Malmö – som på kontinenten fast i Sverige

På resans första morgon tar vi tåget från Stockholm Central och åker drygt fyra timmar söderut till Malmö – som på kontinenten fast i Sverige. Vi har bara snuddat vid Skånes residensstad tidigare, men nu ska vi verkligen utforska allt vi hinner på fem dagar.

Malmö - som på kontinenten fast i Sverige

Vid lunchtid kommer vi så fram till Malmö, ruskigt nyfikna på vad staden har att erbjuda ett par landkrabbor från Hälsingeskogarna/Stockholmsbetongen. Malmö centralstation är ljus med röda balkar i de välvda taken. Så olik Stockholm central där det är så mörkt och trångt när man anländer med tåget.

Tåg är vårt favoritfärdmedel. Pda på Centralstationen i Malmö.

Malmö centralstation både känns och ser ut som en tågstation nere på kontinenten. Så vackert belägen bredvid Järnvägshamnen med Gamla staden på andra sidan kanalen. En plats att utgå ifrån och med närhet till det mesta av intresse i Malmö. Just nu är vi väldigt intresserade av att hitta till vårt hotell och få i oss en god lunch och en kall öl.

Malmö Centralstation och Östra hamnkanalen

Lilla Torg och Gamla staden i Malmö

Vårt hotell Elite Hotel Esplanade ligger precis vid mysiga Lilla Torg och alltså mitt i smeten. Läs vår recension om hotellet här.

Mitt i smeten kanske får vissa att rygga tillbaka. Turistsmeten. Men faktum är att Lilla Torg är så trevligt, bilfritt och folkligt att vi fullkomligt struntar i att det är hit turisterna vallfärdar för att se korsvirkeshus och äta på uteservering. Vi hittar en restaurang som vi äter på två gånger under vår fem dagar i Malmö. La Roche Vin & Tapas. Låter franskt, men är spanskt. Ligger på Larochegatan, så därav det franskklingande namnet. Rekommenderas.

Det alldeles förtjusande Lilla Torg i Malmö

På vägen till havet

Vi ska leta oss ut till havet. Går förbi Malmöhus  slott, Nordens äldsta bevarade renässansslott. Färgglatt i rött tegel på en egen lite ö omgiven av Slottsgraven. Här finns Malmö museer och Malmö Konstmuseum.

Malmöhus slott

Vi sugs vidare ner mot havet och passerar Fiskehoddorna på Banérskajen. Här säljer lokala fiskare färsk fisk och skaldjur från rödmålade fiskebodar, s.k. hoddor som är ett malmöitiskt inslag från slutet av 1800-talet. Hoddorna har öppet Tisdag – Lördag 06:30 – 13:00. Vid hoddorna har museispårvagnen sin utgångspunkt. Spårvagnsturen tar ca 20 minuter och biljetter köper man i den lilla kiosken vid hållplatsen.

Fiskehoddorna

Ribersborgs kallbadhus

Vi tar oss med apostlahästarna ner till Ribersborgsstranden och Ribersborgs kallbadhus. Går ut på piren, köper oss ett par härligt kalla öl och sätter oss och stirrar ut över havet och Öresundsbron. Det är augusti och solen värmer ordentligt. Titt som tätt kommer de gåendes ut på piren, de som vill bada i Öresund. Blöta i håret kommer de ut från kallbadhuset, de som redan har plaskat där ute. Vi nöjer oss med att svalka oss med en varsin öl … och stora havet.

Öresundsbron från Ribergsborgs kallbadhus

Turning torso och Västra hamnen

Särskilt snygg är den ju inte, Turning torso, Nordens högsta och världens första vridna skyskrapa, men nog imponeras man allt där den tornar upp sig i all sin vridna prakt. Vi gillar den skarpt och även hela området Västra hamnen som känns modernt, funktionellt och trivsamt. Här vill man ju bo om man bodde i Malmö. Om man har råd.

Turning torso
Häftiga hus i Västra hamnområdet

European village i Västra hamnen är ett område med 15 stora radhus ritade av arkitekter från Europa där varje hus ska representera landets stil, estetik och arkitektur. Här finns hus från Ungern,  Litauen, Tjeckien och Danmark. 

Blandade husstilar i European Village

Längs Sundspromenaden finns restauranger med uteserveringar och badbryggor och oändligt antal sittplatser längs kajen. Perfekt för bad- och barhäng en varm sommardag. Längst bort på promenaden finns Malmö Titanic Lovelock Point, en betongbrygga som hänger ut över vattnet och är populär bland romantiker som låser in sin kärlek med hänglås och tar selfies à la Titanic. 

