Berlin, Tyskland

Den första morgonen i Berlin i Tyskland är grå och iskall. Det är en helg i november och det Östberlin vi bor i känns precis så kyligt och kargt som man föreställer sig. Men det ska visa sig att detta blir ett möte med en stad som är både färgrik och värmande.


Vi landade på Schönefelds flygplats där vi löste enkelbiljett på stationen i en automat för €3:20 pp.Tåget från flygplatsen tog oss till Alexanderplatz på 20 min, därifrån promenerade vi 15 min till vårt hotell Titanic Comfort Hotel Berlin Mitte i Spittelmarkt (min recension av hotellet). Glöm inte att stämpla biljetten i en gul automat på perrongen innan du kliver ombord på tåget!

 

Berlin i Tyskland- Turist Topp 5

1. Checkpoint Charlie

Friedrichstraße 43-45

 
Fotografering vid Checkpoint Charlie
På den amerikanska sidan av Checkpoint Charlie

Det finns ju några måsten när man ändå befinner sig i Berlin. Checkpoint Charlie är ett av dem. Egentligen inte så värst mycket att se om man inte tycker om att bli fotad med ”soldater” ur amerikanska armén, men det finns ett litet museum bredvid som man kan utforska, The Haus am Checkpoint Charlie Museum, där det bland annat berättas om alla flyktförsök från öst till väst.

 

2. Berlinmuren

 
En bit av Berlinmuren

Man ser hur Berlinmuren sträckte sig på många ställen i Berlin, men av själva muren finns inte så långa sträckor kvar. På bilden syns den del av muren som befinner sig utanför muséet Topographie des Terrors på Niederkirchnerstrasse 8. Spendera gärna lite tid på detta museum då dess dokumentation över Nazitysklands ohyggliga brott mot mänskligheten är otroligt intressant, om än ytterst obehaglig och omtumlande. Det var på denna plats som SS och Gestapo huserade mellan 1933-1945.

3. Förintelsemonumentet

Cora-Berliner-Straße 1

Ett monument i betong

Med en labyrint av betongblock ska Denkmal für die ermordeten Juden Europas påminna oss om de sex miljoner judar som mördades under andra världskriget. Strax innan detta monument, vid gatukorsningen mellan Gertrud-Kolmar-Straße och In den Ministergärten, låg Hitlers bunker, Führerbunker. Bunkern intogs av sovjetiska trupper den 2 maj 1945 och den förstördes helt på 80-talet vid byggandet av det bostadsområde och den parkering som finns där idag. Läs gärna på den informationstavla som finns vid platsen där bunkern låg. Karta finns här.

 

4. Brandenburger Tor

Pariser Platz

 
Finn ett fel

Brandenburger Tor är den enda av fjorton stadsportar i Berlins tullmur från 1700-talet som finns kvar. För nazisterna var den en symbol för makt, men den kom sedermera att bli en symbol för fred vid rivandet av Berlinmuren 1986. Detta var den enda byggnad som stod kvar på Pariser Platz 1945. Porten stängdes när Berlinmuren byggdes 1961 och öppnades inte igen förrän den 22 december 1989. Boulevarden Unter den Linden börjar vid Brandenburger Tor.

5. Fernsehturm

Alexanderplatz

Berlins tv-torn

Trots att vi aldrig åkte upp i tv-tornet, så vill jag ändå nämna det här. Det syntes över hela staden och var bra att navigera efter. 207 meter upp i luften får man säkerligen en fantastisk utsikt över staden.

Graffiti på väggarna till det numera stängda konstnärshuset Tacheles

Vår första dag i Berlin är svinkall och grå och vi vill mest bara klara av de historiska måstena. Efter detta slappnar vi av och är redo att upptäcka det moderna Berlin. Genast blir staden mer levande, mer färgstark, varmare och makalöst trevlig. Det finns så otroligt mycket att se i Berlin och här nedan kommer något av det vi hann med på vår helg.

Äta och dricka i Berlin i Tyskland

 

Ein Bier, bitte!

 
Berliner Republic vid floden Spree
 

På andra sidan floden Spree sett från Bahnhof Friedrichstrasse äter vi värmande soppa för € 4:50 på Berliner Republic: en klassisk ölhall med träbänkar och sura servitriser som inte hanterar mynt. Öppet dagligen från kl. 10:00 till kl. 06:00 på morgonen!

Korv!

Vi är där en månad innan jul och överallt finns små trästugor som säljer Currywurst, glühwein och öl. Lite märkligt är det att stå utomhus i kylan och dricka öl, men det måste helt enkelt göras!

Berlins äldsta ölsjapp

Prater Garten, en populär ölhall, kan man tugga ner ölen med stabbig husmanskost. Vi äter kassler och marinerat kött med potatismos och sås som svämmar över tallriksbredden. Gott! På sommaren finns här en stor uteservering, Berlins äldsta Beer Garten anno 1837.

I det gamla Court Room finns numera en restaurang
God ost, läskigt kött

Restaurang Zur Gerichtslaube är inhyst i en av Berlins äldsta byggnader, det gamla medeltida rådhuset och dess domstol. Stämningen är mysig, ölen kall och god, men den stora planka med kallskuret jag beställer för €29 ser godare ut än den är.

