En vecka i Lefkos på Karpathos

Den första morgonen på vår vecka i Lefkos på Karpathos slår vi upp balkongdörrarna och blickar ut mot ett turkost hav. Och en telefonledning precis i ögonhöjd. Nåväl, man kan inte få allt här i livet. Allt är tyst förutom vågornas rofyllda skvalpande. Här ska vi sola, bada, äta saganaki, grillad bläckfisk och sippa kall öl i dagarna sju.

Fiskebyn Lefkos på Karpathos

Vi reser till den stillsamma byn Lefkos på den grekiska ön Karpathos i augusti. Nog för att det är roligt att sätta ihop egna resor till exotiska ställen i långtbortistan och boka reguljärflyg och leta snajdiga hotell i timmar. Luska ut spännande utflyktsmål och ställen off the beaten track. Men för oss kan charter ibland fungera lika bra och vi tycker att det är ett bekvämt sätt att resa på.

Flygbild över hästskoformade Lefkos

Vi gör det alltså lätt för oss denna gång och bokar en två veckor lång kombinationsresa med Apollo. Ett utmärkt val som ger två orter på samma ö: byn Lefkos på Karpathos västra sida och Karpathos stad på den sydöstra. Och till det priset i augusti 2023 känns som ett rån: 19 852 kr! Under 5 000 kr per vecka och person. Inklusive transfer, bagage och mat på flyget. Vi börjar med en veckas lugn och ro i fiskebyn Lefkos, 45 minuters transfer från flygplatsen. Egentligen heter byn Kato Lefkos. Det ursprungliga Lefkos ligger en bit högre upp i bergen.

Den lilla ön är upphovet till denna tombolo (landtunga)

På Karpathos har vi varit förut. Då bodde vi en vecka i Amopi som ligger söder om Karpathos stad, eller Pigadia som den också kallas, på öns östra sida. Här kan ni läsa om den resan. Vi har sällan sett så klart och turkost vatten som kring Karpathos. Det som lockar oss till just Lefkos är vattnet och stränderna. Den lilla byn har hela tre härliga stränder på kort gångavstånd från just vårt hotell. Vi bor på det enkla, men gemytliga lägenhetshotellet Sofia Karpathos vid Lefkos norra strand med balkong ut mot havet.

Hotellets wifi når 300 meter ut till vår lilla badvik! Som man kan klaga på dålig uppkoppling när man är utomlands, men här kan vi sola, bada och surfa! Det familjeägda hotellet är enkelt, men fläckfritt och väldigt trevligt. På kvällarna sitter hela familjen, inklusive barnbarn, och äter middag på uteplatsen framför hotellet. Alla är förstås välkomna, men svenskar som vi är, vill vi inte tränga oss på och håller oss på vår balkong intill.

Hotellet Sofia Karpathos i mitten har perfekt läge

Stränder i Lekfos på Karpathos

Vårt hotell Sofia Karpathos ligger precis vid byn Lefkos norra strand, Frangolimiona. Vidunderligt vacker, men också stranden med högst och flest vågor. Här går solen ner i horisonten i den mest brandgula färgkavalkaden någonsin. Vågorna brusar med ett konstant, men lågmält muller i bakgrunden. Det blåser på Karpathos, men nu i augusti är vinden välkommen, aldrig påträngande, enbart svalkande och skön.

Lefkos norra strand Frangolimiona - var beredd på vågor!

På stranden Frangolimiona badar Pda flera gånger, tar kvällsdopp och rumlar runt i vågorna. Själv sitter jag nyduschad på balkongen, sippar på en Mythos och inväntar den magnifika solnedgången. Ibland hör jag någon skrika från havet, är det Pda som besegrats av havet och är på väg mot Kreta bland vågornas skum? Skakar av mig den tanken, nu är det semester, inte bry sig om triviala små ting som att sambon är på väg att drunkna, han får skylla sig själv, var ställde jag nu ölen? 

Man ska ha respekt för havets makter

Så går det förstås inte till! Så känslokall är jag inte. Pda är dessutom Poseidon personifierad, hanterar havets makter eller är snarare havets makthavare, simmar som en gud och kunde en gång i tiden fridyka till hela 18 meters djup! Jag däremot blir fegare för varje år, men lyckas ändå ta mig ett dopp på norra stranden när vågorna lugnar ner sig någon minut. Fast ändå med en kallsup som ”belöning” för mitt mod.

Vågor på Lefkos norra strand och så jag som vid ett sällsynt tillfälle trotsar dem

Det kan som sagt blåsa ordentligt på Karpathos. Mer på norra stranden, mindre på mittenstranden, minst på den södra. Kanske därför den södra stranden, Lefkos beach, är populärast? Eller är det för att det är vid den södra stranden de flesta restaurangerna ligger? Så att man har nära till lunchölen? Här finns även solstolar att hyra, förmodligen en bidragande faktor till populariteten. En bra strand för barnfamiljer förstås. Och så är den ju vacker, det må man ändå säga!

