Huashan Mountain

I Huashan Mountain var det meningen att det skulle vandras på The Plank Trail, ansedd som den farligaste vandringsleden i världen. Det gick inte så bra. Någon hade ramlat ner och dött så den delen var stängd…

Huashan Mountain höjer sig direkt från Weiflodens dalgång. De fem topparna skjuter sina vita granitväggar rakt upp mot himlen, mellan 1500-2100 m ö.h. Huashan Mountain är ett av Kinas fem heliga berg, the Five Great Mountains of China. Dessa fem berg symboliserar sedan antiken rituella platser för landets kejsare dit man vallfärdade för att jaga och offra till dåtidens gudar.

Idag vallfärdar man möjligtvis till Huashan Mountain för att skryta med att man gått på den farligaste leden i världen: The Huashan Plank Trail. En kort led som går utanpå den lodräta bergväggen med en bredd av två smala plankor. Fastpänd i en lina går man med berget på ena sidan och ett stup på det andra.

Huashan Mountain

Dagstur på Huashan Mountain

Madde, som inte klarar höjder så bra, är inte med på denna utflykt. Således är det Pda som återberättar även denna bergstur. Läs om den förra i Gula bergen här.

Vår guide och chaufför hämtar upp mig på morgonen i Xi’an efter att jag har försökt få i mig frukost på det katastrofala hotellet vi bor på. Läs mer om hotellet här. Vi tar oss tolv mil österut i morgondiset på stora flerfiliga vägar som nästan är helt öde. Resan tar ändå ca två timmar då vi ska trixa oss ut ur storstaden Xi’an.

Det finns två utgångspunkter att välja på om man vill ta linbanan upp på Mount Huashan (vilket de flesta gör). Guiden råder mig att ta linbanan upp på den norra delen och sedan åka ner från den västra. Valet innebär det jobbigaste alternativet efter som det betyder vandring mestadels uppåt då North Peak är 1 614 m ö.h. och West Peak 2 082. Men eftersom de flesta väljer den lättare vändan så innebär det mindre köer vid linbanestationerna. Det visar sig även vara ett lyckokast då leden på många ställen delar sig samt att på de brantaste och smalaste passagerna så är det dubbla, enkelriktade, leder.

Enkelriktat

Linbana upp på Huashan Mountain

Vid parkentrén köper guiden biljetter åt oss för uppfärd (vilket jag utan problem kunnat gjort själv) och tipsar att det är bättre att köpa biljett för nerfärd när man vandrat klart om något skulle hända och vi behöver åka ner igen med samma linbana. Man köper separata biljetter både för de två linbanorna och de två bussfärderna. Det börjar med shuttle bus i 15 minuter på en slingrig väg. Mycket riktigt så är det inte alls mycket folk vid vid norra linbanestationen när vi kommer fram vid tiotiden, rättare sagt nästan bara vi.

Ingen kö. Den här gången.

Linbanan tar oss lugnt och säkert drygt 1,5 km upp till North Peak. Linbanan kostar CYN 140 enkel resa och bussen CYN 40. Mer info finns här.

Mot North Peak

Precis som tidigare under Kinaresan lättar dimman och diset under färden upp i bergen. Grisguden är återigen på min sida! Läs mer om andra bergsturer med tur här och här.

Jag startar från North Peak

Vandring från North Peak

När jag står högst upp på North Peak skiner solen, det är vindstilla, luften är sval och klar och jag har en makalös 360-graders vy. Är jag i himlen? Ett gäng selfiekineser täcker plötsligt hela bergsmassivet och jag är tillbaka på jorden. Dags att börja vandra.

South Peak till höger, Dragon Ridge i förgrunden

Guiden säger efter 5 minuter att han har ont i knät (börjar känna igen det här nu) och säger att jag får gå själv. ”Håll till vänster så kommer du rätt. Messa när du är på väg ner”.

Börjar min ensamvandring

Jahapp, då håller jag väl vänster. Men det är mest uppför. Typ 45 grader. Efter en timme måste jag stanna var tionde minut för att ens orka andas här uppe.

Börjar snabbt avsky trapporna men älskar räckena desto mer för varje meter
Upp mot Middle Peak

Vid Middle Peak finns det några olika ledalternativ. Jag håller vänster! Således följer jag den yttre leden mot East Peak. Eftersom lederna delar sig ibland, skyltningen är oklar och kartan som jag köpte i biljetthallen bara duger till att sitta på, så går jag fel några gånger och tröttar ut mina stackars kycklingben ytterligare.

