S:t Petersburg: Eremitaget – världens näst största museum

Det är verkligen enormt på många sätt, Eremitaget i S:t Petersburg – världens näst största museum. Enormt stort, enormt lätt att gå vilse i, enormt osmakligt och enormt fantastiskt. Missa för allt i världen inte att besöka Eremitaget om ni åker hit. Oavsett om ni är konstintresserade eller inte. Det ÄR ett MÅSTE.

Vinterpalatset - The State Hermitage Museum

Vi köper e-tickets till Eremitaget på den här sidan. One-day entrance ticket to the Main Museum Complex and General Staff Building, $17.95 (december 2018). Det är dyrare, en biljett köpt på plats kostar 100 kr, men man slipper stå i kö och det finns en specialentré för biljetter köpta online genom det Lilla Eremitaget som ligger en bit bort till höger om den stora entrén. Det var lite knixigt att hitta ingången, men det är skyltat. Det var verkligen ingen kö alls här och det var det heller inte vid huvudingången just denna gång, men vi ville inte chansa.

Eremitaget är öppet tisd, torsd och fred 10:30-18, onsd 10:30-21. Det är stängt på måndagar samt 1: januari och 9:e maj. Bara Louvren i Paris är större än Eremitaget vad gäller antalet konstverk sett till utställningsyta.

Palatstorget

Det finns säkert många olika sätt att angripa Eremitaget på och vårt sätt är säkerligen helt ”fel”, men vi grabbade bara tag i en karta och började gå helt utan plan. Så här i efterhand kanske en plan hade varit att föredra om man verkligen vill se allt. Vi såg långt ifrån allt, men kände oss mätta efter 1,5 h. Då var vi faktiskt helt slut i fötter, rygg och ben. Att det kan vara så utmattande att bara gå och stå! Det var väl allt haktappande som mattade ut oss kan tänka! För maken till tavlor, möbler, kristallkronor, vaser, gardiner, stuckaturer, mosaikgolv och guldornament har vi aldrig tidigare sett.

Kan det vara en Lasse Åberg?

Ibland gördet nästan ont i ögonen att titta på alla starka färger och glittrande silver och glimmande guld. Allt detta överflöd på en tid då folket svalt ute på gatorna. Inte konstigt att det blev revolution! Det är liksom för mycket samtidigt som det är alldeles, alldeles underbart.

Fredagsmys i soffgruppen. När börjar Idol?

Vinterpalatset, som vi huvudsakligen höll oss till, var de ryska tsarernas residens mellan 1732-1917. Var det verkligen nödvändigt med alla dessa rum och salar? Palatsets storlek skulle förstås matcha den ryske tsarens och det ryska imperiets herravälde som på 1800-talet sträckte sig över 1/6 av jordens yta och hade 125 miljoner undersåtar.

1 945 fönster var det visst. Kanske fönsterputsare är ett framtidsyrke?

Vinterpalatset har 1 500 rum, 1 786 dörrar, 1 945 fönster och 117 trappor. Fram till 1905 var det förbjudet att bygga hus som var högre än Vinterpalatset. Jag önskar mig, som så många gånger förr, en resa bakåt i tiden för att få uppleva Vinterpalatsets storhetstid, till en bal i en sal som rymmer 10 000 personer eller en middag med 1 000 sittande gäster.

Hermitagets konstsamlingar påbörjades under Katarina den stores välde på 1700-talet och består idag av över tre miljoner föremål och verk i. Museets samling av målningar är världens största. Här hänger verk av Da Vinci, Michelangelo och Raphael, den största Rembrandtsamlingen i världen samt många av de franska impressionisterna såsom Monet, Renoir och Cezanne.

Här har någon gjort en tavla

Vi lyckas hitta ut, efter att ha frågat oss fram. Tricket är att det ovanför varje dörr står en bokstav och en siffra som man också hittar på kartan. Det finns liksom ingen logik i hur rummen är placerade vilket beror på att Vinterpalatset egentligen består av många mindre palats där olika medlemmar av hovet bodde beroende på rang. De större salarna var offentliga och de mindre rummen användes till sovrum och andra typer av rum för boende.

Eremitaget är helt i en klass för sig och klart det häftigaste museum jag upplevt. Medan jag kliver ut i vintermörkret på Palatstorget tänker jag att nog är det väl rätt skönt ändå att krypa upp  i soffan i mysbyxor under en filt en fredagskväll i trerumslägenheten. Utan tillstymmelse till varken guldspeglar, marmorbyster eller kristallkronor. Det kan tycks futtigt för en tsar, men det är mitt kejsardöme det!

Ah, där är den ju! Skynda innan klockan slår tolv och den förvandlas till en pumpa! Fasen nu tappade jag glasskon också.
Please follow and like us:
error
fb-share-icon

2 Svar på “S:t Petersburg: Eremitaget – världens näst största museum”

  1. Har väl varit fem-sex gånger i St Petersburg, men ännu inte besökt Eremitaget. Ska dock dit i slutet på maj, så det blir spännande. Men den världens största Rembrandtsamling har väl ändå Rijksmuseum i Amsterdam och inte Eremitaget?

    1. Åh, då har du något att se fram emot! Jag skulle lätt kunna åka dit igen, hann ju inte med allt på första besöket.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.