Mat och kultur i Palermo på Sicilien

Vi landar på flygplatsen utanför Siciliens huvudstad Palermo en varm vårkväll i april. Det är början på en två veckor lång rundresa på Sicilien. Det blir en resa med skiftande väder, men mest en resa med fantastiska vyer längs underbara tågsträckor, utsikt över berg och hav från terrasser och vindlande gator i bergsbyar. Nu börjar våra inlägg från Sicilien ta fart!

Mat och kultur i Palermo på Sicilien

Man kan inte prata om Italien eller Sicilien utan att någon nämner mat och kultur i samma andetag. Palermo är inget undantag; där går maten och kulturen hand i hand. Matställen finns i mängder och strax intill alldeles bestämt något kulturellt intressant att titta på och upptäcka.

Vi rör oss i områdena kring Palermos historiska stadskärna, Centro Storico. Palermo är uppdelat i fyra delar av huvudgatorna Via Maqueda och Corso Vittorio Emanuele. Dessa gator möts vid en korsning som kallas Quattro Canti med fyra intressanta hus, ett i varje hörn.

De flesta sevärdheterna ligger öster om Via Roma. Väster om denna boulevard, som sträcker sig från tågcentralen och norrut genom den historiska staden, hittar vi några bra och hemtrevliga restauranger och barer. 

Cattedrale di Palermo

Palermos katedral är kanske det mest kända dragplåstret staden kan uppbåda. Med anor från slutet av 1100-talet är den också mäkta imponerande, framförallt från utsidan. Från katedralens tak har man utsikt över Palermos takåsar. Vi väljer dock att inte betala för att ta trapporna upp eftersom vädret inte är på vår sida denna dag. Inträde till katedralen är gratis.

Cattedrale di Palermo

Teatro Massimo

Vädret ja. Det är ju en fröjd att stilla sippa på en aperol spritz och titta på folklivet från en stol på en solig uteplats. Men vad göra i ett regnigt, blåsigt och kallt Palermo? Vi har ett hett tips! Boka in er på en guidad tur av Teatro Massimo. Det anrika operahuset invigdes 1897 med uppsättningen av en en Verdiopera. 1974 stängdes teatern för restaurering i hela 23 år! Men så vitt vi kan se så blev den också top notch!

Teatro Massimo

10€ kostar standardturen på 30 minuter och vi guidas runt inne i den magnifika teaterlokalen som dignar av tunga sammetsdraperier i rött och väggar och tak i glänsande guld. I en halvcirkel omfamnas den 50 meter djupa scenen av sex rader av vackra teaterloger. Teatertaket ståtar med tolv målade och öppningsbara glasfönster som symboliserar årets månader. 

Guidad tur i Teatro Massimo

Vi besöker även den kungliga logen med tillhörande salong. Turen avslutas i ett runt och helt omöblerat rum med märklig akustik. Minsta lilla viskning blir till ett rop. Vi förstår inte riktigt vad rummet skulle kunna användas till och i vilket sammanhang. Kanske att guiden berättar, men det missar vi i så fall. 

På den mäktiga trappan till Teatro Massimo spelades den berömda slutscenen i Gudfadern III in. Spoilervarning Scenen där Sofia Coppola, som spelar Michael Corleones dotter, teatraliskt segnar ner och dör.

Och där, i den kungliga logen, hittade vi honom: Gudfadern IV

Street markets i Palermo

Gatumarknader är alltid ett trevligt nöje och något vi alltid besöker dit vi reser. Palermo har tre populära marknader: Ballarò, Capo och La Vucciria, och vi besöker alla tre. Ballarò är störst och här finns fisk och alla havets delikatesser, grönsaksstånd, hål-i-väggen-tavernor och grillvagnar på gatan. Det är färgglatt, rörigt och ljudligt. Och när vi är där även ordentligt regnigt och blåsigt. Det tar förstås udden av det hela, men vi biter ihop och bevistar uterestauranger, hoppar över vattenpölar och duckar förbipasserande paraplyer som aldrig förr.