Malmö Titanic Lovelock Point

Ingen kärleksselfie för oss, men Pda kan inte motstå att förevigas pekandes mot den lockande kontinenten.

Vi fortsätter nordöst längs med vattnet och slår oss ner vid Vibes, ett riktigt soft ställe med brassestolar, bastparasoll och tropiska drinkar. Tyvärr läser vi på Facebook att det inte blir fler Vibes kommande somrar p g a skadegörelse och inbrott. Synd på ett sådant mysigt ställe med tropisk känsla.

Vy från Malmö Titanic Lovelock Point

Vi lunkar hemåt från Västra hamnen och kollar på lyxbåtar och nytänkande kvarterslösningar. Tänker att skulle vi bo i en annan stad än Stockholm kanske det skulle vara Malmö? Det skulle nog många anse vara ur askan i elden. De som tror att stora städer i Sverige inte är annat än gängkrig och skjutningar. Vore det så skulle vi väl alla massfly till landsbygden? Och det gör vi ju inte.

Malmö inre fyr från Inre hamnen

Den blandade staden

I Malmö centrum med omnejd finns mycket att se och här kommer ett axplock utan någon direkt röd tråd. Gamla hus, nya hus, pyttesmå hus, silos från 1800-talet och tv-serier från 70-talet, här blandas allt. Malmö är verkligen en svensk melting pot, både befolknings- och utseendemässigt.

Apoteket Lejonet

Vi kan börja vid Stora Torget. Här ligger Malmös kanske vackraste byggnad:  eller Teschska palatset. Det byggdes 1896 och är ett av Sveriges fyra kulturapotek: kulturhistoriskt intressanta apotek med exceptionella kulturarvs-värden. Det finns även ett kulturapotek i Lund och två i Stockholm.

Apoteket Lejonet vid Stortorget

Kvarteret S:t Gertrud

Längs Östergatan i Kvarteret S:t Gertrud finns mycket att upptäcka. Den gamla bebyggelsen här hotades av rivning under 1960-talet, men kvarteret köptes upp av Malmö Stad som varsamt renoverade husen. Kvarteret S:t Gertrud består av tre stora borgargårdar vars bebyggelse sträcker sig från sen medeltid till nutid och visar utvecklingen av borgarnas hem och miljö. Här finns Niels Kuntzes gård från 1500-talet, Rasmus Kieldsons gård från 1600-talet och Bagerska gården från 1700-talet.

Niels Kuntzes gård i Kvarteret S:t Gertrud

Malmö saluhall och Lantmännens silos

En annorlunda och häftig vy på Universitetsholmen är Malmö saluhalls färgglatt röda tegel- och plåtbyggnad och de massiva Lantmännens silor som tornar upp sig där bakom som en enorm backdrop. Saluhallar är ett måste att besöka i varje stad och Malmö Saluhall är liten, men naggande god. Saluhallen öppnade 2016 och är ett ombyggt godsmagasin från 1800-talet som stått tomt sedan 1955.

Malmö saluhall och Lantmännens silor

Sexkantiga Sankt Pauli kyrka

Sankt Pauli kyrka från 1882 är en sexkantig kyrka i gult tegel med ett stort mittentorn omgärdat av tolv mindre torn. Symboliskt sett Jesus och hans lärjungar. Tanken med en sexkantig kyrka, förutom att att alla skulle kunna se och höra ordentligt, var att öka jämställdheten bland folket. Till skillnad från hur man sitter i en korskyrka, med de finare besökarna längst fram, skulle alla nu kunna sitta närmare prästen.

Sankt Pauli kyrka byggdes på stora pålar mitt på det som en gång varit Rörsjön, men eftersom den är byggd på en sjö sjunker den någon centimeter varje år. Sankt Pauli kyrka ligger på Kungsgatan på andra sidan Rörsjökanalen i Mellersta Förstaden.

Sankt Pauli kyrka

Ebbas hus

På Snapperupsgatan 10 ligger Ebbas hus som visar hur en familj kunde bo på 1910-talet. Huset är från slutet av 1800-talet och blev museum 1991. Det är för närvarande stängt p g a renovering, en går förstås att kika på från utsidan.

