Rundresa i Namibia i Afrika

Den första morgonen på vår rundresa i Namibia i Afrika vaknar vi väldigt tidigt i huvudstaden Windhoek, hastar i oss frukost, går ut på balkongen i shorts och T-shirt. Men döm om vår förvåning, det är bara 9 grader! Vi byter om till långbyxor och hoppar in i transferbilen som ska ta oss söderut mot Kalahariöknen. Nu kan vårt efterlängtade äventyr äntligen börja!

Vi bokar vår rundresa i Namibia i Afrika hos Afrikaresor som samarbetar med lokala agenter på destinationen och fokuserar på genuina och hållbara upplevelser. Mer finns att läsa på Afrikaresors hemsida. Vi mailar våra önskemål och utifrån dessa snickrar Afrikaresor ihop vår drömresa! Vi bor på sju olika hotell och lodger som tillhör kedjan Gondwana Collection. Transfer mellan lodgerna utförs av GO2 Traveller Transfers.  

Vi börjar i Windhoek och reser motsols för att sista natten bo på en lodge strax norr om huvudstaden. Det blir många timmar i bil genom spektakulära landskap som skiftar mellan olika typer av öknar och slättmarker. Vi får uppleva massiva berg, svindlande sanddyner, marint liv och mängder av vilda djur på safari. Det här är en resa för livet.

Skiftande natur på väg mot nästa äventyr!

Den första morgonen i Windhoek blir vi väldigt förvånade att det bara är 9 grader. När vi sedan åker ut därifrån söderut ser vi flera bergstoppar runt omkring, vi tittar på kartan och det står att de är kring 2500 m ö.h. Kan väl inte stämma, tänker vi, ser snarare ut att vara kring 500 m höga. Läser sedan oss till att Windhoek ligger på en högplatå 1700 m ö.h. Inte undra på att det var kallt i morse!

Namibia har magnifika ökenlandskap

Hur vi tar oss runt i Namibia

Namibia är stort, nästan dubbelt så stort som Sverige, men här bor  bara en fjärdedel så mycket människor, ca 2,9 miljoner. Namibia är det glesast befolkade landet i Afrika. Windhoek är den största staden med 260 000 invånare. 60% bor i städer, resten i byar på landsbygden. Det är väldigt glest mellan byarna, för det mesta ser vi inga hus eller människor alls.

Vi åker i bekväma transferbilar med säkra chaufförer ca 3-5 timmar mellan våra destinationer. Vägarna är spikraka utan trafik, breda och i bra kondition. Hälften av tiden färdas vi på grusvägar som även de är bra, om än lite guppiga på sina håll. På 3-4 timmar passerar vi oftast en, max två byar eller en bensinstation i en korsning. På bensinstationerna finns dryck, snacks, enklare mat och toaletter.

Vår resrutt i Namibia - från Windhoek söderut, till kusten och norr till Etosha

Kort om Namibias natur och miljö

I Kalahariområdet är det mycket som är stängslat, viltstängsel löper oavbrutet utmed vägen. Här samsas gameparks med lokal uppfödning av boskap – antiloper, kor och getter. Sedan självständigheten från Sydafrika 1990 har Namibia satsat på naturvård och miljötänk och var det första landet i världen som införde miljöskydd i konstitutionen. Nästan 50% av landets yta är skyddade områden, nationalparker och naturreservat. 

Kring Namiböknen och vidare norrut genom bergen och mot Etosha är det mer sällan stängsel. Här jobbar myndigheterna på att få bort de sista stängslen, allt för att främja det vilda djurlivet som landet lever på. Alla guider och chaufförer pratar om klimatförändringarna och om hur det påverkar land och människor. Det har knappt regnat en droppe på två år i Namibia vilket är väldigt ovanligt, säger en och lägger till: ”Fram till för tio år sedan så trodde vi att det bara hände oss, men nu har vi mer kunskap”.

Vi ser i stort sett inget skräp längs vägarna. Namibia sopsorterar och i nationalparkerna är det förbud mot plastpåsar.

Struts och oryx i utkanten av Namiböknen

Windhoek och The Weinberg Hotel

Namibias huvudstad Windhoek hinner vi inte se mycket av eftersom The Weinberg Hotel  ligger i utkanten av staden i ett område man inte utforskar på egen hand. Det är ett stiligt boutique hotell med en påkostad frukost. Det finns flera restauranger i området och även ett spa till extra kostnad. Efter en natt här åker vi söderut till Kalahariöknen.

Boutiquehotellet The Weinberg Hotel

I Namibia kan man betala med både sydafrikanska rand (ZAR) och namibiska dollar (NAD). Valutorna är värda exakt lika mycket. Maten i Namibia kan vi inte riktigt uttala oss om, vi äter nästan uteslutande all frukost och middag på lodgerna eftersom det ingår i vår resa. Alla middagar innehåller någon form av viltkött, oftast springbok och oryx. Luncher blir oftast lunchlåda från lodgen eller en macka från macken. 

Lite riktmärken: en middag på restaurang kostar 200 NAD (120 SEK) en lunch ca 100 NAD (60 SEK), en halvliter öl 45 NAD (26 SEK) och en flaska husets vin 170 NAD (100 SEK). 