Mercato Ballarò

Längs den smala huvudgatan i Ballarò finns mängder av ställen att äta på. Vi testar vår allra första arancini, friterade risbollar fyllda med ost, ragu, skinka eller lite vad som helst. Inget himlastormande för smaklökarna direkt. Friterat är något av en ”stapelvara” på Sicilien. I stort sett allt kan fås friterat. När man kan äta färsk seafood som är så gott liksom. Varför fritera sönder, undrar vi? Nåväl, som tur kan man välja ofriterade smaskigheter också.

Matmarknaden Ballarò - här är det kokta fläsket... friterat!
Frutti di Mare - så färskt att det nästan lever

La Vucciria är en marknad med små butiker, stånd och restauranger på Via Maccherronai, som går söderut från Piazza San Domenico och parallellt med Via Roma. 

Restaurangtips i Palermo

Vi är notoriskt usla på att hitta bra restauranger på våra resor, men vi lyckas faktiskt några gånger på Sicilien.

Fortsätter man söderut från La Vucciria och korsar Via Vittorio Emanuelle, kan man slå sig ner på den mysiga och fantasifullt inredda kvarterskrogen Ai Lattarini.

Stora portioner rustik husmanskost à la Sicilien äter man med fördel på Trattoria Old School Da Anto. Här äter vi middag både i början och i slutet av vår resa eftersom vi flyger till och från Palermo. En liter husets vita för 9€ och en stadig pasta för 8-10€.  Prisvärt och genuint.

Ai Lattarini - mysig kvarterskrog

Enbart en kall drink i solen kan med fördel intas på Piazza Rivoluzione. Vi letar oss utanför de turisttäta gatorna och hittar Bar Jasmine på ett soligt torg. Här finns kanske Palermos billigaste drinkar? Rågade glas med krispigt vitt vin och en rejäl balja gin och tonic.

Bar Jasmine på Piazza Rivoluzione

Det finns inget så avkopplande som att sitta på ett torg eller en gata i solen smuttandes på något kallt. Vila benen efter timmar av travande i kullerstensbelagda gränder. Ta in staden, människorna, pulsen eller lugnet. Vi har de senaste åren bestämt oss för att begränsa det vi ser och gör, vi vill hellre kunna vara och stanna kvar. Från att tidigare ha stressat runt till alla måsten till att oplanerat strosa och på så sätt ramla över det som andra kanske inte hinner se.

Prisvärda drinkar i solen

Street Art i Palermo

Innan vi åker till Palermo ser jag en intressant dokumentär på Netflix, Prospettiva Ballarò, om fem konstnärer som målar enorma muraler på risiga fasader i området kring Ballarò. Vi lyckas inte pricka in just dessa muraler när vi är i Palermo. Men den mest berömda ser vi dock: den på Falcone och Borsellino. De två domarna som slogs mot den sicilianska maffian, Cosa Nostra, och sedan mördades av den samma i två separata bombdåd. I slutet av 80-talet lyckades dessa herrar fälla 360 av 474 åtalade mafiosos i den så kallade Maxirättegången. 

Falcone och Borsellino - mural

Precis intill, i slutet av Via Vittorio Emanuele mot havet, ligger Porta Felice. Mostsvarigheten heter Porta Nuova och ligger i andra änden av gatan vid Palazzo dei Normanni. Vi hinner inte med att besöka detta kungliga palats, men det verkar verkligen vara något att skriva upp på to-do-listan om man ämnar besöka Palermo.

Sammanlagt tillbringar vi ungefär två hela dagar i Palermo. Det räcker inte riktigt för att hinna se och uppleva staden. Vi skulle rekommendera minst 3-4 dagar i denna trevliga stad. Vi åker på en dagstur från Palermo till Erice med hyrbil. Det kan vi också rekommendera. Inlägg kommer inom kort på firstmorning.se.

På vår Italien-sida finns fler artiklar.

Följ oss gärna även på Facebook och på Instagram.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Please follow and like us:
error
fb-share-icon

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.