vi hinner med utan att jäkta duger fint. Tre dagar är fullt tillräckligt. Mer tempel än så orkar man inte med. För många och man minns till slut inte vilket tempel som är vilket. Här är våra favorittempel i Chiang Mai.
Som en scen ur Indiana Jones tornar stenstupan upp sig bakom själva templet. Det känns uråldrigt och vi älskar stenelefanterna som vaktar guldbuddhorna i topptornet. Inträde 30 baht.
Ett sällan skådat tempel helt i silver! Galet kitschigt! Men varför informeras jag inte om att kvinnor inte får gå in i templet när jag köper inträdet? Tyvärr har vissa tempel kvinnoförbud. Tydligen drar vi skam över heligheten genom att vi kvinnor menstruerar. Vilka påhitt de har dessa heliga män. Som om inte kvinnan, som har förmågan att ge liv, kanske är det heligaste vi har? Och att mens skulle vara orent? Ska vi vara ständigt gravida då är tanken? Religion är verkligen inte jämlikhetsfrämjande.
Inträde 50 baht och ja, det är ändå värt att gå in på området även som kvinna, det finns mycket annat att se. En elefant finns även här, i skepnad av den hinduiska elefantguden Ganesha. Templet är som en silverskimrande sagovärld.
Wat Phrathat Doi Suthep tillhör egentligen inte våra favorittempel. Men det är ändå värt ett besök.
För att komma upp på berget, Doi Suthep, där templet ligger tar man en songthaew till North Gate för 50 baht per person. Där byter man till en annan Songthaew som kostar 60 baht per person enkel väg. Den sistnämnda åker inte förrän minst 10 personer ska åka. Därför kan man få vänta ett tag. Det är en väldigt kurvig väg upp och det tar 30 minuter att åka. Vägen är dock bra och det känns säkert.
Trappan som leder upp till Wat Doi har 306 trappsteg och är hyfsat ansträngande. Jobbigast, när vi är där, är dock busslasterna med babblande kinesiska turister som invaderar templet. Det knäpps selfies och familjefoton i parti och minut. Alltid står någon i vägen eller pratar högt trots att det överallt finns skyltar om att man ska var tyst och vördnadsfull. Alla dessa fula skyltar som finns överallt om att man inte ska stå uppe på toalettstolen eller tvätta fötterna i handfatet – de måste ha kommit till på grund av kineserna! De som är så timida och vänliga i sitt hemland (enligt vår erfarenhet i alla fall) förvandlas till bulldozrande små monster i andra länder. Det är så märkligt.
I alla fall är det detta som förstör vårt intryck av Wat Doi Suthep. Den högljudda anstormningen av turister. Alla andra tempel strosar vi stilla runt i och hör enbart fågelkvitter, här är lagom mycket folk och aldrig någon trängsel. Det blir en andlig upplevelse, hur man nu än väljer att tolka just andlighet.
Från Doi Suthep har man utsikt över hela Chiang Mai. När vi är där är det dock disigt trots klart väder. Otippat.
Inträde 30 baht.
ELEFANTER & BUDDHISM
Elefantskulpturer finns vid alla tempel. Elefanten ses förkroppsliga Buddhas kvaliteter styrka, tålamod, lojalitet och vishet. De är symboler för tur, framgång och erfarenhet.
MARKNADER I CHIANG MAI
De marknader som är värda att besöka i Chiang Mai är:
Nattmarknaden – dock väldigt turistisk med dans- och musikframträdanden. Lyssna på coverband kan jag lika gärna göra hemma liksom. Pda köper dock en riktigt fin jacka för endast 300 baht, så här går det att fynda. Se till att pruta.
Warorot Market – mängder av torkad frukt, sötsaker, diverse mat och blommor. Här handlar lokalbefolkningen. Ett måste om du gillar matmarknader.
Söndagsmarknaden– hela Rachadamnoen Road i gamla stan förvandlas till ett shoppingmecka på söndagar mellan kl. 18 och 22. Riktigt fina saker till försäljning. Här kan man fynda!
ATT TA SIG RUNT I STADEN
Gamla stan är så pass liten, 1,5 x 1,5 km, att det enklaste är att gå överallt. Vi promenerar även en bit utanför gamla stan. Annars finns det röda songthaews överallt som man bara vinkar in. De har fast pris och kostar 50 baht per person innanför vallgraven som omgärdar gamla stan, 30 baht utanför.
Att cykla är populärt och också ett smidigt sätt att ta sig runt i den platta gamla stadsdelen. Det är dessutom väldigt billigt att hyra cykel, runt 50 baht för en hel dag.
ATT ÄTA
Chiang Mai är känt för maträtten Khao Soi – en smakrik nudelrätt med kycklingklubba och strimlad, torkad fläsksvål på toppen som tydligen tillreds med lite olika kryddning. De två jag provade på smakade väldigt annorlunda. Utanför vallgraven kostar en portion 20 baht, innanför det dubbla. Den billigaste var överlägset godast.
Det kryllar av matställen och barer i Chiang Mai. I gamla stan är de av det hippare slaget, utanför är de enklare. Det finns många veganska caféer. Mr. Kais restaurang blir en favorit.
SAMMANFATTNING AV INTRYCK
Vi gillar verkligen Chiang Mai. Det är en fröjd att sakta promenera runt i staden och snubbla över alla tempel förutom de man markerat ut på kartan. Det finns restauranger och caféer i varje litet hörn. Visst är gamla stan ett turisttillhåll, men letar man sig till utkanterna hittar man områden där lokalbefolkningen bor. Går man utanför vallgraven blir Chiang Mai en helt annan stad. Där finns lite av det kaos som kännetecknar städer i Sydostasien, om än i lite mindre skala.
I Chiang Mai bor vi på hotell Pha Thai House som ligger perfekt till för att utforska staden.