Vi tar Pågatåget från Malmö till Ystad

Våren kommer med stormsteg och allra tidigast kommer den ner till Skåne. Till påsk kanske de färgglada påskliljorna och tulpanerna grönskar för fullt där nere i syd. Varför inte ta tåget till Malmö – som på kontinenten fast i Sverige? För en mindre stad med pittoreska påskinslag slår vi ett slag för Ystad! Helt enkelt: Vi tar Pågatåget från Malmö till Ystad.

Vi tar Pågatåget från Malmö till Ystad

Pågatågen är regionaltåg som går i Skåne län och även vissa turer till angränsande län. Tidtabeller och annan info hittar du här. Det finns även en lämplig app att ladda ner som heter Skånetrafiken. I appen köpes biljetter till rabatterade priser och biljetten scannas ombord direkt i appen eller visas för personalen. Pågatåget från Malmö till Ystad tar ca 50 min och kostar en dryg hundralapp per person. I appen ges dock 25% i Tillsammansrabatt om man reser minst två personer.

I väntan på Pågatåget på Malmö centralstation

Ystad - mycket mer än Wallanderland

Ystad marknadsför sig som Wallanderland eller på engelska som Wallander’s Ystad. På turistbyrån kan man fiska upp en karta över intressanta platser från både böckerna och filmerna. Det finns även guidade turer att ta om du är ett riktigt Wallander-fan. Vi är dock mer inne på fina kullerstensgator med låga hus i färgglad puts, vajande stockrosor, soldränka torg och grönskande små trädgårdar.

Färgglada Stickgatan

Vi plockar ändå med oss en karta från turistbyrån som ligger strategiskt till vid Sankt Knuts torg mittemot tågstationen på andra sidan Österleden. Vi gillar fortfarande att ha en papperskarta i handen när vi upptäcker nya platser.

Ystads historiska stadskärna

Per Helsas gård på Stora Östergatan 40 är ett praktexempel på välbevarad korsvirkesbebyggelse med de äldsta delarna från 1600-talet. Den röda färgen är verkligen ett slående blickfång. Inne på gården ligger trevliga Grändens mat.

Per Helsas gård med restaurang Grändens mat

Min favoritplats i Ystad är området och parken kring Gråbrödraklostret och dess klosterkyrka. Här är det lugnt och stillsamt med blomsterprakt och rosen- och örtaträdgårdar. Klostret byggdes ut i olika etapper mellan 1200- och 1500-talet. De nuvarande tre byggnaderna är i rött tegel medan klosterlängans 1500-talstillbyggnad har en gavel i korsvirke med putsade gula fack och svart timmer. Sedan 1912 inrymmer klosterlängan Ystads stadsmuseum.

Gråbrödraklostret

Mittemot klostret går Bäckahästgränd med det vackra vita korsvirkeshuset Garvaregården från 1700-talet. Numera museum över Ystads Frivillige Bergnings-Corps – Sveriges äldsta frivilliga brandkår. Längre fram uppenbarar sig anrika kaffestugan Bäckahästen med sin mysiga innergård med servering. Här är det öppet mellan maj och augusti varje dag 10.00 – 18.00.

Garvaregården på Bäckahästgränd

Det fullkomligen kryllar av vackra hus och byggnader i Ystad. Det liknar Visby på många sätt. Hans Raffns gård, eller Änglahuset, vid Sladdergatan (på den adressen skulle man ju vilja vara mantalsskriven!) är ett tvåvåningshus i korsvirke från 1500-talet. Hus vid stadens huvudgator hade ofta påkostad exteriör och Änglahuset har rikt snidade och bemålade trädetaljer med bland annat änglahuvuden, mansfigurer och groteska figuren i sann renässansanda.

Hans Raffns gård på Sladdergatan

Lunchpaus på Stortorget

Hungrig blir man ju av allt spatserande och alla intryck från Ystads vackra historiska stadskärna. Vi hamnar på den soliga uteserveringen till Café Lurblåsaren på Stortorget intill Sankta Maria kyrka. Under urtavlan i kyrkans torn kan man kvällstid se en tutande lur sticka ut. Läs mer om den mystiske lurblåsaren här. 

Läskar oss på Café Lurblåsaren vid Stortorget

Tips för en heldag i Ystad

Det händer sig så att vi är i Ystad en söndag i mitten av augusti. Då är de flesta affärerna stängda och även en del matställen. Det kan vara värt att notera om man vill shoppa under sitt besök. Om du, liksom vi, tycker att det är skönt att Ystad inte är så turistbelamrat, så är ett söndagsbesök ett hett tips.

Stora Västergatan och Sankta Maria kyrka

Även solen har sina fläckar heter det ju. Och Ystads fläck skulle väl i så fall vara hamnen. Ystad hamn är en av Sveriges största hamnar för färjetrafik och godstransporter till både Polen och Bornholm. Och ska vi vara ärliga, så älskar vi faktiskt det som avviker från det vackra i en stad. Det gör att staden blir levande och personlig.

Både Viking Line och Tallink Silja gör ju numera även strandhugg i Ystad på särskilda sommarkryssningar från Stockholm. Ett alternativ till tågresan. 

Lämnar Ystad hamn

Nöjda efter en heldag i Ystad väljer vi förstås att ta tåget härifrån och tuffar tillbaka till Malmö. Ystad är en pittoresk och premenadvänlig stad med många vackra hus att vila ögonen på. Den medeltida stadskärnan är dock liten, så halv dag räcker gott och väl här. Nästa tur blir en tågresa västerut till en betydligt större stad som dessutom ligger i ett annat land! Det är dags för lite smørrebrød!

Please follow and like us:
error
fb-share-icon

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.