Utflykter runt Linköping

Om man tycker sig ha utforskat själva staden Linköping klart för tillfället finns det ett antal utflykter man kan företa sig utanför stadskärnan. Vi lyckades knappt se något av Linköping alls under vårt besök i somras utan fokuserade denna gång på Göta Kanal och andra ställen runtomkring. Det får således bli fler besök till Linköping helt klart! Dessa upplevelser prickade vi dock in och det tycker vi att du också ska göra om du planerar ett besök.

Friluftsmuseet Gamla Linköping

Gamla Linköping är ett friluftsmuseum med ca. 125 byggnader som flyttats hit under och från olika tidsepoker. På 1940-talet flyttar många människor in till staden Linköping eftersom Saabs flygplanstillverkning skapar många nya arbetstillfällen. Detta leder till bostadsbrist och man börjar riva de gamla enfamiljshusen i stadskärnan för att göra plats för mer moderna bostäder, kontors- och affärslokaler. Idén om ett friluftsmuseum där man kan bevara de gamla byggnaderna tar fart och på 1950-talet har man så skapat ett östgötskt Skansen.

Kryddbodtorget mitt i Gamla Linköping

Gamla Linköping är dock inget museum utan en levande stadsdel med privatbostäder, butiker, restauranger, caféer och charmiga små hotell. Här finns en folkskola, en bank, ett postkontor, ett apotek och andra miljöer och byggnader som man kan besöka för att lära sig mer om hur allt fungerade under andra tidsepoker. Speciellt intressant är de olika hemmen man kan besöka för att få en inblick i hur man bodde beroende på vilket samhällsskikt man tillhörde: adels-, arbetar- och borgarhemmet samt ryttartorpet.

Levande gränder i Gamla Linköping

Ett tips är att ta god tid på er att besöka Gamla Linköping för här finns mycket att se och göra. Friluftsmuseet är öppet året runt, men många av husen man kan besöka har bara öppet under sommaren. Info om öppettider och aktuella evenemang finns att läsa här. Facebook hittar ni de allra senaste uppdateringarna och kan hålla er à jour med vad som händer.

Valla Gård

Valla Gård är också en del av friluftsmuseet Gamla Linköping och ligger en kort bit från stadsmiljöerna. Hit åker man för att leka i Linköpings största lekpark Lill-Valla, ha picknick, spela minigolf, hälsa på hästar, getter, kaniner och höns eller rida ponny. Ett mycket populärt ställe för barnfamiljer helt klart. Här finns även Vallamuseerna som visar traktorer, lantbruksmaskiner, vagnar, slädar, tåg och annan teknik. Läs här för info om öppettider.

Valla Gård var en av Linköpingsstraktens storgårdar under 1800-talet. Hela friluftsmuseet Gamla Linköping ligger på mark som har tillhört gården. Läs mer om Valla Gårds historia här.

Husen är fyllda av utställningar i Valla Gård

Cloettabutiken i Ljungsbro

Räck upp en hand den som gillar choklad! Åk sedan till Cloettafabriken i Ljungsbro som även har en välbesökt godisbutik. Här kan man verkligen fynda choklad och annat godis en masse. Bland annat Läkerol, Malaco, Ahlgrens bilar, Kexchoklad, Polly, Center, Juleskum och Plopp. Garanterat alla barns paradis. Och kanske en och annan vuxens…

Ljungsbros egen godisfabrik

Cloetta har en butik i Gamla Linköping också, men den är mycket mindre. Öppettider till båda butikerna hittar ni här.

Nu ska här köpas godis!

Vreta Kloster - tid för eftertanke

Vreta Kloster grundades omkring 1100 på uppmaning av påven och är Sveriges äldsta kända nunnekloster. Med reformationen på 1500-talet förbjöds klostren att ta emot nya medlemmar och klostret blev istället en flickskola. Runt år 1700 låg klostret i ruiner efter att bland annat använts till stenbrott (!). Idag finns här en delvis rekonstruerad klosterruin samt den ståtliga Vreta Klosterkyrka. I spannmålsmagasinet finns en utställning om klostrets historia.

