Malaga, Spanien

Den första morgonen i Malaga ger vi oss ut på en timmes promenad ner till hamnen, piren och stranden. Det är dock inte detta område som gör Malaga till det perfekta wekeendresmålet – det är den gamla stadskärnan, alla mysiga restauranger och alla goda tapas som gör det.

Malagas läge på den spanska solkusten gör staden till det ultimata resmålet både om man vill utforska Andalusien eller bara åka på en weekend med lite sol och god mat. Vi åker hit i början av juni och har Malaga som utgångspunkt för en nitton dagar lång roadtrip som inkluderar ett par dagar i Ronda, en veckas boende i ett hyrt hus i Sierra de Grazalema, några dagar i Granada och slutligen lite sol och bad i Nerja. Men först: vad tycker vi egentligen om Malaga?

Playa la Malagueta

Den spanska solkusten och Malaga har ju lite svenne- och pensionärsvibbar, men vi blir glatt överraskade över hur mycket vi gillar Malaga från första stund. Staden, ja, i alla fall den gamla delen, känns liten och genuin. Den är ytterst promenadvänlig med nästan total avsaknad av bilar och allt man behöver finns inom räckhåll eller inom en kort promenads avstånd. Vi tar en buss från flygplatsen, de går varje halvtimme och tar 35 minuter in till Alameda principal, den gata och hållplats som vi fann ligger närmast Malagas gamla del, Centro Histórico . Biljetten kostar 3€ och går att köpa i en lucka direkt då man kommer ut från ankomsthallen eller så kan man köpa den på bussen.

Vi bor mitt i smeten bland gågator, affärer och restauranger på hotell Exe Malaga Museo. Läs vår hotellrecension i ett separat inlägg här.

Catedral de la Encarnación de Málaga

Två byggnader som är värda ett besök i Centro Histórico är förstås katedralen och även saluhallen Mercado Central de Atarazanas. Vi var tyvärr inte in i katedralen utan nöjde oss med att titta på den från utsidan, men till saluhallen var vi och ”fönstershoppade” bland alla fantastiska råvaror och delikatesser. Ett besök till en saluhall är ett måste oavsett var man befinner sig. Just denna i Malaga har en spektakulär målad glasvägg ovanför huvudingången och arkitekturmässigt är den en blandning mellan morisk arkitektur från det 14:e århundradet och det 19:e århundradets industriella design. Saluhallen är öppen måndag till fredag mellan kl. 08.00 till 14.00 och ligger på Calle Las Atarazanas.

Saluhallen Mercado Central de Atarazanas
Havets läckerheter

Antigua Casa de Guardia

Malagas äldsta tapasbar är från 1840 och heter Antigua Casa de Guardia. Här ställer man sig vid bardisken, pekar på en tunna och så serveras man ett litet glas med lokalt vin. Vi väljer ett torrt vin och får varsitt glas Seco Anejo. De skriver upp priset per glas på disken och räknar ihop det när man vill betala. Perfekt för en stunds vinprovning och man kan även beställa tapas till drycken. Här är mer lokalbefolkning än turister.

1€ kostar ett glas Seco Anejo
Vinprovning på Malagas äldsta tapasbar

Castillo de Gibralfaro

På en kulle ovanför gamla stan ligger Castillo de Gibralfaro, en borg från 1300-talet, från vilken man får en panoramavy över hela Malaga och därför är väl värd ett besök. Det tar sin lilla tid att knata uppför kullen, speciellt när det är hett som denna dag, men det är väl värt mödan för utsiktens skull. Ta med vatten! Det tar ca. 30 minuter att ta sig upp till toppen av kullen, och det är brant på sina ställen, men vägen är stenlagd och har några rastställen med bänkar och utsiktspunkter över hamn och hav. Det går en lokalbuss upp dit för de som inte kan eller orkar gå. Buss nummer 35 går från busshållplatsen på Paseo del Parque vid Plaza de la Marina.

Utsikt över Malagas stadshus
Utsikt över Malagas tjurfäktningsarena
Utsikt över Malagas hamn

Inträdet kostar € 11 för två personer och då ingår entrébiljett till både borgen Castillo de Gibralfaro uppe på kullen och slottet Alcazaba som ligger vid foten av kullen. Jag tror dock att man kunde välja att bara betala inträde till borgen också. Inne på borggården finns ett hus med en liten utställning om borgens historia, den är dock enbart på spanska, vilket är väldigt synd. Det finns toaletter och en litet café i skuggan under barrträden.

På borgens mur
Utsikt över staden och dess katedral
Där nere bor vi!

