På vår tre månader långa resa i Sydostasien vintern 2019/2020 hoppar vi på en båt som tar oss på en snorklingstur från Khao Lak till Surin Islands i Thailand. 3 dagar och 2 nätters Liveaboard på en snorkelbåt i Andamanska havet. Det blir ett äventyr!
Denna snorklingstur från Khao Lak till Surin Islands i Thailand gjordes i samarbete med Surintours
Poseidon Bungalows och Surin Tours
Vi flyger från Siem Reap i Kambodja till Phuket i Thailand. Från flygplatsen tar vi en taxi upp till Poseidon Bungalows i Khao Lak. Här ska vi bo en natt innan vi ger oss ut på en tre dagar lång snorklingstur från Khao Lak till Surin Islands i Thailand. Poseidon Bungalows tillhör Surintours och vi bor i en mycket enkel bungalow där djungeln möter havet. Vi har en kort film från boendet:
Svensken Olov och hans thailändska partner startade Surintours 1988 med att köra snorklingsturer till Similan Islands. Efter 30 år bytte de till Surin Islands efter att Simlian Islands blivit alltför överbelastat som turistmål och att reven förstördes av sparkande och oaktsamma snorklare. Till Surin Islands når inga dagsturer eftersom det ligger längre från kusten. Därför är här färre turister och vi får ha reven i stort sett för oss själva.
Snorklingstur från Khao Lak till Surin Islands i Thailand
Vi bor på Choke Duang Ta, båten som designades och byggdes av Olov själv och som tar 17 gäster plus besättning. Vi sover alla under däck i samma stora hytt med både enkel- och dubbelkojer. Här finns AC, som dock slutar fungera en av nätterna, och fläktar. Madrasserna är hårda, men ändå rätt sköna och det finns draperier man kan dra för för någon typ av avskildhet.
När vi åker på snorklingstur från Khao Lak till Surin Islands i Thailand har vi turen att bara vara sex gäster ombord. Vi har alltså riktigt gott om plats både under och över däck. Vid matbordet samlas vi både morgon, dag och kväll och serveras god mat, exotiska frukter och gott sällskap. Båtens besättning gör verkligen allt för att vi ska få en njutbar resa. Ur en kylbox tar vi öl som vi skriver upp och får betala för vid resans slut. Allt annat ingår i resans pris. En tredagars snorklingstur med helpension kostar 10 900 THB per person, lite drygt 3 000 kr. Inträde till Surin Islands nationalpark kostar 5oo THB extra.
Under ytan
Under resans gång stannar vi vid sju olika snorklingsställen. Detta är förstås beroende på väder och vind. Jag, Madeleine, som är en rätt osäker snorklare tycker att vi stannar för långt från reven, men båten får inte gå närmare för att undvika att reven skadas av propellern. Därför stannar jag för det mesta ombord, medan de andra får simma en bra bit för att komma till den vackra undervattensvärlden. Det gör mig dock ingenting, jag njuter ändå i fulla drag. Solar, läser eller håller koll på snorklarna genom kikaren.
Det är en underbar värld under ytan som Pda fotar med undervattenskameran.
Mokenbyn och Mokenfolket
Ett stopp som inte var med på agendan är ett besök på Mokenöarna. Ingen är egentligen sugen på att stanna till här, men vår guide insisterar. På dessa fem öar bor Mokenfolket, ett sjöfarande folk (egentligen flera olika stammar) som tidigare bodde på traditionella husbåtar, Kabang, och fiskade längs reven mellan Myanmar och Thailand. Samhällsutvecklingen har tvingat dem att bosätta sig permanent på dessa öar och turismen har bidragit till att deras sätt att leva drastiskt förändrats. Skapande av nationalparker har inskränkt deras fiske- och jakträttigheter och nu lever de till stor del på nyfikna turister som vill uppleva exotismen på nära håll genom att klampa in i deras byar.
Jag och en annan kvinna väljer att stanna ombord medan resten åker iväg med gummibåten till Mokenön. Trots alla supportprojekt och organisationer som finns för att Mokenfoket ska dra nytta av turismen istället för att exploateras, känns besök som dessa alltid väldigt olustigt. Som att vi inte har där att göra. Om man visste att intäkterna hamnar på rätt ställe vill man ju samtidigt stödja befolkningen utan urholkande mellanhänder på vägen. Den priviligierade turistens dilemma: att bidra till ett land samtidigt som man ofrånkomligen sliter på det.
Richeliue Rock - snorkling för våghalsar
Sista stoppet på vår snorklingstur från Khao Lak till Surin Islands i Thailand blir vid Richelieu Rock. Det är ett dramatiskt rev välkänt för dykning, med valhajar och mantor som dragplåster. Egentligen inte särskilt säkert för snorklare informerar vår guide. Man hoppar i på egen risk även om gummibåten cirklar runt som säkerhetsåtgärd. Pda och en av de tyska tjejerna som även hon är en utmärkt snorklare bestämmer sig för att de ändå vill snorkla här.
Revet är imponerande med sina lodräta väggar och allt går tack och lov bra. De ser många fiskar, men måste mest koncentrera sig på att ”hålla sig vid liv”, som Pda säger. Vädret är extremt denna dag och strömmarna och vågorna rent livsfarliga. De kastas runt som i en centrifug. Klart värt det, men inget han skulle göra om. Dock inga mantor eller valhajar i sikte denna gång.
Hej då Surinöarna!
Våra tre dagar ombord på båten blir en verklig upplevelse. Detta trots ett par kontroverser med vår guide, lite kulturkrockar, bristande kommunikation och rena missförstånd. Men vi får bra feedback från Olov på Surintours och är överlag mycket nöjda med resan. Vi kan verkligen rekommendera Surintours om man vill bo på en båt och snorkla i en mer oexploaterad del av Thailand.
Vi vill poängtera att vi inte är några filmmakare av rang och att vi vid detta tillfälle hade en rätt dålig undervattenskamera, men här kommer avslutningsvis en liten snorklingsrulle.