Träskor förbjudet. Kanske det står.
Till slut börjar jag bli trött i armarna också

Eftersom Huashan är ett av Kinas fem heliga och viktigaste berg så kan man passa på att vila vid tempel och en del utsmyckningar som dyker upp under färden. Ibland en och annan rolig gubbe också.

Räcker det inte med att klättra upp för lodräta väggar kan man alltid göra lite gymnastik också
Upp, upp, upp

Efter två timmar börjar det plana ut något och man kan gå någorlunda upprätt utan att behöva hålla i räcken, kedjor eller marken.

Vandrare på väg från West Peak

Dödstrött slår jag mig ner vid East Peak (2 096 m ö.h.) och njuter av utsikten och min matsäck, ett äpple, Snickers och en torr macka.

Vilar på East Peak
Schackpaviljongen vid East Peak

The Plank Trail

När jag någon timme senare når South Peak och vandringens höjdpunkt, The Plank Trail, så följer jag strömmen ut på en smal väg uthuggen i en lodrät bergvägg som stupar flera hundra meter ner.

Starten på The Plank Trail

Men. Där tar det stopp. Det är stängt!? Jag går runt och frågar folk, även någon parkvakt, men alla rycker på axlarna. Till slut är det en guide som lyckas lista ut att leden är stängd sen ett par månader tillbaka eftersom någon ramlade ner och dog.

Tänker att det hade någon kunnat satt upp en skylt om, även nere vid entrén till parken, informerat om på hemsidan, samt att vår guide och reseföretaget som sålde på oss utflykten borde haft koll på detta. Dessutom läser jag på en skylt att utländska turister måste visa upp legitimation för att få gå leden (vilket jag inte hade med mig), den informationen fanns inte heller någon annanstans. Tur att jag är så trött att jag mest tänker på hur jag ska orka släpa mig ända till linbanan.

Här var det stängt, finito och kaputt

Som tur är så är South Peak den högsta toppen (2 160 m ö.h.) och vandringen mot West Peak är inte fullt lika jobbig.

Börjar ana West Peak
Sista motlutet för dagen
Avslutningsetappen

Linbana ner från Huashan Mountain

Vid West Peak köper jag biljett till linbanan (enkelt och ingen kö) som startar inne i berget och liksom flyger ut genom ett hål i den lodräta bergväggen.

På väg ner från West Peak

Den här linbanan är mycket längre och går mycket högre. Den går först brant ner från toppen ner i en dal, sen upp över en bergskam och sedan ner igen.

Ner från West Peak

Tur man inte är höjdrädd. Tjejerna som jag åker med har inte samma tur, de skriker vid varje liftstolpe. En gråter hela vägen. Själv sitter jag och njuter av den vidunderliga utsikten under den dryga kvart färden tar.

Singlar ner bland de blånande bergen

Väl nere messar jag min guide som svarar att jag ska ta bussen så ses vi snart. Köper en biljett, men var är bussen!? Börjar gå. Det visar sig att det krävs över 15 minuter i trappor för att komma till bussen. Tur att det är nerför, men nu är det inte mycket till ledband kvar i knäna.

Framme? Nästan.

Summering av vandringen

Som avslutning blir det 40 minuters bussresa tillbaka till utgångspunkten vid North Gate och hemfärd till Xi’an med vår guide och chaufför.

Hela utflykten tog ca 12 timmar och jag spenderade ca 5-6 av dom till vandring. Det var mycket jobbigare än jag förväntat mig. Men som tröst var det mycket vackrare än förväntat. Jag är rätt van att vandra, men de långa bitar av oavbruten branthet tog snabbt musten ur en. Tänk också på att knän och hjärna tröttnar fort på trappor (även nerför).

I efterhand så skulle jag nog unvikit en del små omvägar som jag tog eftersom jag inte ville missa något. Det är fint överallt, passa på att njut av stunden istället. Det finns ett par fik och små restauranger på vägen, men det är viktigt att hela tiden ha vatten med sig då det är svårt att beräkna när de dyker upp.

Den nöjde Huashanvandraren

Känslan när man åker därifrån är att man upplevt något man inte trodde fanns. Overkligt makalöst, overkligt vackert, overkligt galna vyer… och overkligt missnöjda ben.

Filmtajm

Please follow and like us:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.