Lefkos beach - den södra stranden är populärast

Vi testar alla stränder under vår vecka i Lefkos på Karpathos. Det finns liksom inte så mycket mer att göra här än att sola, bada, läsa, äta och dricka. Precis som vi vill ha det på just denna resa. Det totala lugnet. På den södra stranden är det mest folk, men det blir aldrig trångt. Vi har med oss egna små solstolar som man monterar isär och lätt stoppar i en liten påse att slänga över axeln. Vi har även med oss två uppblåsbara badhammockar med nät i botten, så man alltid har det svalkande vattnet i ryggen.

Södra stranden ligger skyddad i en vik

Lefkos mellanstrand är folktom och har inga solstolar. Här är även lite stenigt på botten närmast stranden, så badskor kan vara ett tips. Den norra stranden har solstolar man kan hyra, men om vågorna avskräcker beger man sig med fördel till den lilla ön som delar av den norra och den mittersta stranden. Här finns en sagolikt vacker liten badvik där vi oftast är helt ensamma. Vår lilla favorit där vi guppar omkring i vattnet och känner och viktlösa. Ingen tyngd i vare sig kropp eller psyke. Alla bekymmer som bortblåsta. Här och nu. Jag och vattnet som omsluter min kropp. En stunds himmelrike på charterresan. 

Minibadviken vi ofta har för oss själva

Restauranger i Lefkos på Karpathos

I en så pass liten by är förstås restaurangutbudet begränsat, men det finns ändå en hyfsad mängd restauranger, kanske runt 15 olika ställen. Jag tror vi hinner äta lunch och middag på samtliga restauranger under denna vecka, ombyte förnöjer. Tre mini markets finns det också i byns lilla centrum.

En bankomat finns också, här. Vi har hört att pengarna tar slut ibland men vi har inga problem att ta ut. Kontanter behövs för att betala för AC och safety box på hotellet. Det ingår oftast inte i charterpriset. Man behöver även betala turistskatten kontant på de enklare hotellen.

Tre butiker finns det i Lefkos på Karpathos

På landtungan vid den lilla hamnen vid Lefkos beach finns en radda små restauranger på kajen. Finns det något bättre än en middag direkt vid havet? Här äter vi en toppenfräsch grillad bläckfisk med citron och en smaskig grekisk sallad till lunch på Lyra and friends.

Den godaste lunchen på Lyra and friends

Ammos Restaurant är i vårt tycke det bästa stället för en middag i byn. Grillad saganaki med honung, en karaff husets vin, oliver, grillade räkor och dagsfångad fisk. Godare blir det inte en ljummen kväll i Lefkos på Karpathos vid ett bord under svagt upplysta barrträd, med sand mellan tårna under den stjärnglittrande natthimlen. 

Tummen upp från både oss och personalen på Ammos

Att göra i Lefkos på Karpathos

I sanningens namn, vill ni ha spännande utflykter och får ångest av att vara inaktiv för länge, då är det inte hit till Lekfos på Karpathos ni ska åka. Hit åker man för att jobba på solbrännan, öva på att flyta som en kork (jag behöver inte öva, den förmågan har jag alltid haft), läsa alla böcker på att-läsa-på-semester-listan, äta fisk och skaldjur och läska sig med diverse kalla drycker. Både Amopi och Lefkos är perfekta platser för en avslappnande semester.

Det finns förstås en del att utforska på Karpathos, men vill man inte hyra bil, så är det bättre att bo i Karpathos stad och ta båt eller buss vidare runt ön. Olympos är en fantastisk liten by i norra Karpathos väl värd ett besök. Läs mer här om när vi var där. De enda små ”utflykterna” vi gör i Lefkos är att ta några tidiga morgonpromenader i soluppgången.

Morgonpromenad norrut

På udden bakom restaurangerna vid hamnen finns ett litet kyrkokapell inklämt mellan husen. Oansenligt på utsidan, men guldigt och snirkligt grekiskt ortodoxt på insidan förstås. Som vi älskar våra kyrkobesök på våra resor. Det har blivit som en religion för oss att alltid besöka en kyrka var vi än befinner oss. Ateister som vi är.

Ett sedvanligt kyrkobesök

En vecka går fort och vår transfer hämtar upp oss tidigt på morgonen. Vi susar fram på snirkliga vägar med hiskeliga stup och rundar bergen i norr innan vi svänger av söderut mot Karpathos stad/Pigadia. Nu väntar en vecka på ett nytt hotell i öns huvudstad. Den artikeln kan ni läsa här.

Vi åker vidare mot Pigadia
Please follow and like us:
error
fb-share-icon

2 Svar på “En vecka i Lefkos på Karpathos”

  1. Lefkos er ingen by, men en landsby. Her bor det 10-15 fastboende. Den midtre stranden heter Limani Beach. De som har restauranter på Lefkos bor i Mesochori eller i St.George i krysset der du kjører fra hovedveien og ned mot Lefkos. Fra Lefkos er mange gode turveier, så man trenger ikke ligge på stranden hele dagen. Det er merkede turstier, lett å finne frem(Også for svensker haha) Amos er hyggelig, men smaken er ulike. Dramountana, Three Dolphines og Krinos er topp 3..

    1. By på svenska betyder inte stad, utan just landsby/village. Limani Beach – då ska vi ändra! Hittade inte namnet på någon karta. Bra med fler tips på restauranger, tror vi åt på dessa också.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.