Guilin, Kina – bergsknallar och flöjtgrottor

Efter våra vandringar bland Longji Rice terraces är det dags att köra de 10 milen tillbaks till Guilin igen. Innan vi kommer till Guilins högsta berg, Yao Mountain, som står näst på tur, stannar vi till vid en lokal restaurang  i ett industriområde där vi äter en enkel, mastig, stark och suveränt god nudelsoppa med knaperstekt fläsk. Vilken smaksensation! 7 kr kostar det! Inte konstigt att eleverna på skolan i närheten kommer hit och äter.

Nudlar med knaperstekt fläsk, 6 kr

Yao Mountain

Yao Mountain, eller på kinesiska Yao Shan (där Shan betyder just berg), är inget karstberg som annars är så typiskt för den här regionen, men från toppen har man en magnifik utsikt över karstformationerna i området kring Guilin. Karst är ett område bestående av kalksten som i sin tur är en mjuk typ av sten som kan lösas upp i vatten och bilda formationer som grottor, underjordiska floder, djupa sprickor och spetsiga bergstoppar. Pda tar sittliften i 20 minuter (100 CNY t&r inklusive inträde till parken) upp till Yao Shans södra topp, den lägre av bergets två toppar och den topp som är öppen för turister. Tyvärr är det alldeles dimmigt och molnen ligger som ett kompakt täcke bland bergstopparna. Så mycket för den utsikten!

Yao Mountain

Molntäcket blir bara tjockare och tjockare och till slut är det helt vitt där uppe. Pda och guiden Peter väntar i en kvart, men dimman bara tätnar. Då ber Pda till grisguden, emperor Yao och Buddha och tre minuter senare börjar det blåsa och molnen skingras och alla berg kommer fram förutom just dalgången där Guilin ligger. Gudarna var på Pdas sida denna gång! 

Ber till gudarna att trolla bort molnen
... och vips skringrar de sig!

Tydligen ska det finnas en toboggan, rodelbana, ner från Yao Mountain, men Pda och Peter tar sittliften ner igen. Jag har under tiden vilat på en bänk nere vid liftstationen. Liftar och linbanor är inget för mig! Pda är däremot inte höjdrädd och dessutom ett omåttligt populärt fotoobjekt för de kineiska turister han möter i sittliften. Alla hejar på, fotar eller filmar denna gängliga och skäggiga västerländska figur i rishatt. Honom hade de nog inte väntat sig att få se denna dag!

Sittliften ner

Reed Flute Cave

Reed Flute Cave ligger 40 minuter med bil från Yao Mountain bara 5 km nordväst om centrala Guilin. Grottan har fått sitt namn efter en sorts vass (reed) som växer utanför och som används till att göra flöjter. Det är ett 240 meter långt och enormt stort grottsystem med stalaktiter, stalagmiter och andra stenformationer. Högt i tak är det också, som mest 18 m, så här behöver ingen bli klaustrofobisk. 

Reed Flute Cave har varit en attraktion i området under 1200 år. Efter att en tid fallit i glömska återupptäcktes den på 1940-talet av en grupp som flydde från de japanska trupperna. 1962 öppnades den officiellt för turism.

Reed Flute Cave, Crystal Palace

Överallt lyses olika formationer upp av blå, gröna, röda eller rosa neonlampor för att vi ska se liknelser med allehanda djur eller hur just denna sten påminner om en man eller en drake. Olika delar i grottan har poetiska namn såsom Crystal Palace, the Dragon Pagoda eller the Virgin Forest. Vi ser det mest för vad det är, en grotta, men det är vekligen en imponerande sådan och väl värt ett besök. Inträdet kostar 90 CNY. Det tar ungefär en timme att gå runt där inne. Man behöver ingen jacka, det är en behaglig temperatur i grottan.

Reed Flute Cave, spegelsjön

Efter Yao Mountain och Reed Flute Cave besöker vi Shan Lake och tar en promenad runt sjön med tvillingpagodorna: the Sun och the Moon Pagoda. Solpagodan är gjord i brons, har 9 våningar och är 41 meter hög. Månpagodan är gjord i glaserat tegel, har 7 våningar och är 35 meter hög. De förbinds med en 10 meter lång glastunnel under vattnet. The Sun Pagoda är världens högsta bronspagoda och en av få padogor som har en hiss. Pagodorna är byggda 2002. 

Vi rekommenderar dock en promenad runt eller vid sjön på kvällen, då pagodorna är upplysta. Nu var det inget spektakulärt att se. Vill man gå in i pagdorna kostar det 35 CNY, men utställningarna är enbart på kinesiska.

The Sun and Moon pagodas

Filmtajm

Dagens fullspäckade schema är slut och vi checkar nu in på hotell Hampton by Hilton. Läs vår hotellrecension här.

Nästa gång ni möter oss i Kina åker vi flodbåt!

Please follow and like us:
error
fb-share-icon

2 Svar på “Guilin, Kina – bergsknallar och flöjtgrottor”

  1. Så häftigt med dimman där uppe även om utsikten blev bättre sen ?. Bra skrivet om olika platser.
    Jasså mannen agerar fotomodell ???

    1. Ja, lite trist att jag missar alla makalösa berg, det kommer fler inlägg med snygga bilder! Pda finns på massvis av kinesiska mobiler. Även jag på några få bilder, men han var som en rockstjärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.