Promenad längs Nyköpingsån

Den första morgonen tar vi en promenad längs med Nyköpingsån och hamnar mittemot det anrika och historiskt intressanta Nyköpingshus som ligger oerhört vackert i all sin enkelhet precis bredvid åns brusande vatten och minner om familjefejder, kungligheter och ett medeltida Sverige. Välkomna till Nyköping!

Nyköpings vackra stationshus i brittisk anda

Nyköpingsån

Nyköpingsån ringlar som en livsgivande orm genom Nyköping och man behöver egentligen inte avvika särskilt mycket från åpromenaden för att upptäcka Nyköpings mesta och bästa sevärdheter. Vi tar er helt enkelt med på en promenad längs med Nyköpingsån. Vi är här över påsken och vädret är vackert, men kallt och grönskan har inte slagit ut på riktigt än.

Nyköpings gästhamn och piren

Vi börjar nere vid gästhamnen som med all säkerhet är alldeles förtjusande på sommaren när restauranger och hantverksbodar håller öppet. Söder om hamnen finns en imponerande lång pir som sträcker sig hela 1,5 km ut i Stadsfjärden. Mittemot gästhamnen står den inte allt för vackra silon som byggts om till bostäder. Med denna vetskap, att man kan bo där uppe med vad som måste vara en makalös utsikt, blir byggnaden ändå rätt häftig.

Nyköpings gästhamn
Den 1,5 km långa piren som omger rodd/kanotstadion i Stadsfjärden

Att vi börjar vår promenad nere vid gästhamnen beror på att vi bor på Clarion Collection Hotel Kompaniet som ligger alldeles i närheten. Klicka på länken och läs vår recension av detta synnerligen väl belägna hotell. Vi tycker nämligen att ett hotell som ligger så nära Nyköpinghus kan vara nog så värt att bo på även om det kan ha sina brister.

Hotellet har ett perfekt läge vid Nyköpingsån

Historiska Nyköpingshus

Nyköpingshus är väl otvivelaktigt Nyköpings största dragplåster. Och man träffas verkligen av ett historiens vingslag när man närmar sig den medeltida borgen från 1100-talet. Vi fräschar upp våra gamla skolkunskaper och läser om Nyköpings Gästabud samtidigt som vi strosar runt det för tillfället pandemistängda slottet.

Nyköpingshus
Ett ställe med historia
Nyköpingshus ligger vackert vid Nyköpingsån

NK-villan

På andra sidan ån, snett emot Nyköpingshus ligger NK-villan, ett rött lapptäckehus som i alla fall för mina tankar till Jakob Uggla i Fablernas Värld. NK-villan var utställningspaviljong under Konst- och industriutställningen i Norrköping 1906 och flyttades sedan till Nyköping och skänktes till de anställda vid NKs verkstäder. Numera inhyser den ett café, festlokal och cateringverksamhet.

NK-villan

Mellan Korsbron och Folkungabron

Promenaden fortsätter norrut på åns östra sida. Mellan Korsbron och Behmbron ligger Bryggeriet kulturcentrum med keramikverkstäder, gallerier och diverse konstnärsateljéer. Här ligger även Nyköping Brewing Company som är ett bryggeri med taproom och restaurang.

Behmbron med budskap

Efter Behmbron, en liten och annorlunda träbro ornerad med nattlig belysning och två små träsoffor åt varsitt håll mot Nyköpingsån, finner vi Folkungabron från 1914. Vid åns västra bank ligger här Teater Sörmland, som sedan 1997 har dramatiserat Nyköpings gästabud och gjort det till ett av Sveriges största sommarspel, komplett med medeltida marknader, riddare på hästar och hundratals människor på scen. För tillfället är gästabudet smittskyddat – läs här om hur.

Folkungabron

Storhusfallet och Anna Lindhs plats

Vi snirklar oss vidare österut mot Storhusfallet och tipsar om Espana Tapasbar som har ett unikt läge vid det gamla kvarnområdet Storhuskvarn vid vattnet. Vi hinner själva aldrig äta här, men tänker att några tapas och en bägare med sangria en varm sommardag borde vara en riktig höjdare på denna vackra plats.

Nyköpingsån är populärt bland sportfiskare. Vi sitter i solen vid ån och betraktar några vana sportfiskare när de vadar ut i vattnet och svingar sina flugspön.

Vackert belägna restauranger vid Storhuskvarn

Här, kring Anna Lindhs plats, hamnar vi flera gånger under vår promenad längs med Nyköpingsån just för att det är en sådan vilsam och vacker plats. Vid Storhusfallet och Storhuskvarn bedrevs kvarndrift från 1400-talet till 1971. Idag finns här företag och restauranger. 

Storhusfallet

Bakom Anna Lindhs plats kan man ta sig upp till Östra klocktornet. Den synnerligen olycksdrabbade röda klockstapeln i trä har återuppbyggts hela fem gånger efter att ha brunnit ner. Första gången 1634, sedan vid den stora stadsbranden i Nyköping 1665. Ryska flottan brände ner klocktornet 1719 och så sent som 2017 brann det ner efter ett elfel. Det senaste klocktornet byggdes 2019. Ska det få stå kvar undrar man ju?