 

Att ta sig runt i Berlin i Tyskland

U-bahn Heckerscher Markt

Berlin är stort och inte särskilt promenadvänligt. Vi promenerar naturligtvis väldigt mycket ändå och finner att det är lätt att hitta i Berlin, men att avstånden är tämligen långa. Tur är då att det är så otroligt lätt att ta sig runt med tåg, både med U-bahn (tunnelbana) och S-bahn (pendeltåg).

Berlin Hauptbahnhof, en gigantisk tågstation i stål och glas.
Bahnhof Friedrichstrasse

Tågcentralen Friedrichstrasse är en knutpunkt för Berlins pendel-, tunnelbane- och regionaltåg samt spårvagn och ligger i Dorotheenstadt i de västra delarna av Berlins historiska centrum. Härifrån är det nära till bl.a. Brandenburger Tor och Unter den Linden. Karta finns här.

Mot Spandau
I Spandau

Vi tar S-bahn från Potsdamer Platz till Spandau, en gång en del av Västberlin, men numera ett eget stadsdelsområde. Spandau är äldre än Berlin och här kan man bl.a. besöka Citadellet från första halvan av 1200-talet och spatsera runt i den medeltida stadskärnan. Med tanke på vårt eget Gamla Stan i Stockholm är vi inte så värst imponerade av Spandau. Vi värmer oss på ett fik och dricker Glühwein och äter Apfelstrudel innan vi åker tillbaks till Berlin igen. Spandau är även känt för det fängelse som från 1947 inhyste sju nazistiska krigsförbrytare, bl.a. Rudolf Hess och Albert Speer. Fängelset revs 1987 efter att den siste fången, Rudolf Hess, avlidit.

Att se och göra i Berlin i Tyskland

Marie-Elisabeth-Lueders House

Det pågår byggnationer överallt i Berlin och lyftkranarna är många. Det är ett nöje i sig att bara promenera runt i sakta mak och upptäcka all ny arkitektur. I det område vi tillbringar mest tid, det gamla Östberlin, är det väldigt folktomt, vilket ger en känsla av ödslighet. Samtidigt ger det oss en chans att utforska staden i lugn och ro samt en önskan om att återvända en varmare årstid då Berlin säkerligen ger ett helt annat intryck. En stad är ju egentligen inte mer än människorna som bor där.

I närheten av Hackerscher Markt
En av Hackesche Höfes åtta innergårdar

Hackesche Höfe består av åtta sammanhängande innergårdar med många restauranger och små
butiker och nås via en portal på Rosenthalerstrasse 40. Kvarteret runt Hackeshe Höfe och torget Hackerscher Markt är ett av Berlins trendigare med mängder av märkesbutiker, teatrar, restauranger och gallerier. Här finns den lilla butiken som enbart säljer Herr Gårman-prylar: Ampelmann Galerie Shop. Vill man gå på klubb eller bara ta en drink i ett mysigt område rekommenderas Kulturbrauerei.restaurang Frannz har vi så trevligt att vi glömmer bort tiden och dessutom virrar vi bort oss lite i gångarna på väg till toaletten. Observera dock att trots rökförbud sedan 2008 så röks det för fullt inne på barerna på kvällarna vilket förvånar oss.

Hansa Studio

I Meistersaal, i närheten av Potsdamer Platz, ligger den berömda Hansa Studio där bl.a. U2, Iggy Pop, Depeche Mode, David Bowie och Kent har spelat in.

Det sista vakttornet

Erna Berger Strasse står det sista östtyska vakttornet. För €3,50 kan man klättra upp i tornet och spana efter rymlingar. Jag håller mig dock på marken. Den tyska Marken…

Inuti den nya Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche
I slutet av Kurfürstendamm
Vill man shoppa tar man sig till Västberlin och paradgatan Kurfürstendamm. Den är lång, den är bred och den kantas av lyxbutik efter lyxbutik. Om det är glest med folk i det gamla Östberlin är det desto fler människor här i väst. Gator, torg, affärer och pubar fylls med lördagsflanerare. I slutet på Kurfürstendamm ligger Kaiser Wilhelm Memorial Church (Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche) som delvis förstördes under en bombräd 1943. Till vänster i bild ligger den gamla kyrkan och till höger den nya som uppfördes i början av 60-talet. Karta finns här.
 
Ka De We

Kaufhaus des Westens är Europas största varuhus. Den har en yta av hela nio fotbollsplaner och ligger vid Wittenbergplatz. Karta finns här.

När vår weekend är till ända vill vi inte alls åka hem. Det är en fröjd att spankulera omkring och bara andas in det som är Berlin – detta spretiga, konstnärliga, fritänkande, bohemiska som jag känner att jag inte lyckades fånga med denna reseblogg. Berlin lämnar en mersmak och hit kommer vi återvända. Det finns så mycket mer att se i denna mångfasetterade stad. Så jag säger ”I’ll be back!” Schwarzenegger-style trots att han inte alls kommer från Tyskland…

Please follow and like us:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.