Trädgårdarna bakom Vreta Klosterkyrka

Bland ruinerna

Det är speciellt att strosa runt på Vreta Kloster bland ruiner och grönska och höra vinden röra sig i trädens toppar. Som så ofta försöker jag göra en tidsresa inombords, tillbaka till Vreta Klosters storhetstid. Ack att vara en fluga på väggen när nunnorna fromt svepte genom de karga stenkorridorerna förbi facklornas eld som fladdrade i vinddraget. Rasslandet av radband och bönens mumlande röster. Hur var det att leva här?

Lummigt kring klosterruinerna

Vreta Klosterkyrka

Vreta Klosterkyrkas äldsta delar är från omkring år 1110. På 1000-talet torde här ha stått en kyrka i trä, men nu är den byggd i kalksten. Kyrkan har restaurerats, byggts om och byggts till under århundradena och används än i dag som församlingskyrka inom Svenska Kyrkan.

Det är verkligen både fridfullt och intressant att gå runt på klosterområdet och läsa om ruiner och klosterhistoria. Vreta Klosterruin och Vreta Klosterkyrka ligger uppe på en höjd och härifrån har man en särdeles fin utsikt över de omgivande fälten och åkrarna.

Vreta Klosterkyrka och delar av ruinerna

Skelettfynd från 1000-talet

När man i vintras skulle gräva ner ledningar utanför Vreta Kloster påträffade man en tidigare okänd begravningsplats med skelett och benknotor som skulle visa sig vara från 1000-talet. Det rör sig om hela 2 000 gravar. Arkeologer menar på att eftersom skeletten är 180–190 cm långa tyder det på att gravarna är från vikingatid. Tänderna är i bra skick och saknar helt karies, alltså åt dessa människor inget socker vilket man började göra på 1700-talet i Sverige. Eller kanske när Cloetta kom till byn?

Vreta Kloster

För en gammal runkunskapsräv som jag (som läste hela 5p på Uppsala Universitet på 90-talet!) är det extra intressant att läsa om de gravmonument med runskrift som hittats och som är jämngamla med runstenar. Runstenar är bara resta över män, men inskriptionerna på dessa gravstenar hänvisar även till kvinnor som reste monument över andra kvinnor.

Magiska vyer runt klostret

Linköpings Domkyrka

Linköpings medeltida katedral är en mäktig syn där den tornar upp sig 107 meter över marken i den centrala delen av staden. Den byggdes i  kalksten av engelska och tyska hantverkare och stod klar i början av 1500-talet. Trots att det inte finns ett enda religiöst ben i våra kroppar, uppskattar vi alltid ett besök i stadens kyrka/kyrkor. Det finns ett lugn och en fridfullhet där som man ibland kan behöva. Sedan fascineras vi även av kyrkor som byggnadsverk. I Sverige kan man ju dessutom få vara helt ensam i en kyrka. Så fruktansvärt välbesökta av kristna svenskar är de ju nu inte.

Linköpings Domkyrka

Linköping med omnejd har en hel del att erbjuda. För egen del styr vi kosan mot Göta Kanal och en cyklingsetapp mellan Berg och Borensberg. Mer om det i detta inlägg!

Please follow and like us:
error
fb-share-icon

2 Svar på “Utflykter runt Linköping”

  1. Vad kul att ”åka” efter min barndoms Göta Kanal! Lärde mig simma i Borensberg när jag bodde i Klockrike! Cykel 45 min till stationen tåg 30 min och gå till badet. Kallt och regn och mest torrsim. Men lärde mig, jag var 6 år! Borensberg var nästan ”stan”; där fanns en grammofonaffär. Moster hade en vevgrammofon! Vilka minnen. Roligt att följa Er både i Sverige och i övriga världen. Fortsätt så! (Jag är Röd Danne mamma)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.