Vi promenerar runt uppe på muren och får en 360-vy över hela Malaga. Här och var finns slitna tavlor som ska visa siluetter av de byggnader som finns utspridda över staden, men de är utnötta av väder och vind, så inget går att urskilja på dem. Kanske dags att byta ut dem eftersom det skulle vara ganska intressant att veta namnen på kyrkor och vackra hus, men även vad det där mystiska tornet är som man ser långt i fjärran österut. Vi tar i efterhand själva reda på att det är cementfabrik, mer spännande än så var det inte!

Man kan gå hela muren runt

Vi besöker borgen på förmiddagen, vilket är ett bra tips så här på sommaren innan det blir alltför hett åt huvudet. Det hinner dock bli rätt svettigt innan vi knatar neråt igen för att besöka Alcazaba – den palatsliknande fästning från 1000-talet som ligger nedanför borgen. Det är rätt dåligt skyltat när man kommer ner till staden igen från kullen och vi går lite fel. Ingången till Alcazaba ligger på Calle Alcazabilla precis bredvid den romerska amfiteatern. Tidigare fanns det en väg mellan borgen och palatset, men den är stängd p.g.a. säkerhetsskäl. Även här är all information på spanska, men det är trevligt att gå omkring på alla små innergårdar och i alla vackra trädgårdar innan det börjar kurra i magen och det är dag för lunch.

Cuartos de Granada

Mat i Malaga

Tapas och seafood är ju gott och vi blir inte besvikna på maten i Malaga! Restaurangerna och tapasbarerna är många och de ligger tätt, tätt på gamla stans gator och torg.

Plaza Carbón mitt bland restauranggatorna

Plaza de la Merced, som ligger lite utanför smeten och turiststråken, sitter lokalbefolkningen och äter tapas och dricker öl efter jobbet. Här kostar en tapas 20 kr och en öl 10, stämningen är avslappnad och otvungen och man känner sig som en del av staden.

Det är lite det vi fastnar för när det gäller Malaga – det känns genuint och vardagligt, inte flashigt och sönderturistat. Att en stad lyckas med det trots svenskinvasionen är ett stordåd!

Rader av tapasbarer på Plaza de la Merced

Vi äter räkor tillagade på tre olika vis på Wendy Gamba, sitter vid ett litet bord ute i gränden och testar på ett glas tinto de verano som dricks här snarare än sangria. Den består av lika delar rött vin och kolsyrad dryck, typ sockerdricka eller sodavatten, (ibland t.o.m. Fanta) och är mindre söt än sangria. Tinto de verano betyder sommarvin eller röd sommar och innehåller färre ingredienser än sangria, men jag måste säga att jag föredrar sangria alla dar i veckan! Här finns recept på båda drinkarna.

Middag på Wendy Gamba
180606_Andalusien_mobP_0282_f
Tinto de verano

Den andra kvällens middag äter vi på Los Gatos 

Seafood platter på Los Gatos

Vi kan verkligen rekommendera Malaga som resmål och den dagen vi bara vill åka till en mysig, lagom stor stad med god mat och skön atmosfär, kommer vi definitivt åka tillbaka om vi hittar en billig flygstol. Malaga har tillräckligt mycket att erbjuda för en weekend, men vill man se mer av Spanien i allmänhet, men kanske Andalusien i synnerhet, så ligger staden bra till för allehanda utflykter till ex. Ronda, Granada, Gibraltar eller varför inte lite sol och bad i Nerja eller våghalsig vandring i Caminito del Rey. Kolla in dessa utflykter på GetYourGuide:

Booking.com har väldigt många hotell världen över och är enkel att boka på. Man kan oftast välja mellan att betala på en gång för ett billigare pris eller att betala på plats direkt till hotellet, men då blir det också lite dyrare. Oftast kan man även boka av utan extra kostnad innan ett visst datum. Man kan bocka för många urvalskriterier och filtrera fram precis den typ av boende man letar efter i hotelldjungeln. Väldigt smidigt. Vill man ha pool eller inte, vad har man för budget, ska frukost ingå eller ej, område, typ av boende, balkong eller inte – ja, listan av urvalskriterier är lång och detaljerad.

Boka ert boende i Malaga till ett värde av minst € 40 på Booking.com genom denna länk så får ni 10% tillbaka efter genomförd hotellvistelse! Jag får även en liten provision.Booking.com

Detta inlägg innehåller affiliatelänkar från GetYourGuide och Booking.com som ger mig en liten provision om utflykter eller hotell bokas via min reseblogg.

Please follow and like us:
error
fb-share-icon

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.