Vadstena – pittoreskt pilgrimsmål vid Vättern

Första morgonen vaknar vi tidigt vid den spegelblanka Vätterns strand. Jag och Pda tar en promenad bort mot Vadstena kloster. Vi är på jakt efter dricksvatten till morgonkaffet för nu börjar vi sukta efter frukost i morgonsolen med Vättern som backdrop.

Sommaren 2021 åker vi på husbilssemester för första gången. Vår första etapp är Vadstena – staden som verkligen är ett pittoreskt pilgrimsmål vid Vättern. Till väster om staden ligger Sveriges näst största sjö och till öster breder Östgötaslätten ut sig. Läget är inget att klaga på.

Med husbil mot Vadstena

Vi åker från Stockholm där vi har hämtat hyrbilen. Stannar till utanför Linköping och handlar mat. Först E4:an och sedan på lite mindre vägar genom den öppna och i grönt och gult skiftande Östgötaslätten.

Kvällssol över Östgötaslätten

När vi kör in i Vadstena har timmen hunnit bli hyfsat sen och vi hittar ingen öppen bensinmack där vi kan fylla på vatten i husbilen. Det glömde vi förstås göra längs vägen. Typiskt nybörjare! Pda har redan innan resan rekat fram ett ställe där vi ska fricampa första natten. Det är lätt att med gps:ens hjälp hitta fram till parkeringen vid Vadstena folkhögskola.

Parkeringen  ligger alldeles vid vattnet och det är bara ett par bilar som står parkerade. En får inte sätta ut campingbord och stolar när man sover på en parkering – då räknas det nämligen som att man campar, vilket är förbjudet på de flesta parkeringar. Lite längre bort, dock inte vid parkeringen, står en skylt med ”camping förbjuden”. Vi har tur och hittar parkbänkar med bord och äter middag i solnedgången vid Vätterns strand.

Resans första campingnatt - Vätterns strand

Vadstena kloster

Det är en kort promenad från vår parkering in till centrala delarna av Vadstena. På vägen går vi förbi Vadstena kloster med Vadstena klosterkyrka. Klosterbyggnaden innefattar numera Sancta Birgitta klostermuseum samt lokaler som tillhör det intilliggande Vadstena Klosterhotel & SPA.

Startar dagen med klosterspaning

Vadstenas nuvarande kloster heter S:ta Birgittas kloster Pax Mariae och ligger ett stenkast från museet. Det är ett regelrätt nunnekloster i ledning av en abbedissa. I ursprungsklostret bodde dock både munkar och nunnor. Ruinerna visar hur bröderna och systrarna kunde kommunicera med varandra genom rummens väggar genom att lägga skrifter och böcker in en låda som skjuts emellan. Men så kyskt var det nog inte alltid. Det finns brev där det beskrivs hur munkar och nunnor dricker vin och dansar med varandra i trädgården båd’ morgon och kväll.

Ruiner av en del av det gamla klostret och Klostercaféet i bakgrunden

Intill Vadstena kloster ligger Vadstena Pilgrimscentrum och Mariagården som välkomnar pilgrimer som kommer till Vadstena för bön, meditation, vila och övernattning. De s.k. Birgittavägarna vill binda samman befintliga pilgrimsleder till en långväga led från Hamburg, Trondheim och Uppsala/Stockholm till Vadstena. Åtminstone ett miljövänligt tänk – pilgrimsvandring kanske blir den nya resemodellen?

Sancta Birgitta Klostermuseum, hotell och café

Vadstena - pittoreskt pilgrimsmål vid Vättern

Vadstena är en charmig liten stad med en historisk stadskärna med låga hus i pastelliga och lätta färger. Bebyggelsen är både medeltida och från 1700- och 1800-talen. Storgatan ringlar sig genom staden med små butiker och avslutas med ett Coop nere vid Slottsgatan. Stockrosorna vilar ståndsmässigt mot fasaderna och det känns lite Visby, lite Ystad. Samma idyll, lika pittoreskt.

Som på många andra turistorter finns här ett litet tåg som tuffar genom staden och förbi alla sevärdheter. Anna och Dino åker tåg förbi både slottet, klostret och vår husbil borta vid folkhögskolan. Birgittastranden tror jag visst det kallas där borta.

Klostertornet från Sjögatan
Rosiga fasader i Vadstena
Krabbegatan upp mot Rådhustorget

Rådhustorget

Mitt i centrum finner man Rådhustorget med sitt rådhus från 1400-talet. Det ska därmed vara Sveriges allra äldsta bevarade rådhus. Här längs med gågatan finns även ett fåtal restauranger och caféer. Kanske de gömmer sig för oss eller så är utbudet av matställen lite väl skralt i en så här pass stor turistort?

På torget finns dock en stor och lite stökig uteservering och i rådhuset huserar vad som verkar vara stadens främsta restaurang: Rådhuskällaren. Deras uteservering har inte byggts klart när vi är här och inne i restaurangen är det fullt för tillfället. Vi äter istället smarriga mat- och efterrättsvåfflor, en dignande räkmacka och en het bakad potatis på Ejnebergs bistro på bakgården vid Rådhustorget. Det finns även en restaurang och foodtrucks vid Stora torget en liten bit bort längs Storgatan.

Sveriges äldsta rådhus

Vadstena slott

Omgiven av en vallgrav ligger Vadstena Slott och tronar som det imponerande renässansslott hon är. Byggt av Gustav Vasa 1545-1555 som försvar mot eventuellt invaderande danskar och smålänningar, men snabbt ombyggt till residens för kungasonen Magnus.

Vadstena slott

Efter 1716 bodde inga fler kungligheter i Vadstena slott utan det kom att användas som spannmålsmagasin och under det senare 1700-talet fanns här en kammarduksfabrik och ett damastväveri. Idag finns här guidade turer, dramatiserade kvällsvandringar och barnvandringar. En kan även gå omkring i slottet på egen hand.

Vi betalade tyvärr inte in oss, vilket jag ångrar idag. Kanske får bli ytterligare ett besök till Vadstena vad det lider?

Tar oss över vallgraven

Vadstena - etapp 1 på husbilssemestern

Ja, Vadstena är verkligen ett ypperligt resmål. Både med husbil och på annat sätt. Jag skulle kunna tänka mig att bo här på hotell ett par nätter och upptäcka staden lite mer. Ta mig tid till både kloster och slott. Kanske checka in på SPA och unna mig.

Det går väldigt bra att stå på parkeringen vid Birgittastranden/Folkhögskolan. Det är en avskiljd plats utan mycket trafik. På natten kommer ett par A-traktorer med ynglingar som spelar musik och pratar killsnack. Men det är inget vi störs av. Läget kan knappast bli bättre – sjöutsikt när man slänger upp husbilsdörren på morgonen. Kaffe på första parkett mot solen och det glittrande vattnet. Ja, om man kommer ihåg att ta med sig dricksvatten det vill säga.

Nå, fick vi vårt morgonkaffe undrar ni förstås nu? Jodå, Pda träffar på en snubbe som vattnar blommor i sin trädgård och får fylla på en vattenflaska. De är tillmötesgående på det viset Vadsteningarna!

Morgonpromenad vid Vadstenaviken

Nu tuffar husbilen vidare mot Omberg, Gränna och Visingsö. Vi ses!

Please follow and like us:
error
fb-share-icon

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.