Vi tar oss till Ragusa med tåg från Cefalù via två byten. En tågresa på nästan fem timmar totalt och inte utan en del dramatik. Färden över Siciliens lummiga landsbygd är en fröjd för ögat och vi sitter med drömska blickar och stirrar ut genom tågfönstret. Så till den milda grad att vi nästan helt glömmer bort att fotografera på vägen.
Ragusa på Sicilien
Ragusa på Sicilien är alldeles förtjusande med sina två delar eller två själar om man vill vara poetisk. Är man inte poetiskt lagd, så blir man det garanterat här i Ragusa.
Tågstationen ligger i den moderna delen av Ragusa. För att komma till de två intressanta delarna, Ragusa Superiore och Ragusa Ibla, måste man ta en av de tre broarna över ravinen. Vi bor i det vita lilla huset till vänster om den bortersta bron med magisk utsikt över ravinen.
Ragusa Superiore
1693 drabbades Ragusa av en jordbävning som ödelade i stort sett hela staden. 5 000 personer omkom. Stadens välbärgade medborgare byggde en ny och modernare stad, dagens Ragusa Superiore. De mindre bemedlade byggde upp den gamla staden igen på samma ställe, Ragusa Ibla. De två städerna var åtskilda fram till 1926.
Bygnaderna i Ragusa Superiore är i byggda barockstil. Dagens version av katedralen San Giovanni Battista byggdes 1718. Vi är här under påsken och lyckas pricka in en påskprocession på väg in i katedralen.
Från Ragusa Superiore som, liksom namnet antyder, ligger högre än Ragusa Ibla får man en riktig wow-upplevelse till utsikt över den äldre stadsdelen. Gå neråt längs Via 24 Maggio och till dess slut och jag lovar att himlen kommer öppna sig!
Ragusa Ibla
Vore det inte för allt annat man måste företa sig här i världen, så skulle jag stå där än. På det första trappsteget ner mot Ragusa Ibla. Varken ord eller bilder kan beskriva känslan, man måste vara där.
Men skam den som ger sig. Jag ger det ett försök. Ragusa Ibla är skälet till att man besöker Ragusa överhuvudtaget. Synen av stadens solblekta fasader som klättrar upp ur ravinen längs sluttningarna. De små slingrande vägarna upp mot toppen strävande mot himlen. De gröna böljande kullarna i bakgrunden som skiftar färg med solens strålar. Och så det där enda röda lilla huset som sticker ut och talar till en nordbo nästan som bara en stuga i Falu rödfärg kan göra. Kom och bo i mig!
Vi hamnar mitt i ett störtregn och hastar upp genom gränderna till Duomo di San Giorgio. Fler har tagit tillflykt i katedralen. Vi lyssnar till präster som övar predikan, ett gäng med ointresserade italienska skolungdomar och en amerikansk grupp på guidad tur.
Det regnar fortfarande när vi springer nerför katedralens trappor till Piazza Duomo och in på Al Borgo. Vi tar varsin öl och väntar ut regnet. En stund senare är himlen vackert blå igen. Personalen öser vattnet av borden på uteserveringen och vi flyttar ut i solen och ser upp mot katedralen som nu ter sig så mycket vackrare i solljuset.
Duomo di San Giorgio började byggas 1738 och ersatte det tidigare templet som förstördes i jordbävningen 1693. Själva domen på katedralens baksida tillkom 1820.
Alla dessa vackra hus i Ragusa på Sicilien
Vi älskar när husfasaderna berättar en historia. När tidens tand har gnagt sig in i varenda liten sten. Italien kryllar av hus som dessa och Ragusa på Sicilien är förstås inget undantag. Kameran smattrar och överallt finns vackra motiv.
Vi ser tyvärr också så många förfallna hus i Ragusa på Sicilien att hjärtat gråter. Ibland kommer ett upprustat litet hus mitt bland avflagnad puts och balkonger övervunna av ogräs. Förstås kostar det multum att renovera dessa gamla hus. Många gånger kanske det inte ens är möjligt på grund av föråldrade eller obefintliga avloppssystem och obrukbra elledningar.
En genomgående trend verkar vara att omvandla tidigare bostadshus till små boutiquehotell eller Bed & Breakfasts. Att de bofasta flyttar upp till den moderna staden istället och lämnar Ragusa Ibla till turisterna.
Precis vid ravinen som delar Ragusa Superiore med den moderna staden ligger ett helt kvarter övergivet. Som en tavla över det som varit. Man önskar någon kunde förbarma sig över husen, men för oss blir det istället ett motiv av det förgängliga, det flyktiga, men det ändå ack så vackra. Skruffigheten.
Tåg till och från Ragusa på Sicilien
Dramatiken på resan hit består i att tåget blir kraftigt försenat och vi befarar att vi kommer missa anslutningtåget i Caltanissetta Xirbi. Men eftersom även personalen ombord ska byta till nästa tåg, finns det inget att stresa över. Märker vi förstås först när vi byter tåg och den där klumpen i magen äntligen försvinner.
Det går alltså utmärkt att ta tåget till Ragusa från både Palermo och Cefalù. Vi använder oss av appen Trenitalia för att boka. Första bytet sker i Termini Inmerese, det andra i Caltanissetta Xirbi. Fem vackra tågtimmar från norra till södra Sicilien.
Vi fortsätter med vår tågluff på Sicilien. Efter Palermo,Cefalù och Ragusa hoppar vi på tåget till Syrakusa på Siciliens östkust. Till havet igen.
På vår Italien-sida finns fler artiklar om Sicilien, Rom, Cinque Terre och Pisa.