Ebbas hus, Malmös minsta museum

Skoparad på Davidshallsbron

Way to Go är ett levande konstverk på Davidshallsbron med skor i brons som tillhör en artist som betytt mycket för Malmös Kulturhistoria. Här finns 29 par skor från olika tidsepoker: Nils Poppe, Kal P Dal, Anita Ekberg och Eva Remaeus bland andra kända personer från Malmö. Både konstnären Åsa Maria Bengtsson och Malmö stad har fått svidande kritik för konstverkets likhet med minnesmärket Skorna på Donaustranden i Budapest. Tomma skor i järn ska påminna om de judar som tvingades ta av sig skorna på kajkanten innan de sköts och föll ned i floden. Man menar bland annat att konstverket inte borde ligga så nära vattnet utan flyttas till en annan plats.

Edvard Perssons träskor på Davidshallsbron

NGBG - Norra Grängesbergsgatan

Vi tar oss utanför Malmös inre stad. Där kulturyttringarna är yvigare och färgrikare. Till Norra Grängesbergsgatan, NGBG, ett centrum för en rörelse av hantverkare och kulturproducenter som vill skapa en säker plats för kultur, rekreation, utbildning, livsmedelsproduktion, reparationstjänster och återvinning. En ”kulturljudzon” i Sofielunds Industriområde med plats för buller och kreativitet. Sedan 2016 har man arrangerat en årlig gatufest, NGBG-festivalen, och den återupptas nu i år den 3:e september 2022.

Norra Grängesbergsgatan

Möllevången: N.P. Möller & Folkets park

Vårt besök i Möllevången är kort men värt att nämnas. Från skånskans mölla som betyder kvarn och vång som betyder park. Återvänder vi till Malmö är det denna stadsdel vi vill utforska mer. Området kallas i folkmun för Möllan. Från att tidigare varit ett arbetarklassområde, inhyser Möllevången numera många kulturarbetare och har en subkulturell prägel såväl som etnisk mångfald gällande restauranger och affärer. Här finns torghandel på Möllevångstorget och den ytterst levande Folkets park.

Skyltglädje i Möllevången

Mellan 1972 och 1980 sändes 31 avsnitt av serien N P Möller fastighetsskötare på en av landets då två tv-kanaler. Herr Möller bodde på Solgatan 16 i Möllevången. Vi letar upp huset som i verkligheten ligger på Simrishamnsgatan 16. Ett väldigt oansenligt hus, på en rätt trist gata, men lite kul ändå.

Hos N.P. Möller på Simrishamnsgatan ("Solgatan") 16 i Möllevången

Vi avslutar vår Malmöhelg med ett besök i Folkets park. När jag tänker på Folkets park ser jag framför mig en tidigare sprudlande mötesplats med dans och tjo och tjim som numera avvecklats och står och förfaller på en annars så vacker plats. Men inte Folkets park i Malmö inte. Vi hamnar på Stand up i Grand i Parken och skrattar oss igenom en ljuvlig sensommarkväll. Det finns flertalet restauranger och barer i parken och det kryllar av människor som äter, dricker och umgås. Hit vill vi återkomma!

Stand up i Folkets park

Att just återkomma är något som känns väldigt relevant när det gäller Malmö. Vi får en varm känsla för staden som vi inte har för någon annan storstad i Sverige. Ja, förutom Stockholm då förstås, vår hemstad. Utomlandskänslan och den kontinentala vibben är påtaglig. Eftersom vi inte riktigt känner oss redo att boka en utrikesresa än, kanske det blir ett återbesök redan i år?! Malmö – som på kontinenten fast i Sverige.

Please follow and like us:
error
fb-share-icon

2 Svar på “Malmö – som på kontinenten fast i Sverige”

  1. Åh nu blir jag så där glad över att bo i Malmö igen, jag som inte ens är skåning. Det är verkligen en unik atmosfär här. Västra Hamnen är värt vartenda öre men restaurangerna är roligare på Möllan och Davidshall (som ni får ta nästa gång).
    I St Gertrud finns även stans mysigaste och bästa champagnebar och det franska bageriet med de bästa semlorna. Om man inte vill ha italienska bageriets maritozzo på Möllan istället. Kom snart igen!

    1. Bor du i Västra Hamnen? Förstår att du trivs och håller med om atmosfären! Känns som att det finns mycket mer att upptäcka än vad vi hann med på våra dagarna, så det blir garanterat ett eller flera återbesök. Då vet vi även till vem vi kan vända oss för tips! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.