Klocktornet ligger vid Alla Helgona kyrka och här hittar man Nyköpings kanske sötaste gata: Stora Bergsgränd. Här ligger ett gäng låga, sneda och vinda träkåkar och lite längre upp ligger en röd liten stuga vid namn Kalle Luftis från slutet av 1700-talet som numera används som visstuga av Hembygdsföreningen.

På kullen ligger Östra klocktornet i rött trä

Norr om centrum - Fåfängan och Kråkberget

Från Anna Linds plats och ån kommer vi nu upp på Nyköpings huvudgata, Östra Storgatan. Gatan byter namn precies här vid Stadshusbron. Väster om bron heter huvudgatan Västra Storgatan. Rätt rimligt förstås. Här finns gott om restauranger och affärer. Vill man äta mat i solen finns bl. a. O’Learys som har en stor uteservering med utsikt över ån. Längre norrut på Nyköpingsåns västra sida ligger The Kitchen som kanske har stans bästa placering på sin uteservering som ligger som en halvö ut i Nyköpingsån vid Forsfallet.

The Kitchen vid Forsfallet

Fortsätter man att promenera norrut från Forsfallet i 15 minuter kommer man till Fåfängan. Två gamla torp som rustats upp till trädgårdskafé och kulturscen. Gå hit för öppettider.

På väg tillbaka ner mot centrum får ni inte missa Kråkberget med en hejdundrande utsikt över staden. Man ser faktiskt ända till Oxelösund och de kanske inte så charmiga industriskorstenarna.

Utsikt från Kråkberget

Kring Stora Torget

Efter utkiken vandrar vi ner mot centrum igen genom bostadsområdet Öster och korsar Nyköpingsån vid Sparbankens vackra röda tegelbyggnad på Östra Storgatan. Men istället för att fortsätta mot Stora Torget, viker vi höger precis efter Stadshusbron och går några hundra meter längs med ån. Här finns Prästgatan som, med sina vackra trähus i pastelliga färger, sträcker sig upp till den Västra klockstapeln på Borgarberget nära Sankt Nicolai kyrka. Klockstapeln sägs vara Nyköpings äldsta byggnad, uppförd 1692 och en av de få byggnader som klarade sig när ryssarna brände staden 1719. Mer tursam än sin östra kusin då alltså!

Det vita huset på Prästgatan är Skolmästare/rektorsgården, ett av de äldsta trähusen i Nyköping där stadens  skolmästare/rektorer bodde fram till år 1877.

Prästgatans vackra hus och Västra klockstapeln

Kring Stora torget finns en mängd tjusiga byggnader. Gamla Rådhuset från 1723 som numera inhyser Turistbyrån. Westerlingska gården, en handelsgård från 1719. Hellmanska gården var ett av de första stenhusen som byggdes på 1720-talet efter ryssbranden. 1889 startades här CA Hellman Glas, Porslins- och Galanterihandel. Det finns fortfarande galanta saker att införskaffa här på handelsgården eller i modebutiken och god mat och dryck på caféet och i bageriet. Vi äter en lättare lunch här i det mysiga lilla huset på innergården.

På Stora Torget ligger också Sankt Nicolai kyrka som vi naturligtvis besöker. Inte för att vi är religiösa överhuvudtaget, men vi gillar religiösa byggnader och missar aldrig ett besök till städernas kyrka, moské, tempel eller synagoga.

Sankt Nicolai kyrka

Vid Stora torget finns även Mårtens hus från 1720-talet, tidigare en privat bostad, men idag vegetarisk/vegansk restaurang och café. För öppettider, se deras Facebook-sida. Tidigare nämnda Sparbankshuset från 1898 längre österut på Västra Storgatan och på andra sidan Nylöpingsån är också vackert att vila ögonen på.

Skutskepparhusen, även kallade båtmanstorpen på Västra Trädgårdsgatan 7-21 med början nere vid Nyköpingshus är väl värda en liten omväg. Stugorna är från 1700- och 1800-talets början och de som bodde i husen från början hade ofta yrken som sjömän, båtsmän och lotsar. Visst är det väl fascinerande med dessa gamla hus där stadens fattiga en gång bodde, men som numera förmodligen är de mest eftertraktade husen att bo i?

Mårtens Hus

Weekend eller dagstur

Att ta en promenad längs med Nyköpingsån är ett bra val för att hinna med att se det bästa som Nyköping har att erbjuda. Det är välordnade promenadvägar på plan mark som sträcker sig längs med hela ån på bägge sidor genom hela stan. Åvandringen ger mycket fint att se med hus, parker, konstverk, broar och gamla kulturmiljöer.

Nyköping är verkligen en liten pärla endast en timme med tåg från Stockholm. På en dagstur hinner man se Nyköpingsån och allt det vi skriver om. Vi bodde på hotell två nätter, men det räcker gott och väl med bara en natt.

I närheten :

Utflykter runt Trosa – Stendörrens naturreservat och tre sörmländska slott

Förutom att promenera längs kulturstråket och äta god mat på vår höstweekend i Trosa hinner vi även med en utflykt med vår hyrbil.

9 tips i Norrköping

Norrköping, Sveriges femte största stad, ligger bara 1,5 timme från Stockholm med tåg. Den tidigare textilstaden är känd som Sveriges Manchester.

Gilla gärna First Morning på Facebook och Instagram

Please follow and like us:
error
fb-share-icon

2 Svar på “Promenad längs Nyköpingsån”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.