Kort fungerar i stort sett överallt. På lodgerna skriver man upp lunch och dryck på rummet och betalar med kort vid utcheckning. De enda kontanterna som går åt är till dricksen. Vi ger 100 NAD till chaufförer, 200 NAD till guider. På hotellen finns oftast en dricksbox vid receptionen.

Liksom för lejonen står ofta springbok även på vår meny

Kalahariöknen och Kalahari Anib Lodge

Om Namibia har legat på vår önskelista sedan innan pandemin, så har väl ändå Kalahariöknen varit en önskedröm sedan typ barnsben? Bara smaka på namnet: Kalahariöknen. Hur många naturprogram har man inte sett härifrån? Nu är vi här på Kalahari Anib Lodge! Den terrakottaröda sanden, den klarblå himlen, antiloper som kaxigt promenerar runt bland husen och jordekorrar som kikar upp ur sina hålor. 

Elandantiloperna kommer nästa ända fram till vår altan

På kvällen tar vi en jeep ut på en sundowner. Guiden rattar säkert bland de ständigt formskiftande sanddynerna och visar enorma vävarfågelbon, en ökensköldpadda, giraffer som betar löv i trädens kronor. Precis innan solen går ner och sanden blir glimrande guldbrun, dukas det upp förfriskningar på toppen av en sanddyn. Aldrig har väl en GT smakat så gott!

Magisk sundowner i Kalahariöknen

Namiböknen - The Desert Grace och Sossusvlei

Det finns lyxhotell och så finns det The Desert Grace. Känslan vi hittar där är oslagbar när det kommer till boenden. Man vill stanna där för evigt. Om det inte vore så att det finns så mycket mer att se i Namibia. Men att ligga i plumspoolen och tomglo rakt ut i ökenlandskapet kan vara bland det mest rofyllda vi varit med om. 

The Desert Grace - ren och skär lycka!

Nåväl, det här är ingen rekreationsresa. Upp kl. 4 för heldagstur till Namiböknens crème de la crème. Kanske Namibias mest fotograferade område: Sossusvlei och Deadvlei. De förstenade träden och de enorma sanddynerna som omgärdar den uttorkade sjön, med en av världens högsta sanddyner Big Daddy som kronjuvel.

Deadvlei i Namiböknen

Swakopmund - The Delight, katamaran på havet och jeep på sandynerna

Nästa stopp: kusten och Swakopmund. Obligatoriskt fotostop vid Stenbockens vändkrets! Närmare kusten rullar dimman in från havet över sanddynerna, temperaturen sjunker markant och luften fylls av små fuktdroppar. 

Pda vid Stenbockens vändkrets - Kräfta som han är

En turistmage bestämmer å det bestämdaste att jag får tillbringa en dag i sängen på The Delight Swakopmund. Pda åker på katamarantur och gosar med sälar, pelikaner och flamingos. Lyckan ler och så gör även Pda.

Sälfie ute på Benguelaströmmen

Och som om det inte vore nog så blir det även en fartfylld jeeptur på sanddynerna. Pdas dröm om att få se Namiböknens höga sanddyner störta ner i det stormande havet är förverkligad! 

I med högsta växeln

Damaraland - Damara Mopane Lodge och Living Museum

I Damaraland bor vi på Damara Mopane Lodge och får oss lite kultur till livs i Damara Living Museum. Ett lokalt projekt som möjliggör upplevelsen av och samtidigt bibehåller den traditionella Damarakulturen. Alls inget turistspektakel. Genuin glädje, samhörighet och kulturell stolthet.

Traditionell dans på Damara Living Museum - fast alla är visst inte lika glada!

Etosha National Park - Etosha Safari Lodge

Den ena fantastiska upplevelsen avlöser den andra. Äntligen dags för safari i Etosha National Park! Här bor vi bara 20 minuter ifrån parken på Etosha Safari Lodge, ett enormt hotellkomplex med tre pooler och panoramautsikt. Under två game drives ser vi mängder av djur och lyckas till och med pricka in en riktig doldis. 

Unga lejon lattjar i skuggan i Etosha

Okapuka Safari Lodge

Är det sant att två veckor redan har gått? En sådan dröm att då få tillbringa sista natten på Okapuka Safari Lodge med resans bästa mat och trevligaste personal. En intim game drive i lodgens egna game park i gryningen ger resan det perfekta avslutet. Och äntligen får vi se dem på nära håll – de vita noshörningarna.

Huvudbyggnaden på Okapuka Safari Lodge

Prisbilden är ju något som kan vara av intresse för en sådan här resa. För själva paketresan hos Afrikaresor med lodger, (inkl. frukost och middag), transfer och utflykter betalar vi 73 600 kr för två personer. Flyget för två kostar drygt 22 000, med en mellanlandning i Addis Abeba. Det totala priset, inkl. kontantuttag och mat och dryck som inte ingår, blir ca 103 000 kr för två.

Detta var ett första smakprov på vår rundresa i Namibia i Afrika. Mer ingående artiklar kommer publiceras med jämna mellanrum här på firstmorning.se. Tills dess kan ni kika på vår video på YouTube här nedan: Namibia roadmovie.

Vi har även varit på safari i Tanzania i Afrika, läs mer om den resan här.

Följ oss gärna även på Facebook och på Instagram.

Please follow and like us:
error
fb-share-icon

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.