Villajoyosa – den glada staden på Costa Blanca

Vi tar spårvagnen längs kusten till Villajoyosa – den glada staden på Costa Blanca. Efter att ha utforskat Alicante några dagar vill vi se mer av omgivningarna och först ut blir den färgglada kustbyn Villjoyosa. En riktigt charmig och fotogenisk ort som man enkelt tar sig till från både Alicante och Benidorm.

Villajoyosa - den glada staden på Costa Blanca

På stationen Mercat/Mercado i närheten av saluhallen hoppar vi på spårvagn linje 1 mot Benidorm. Biljetten köper vi med kort i en automat på stationen. Resan går mellan två zoner, A-B, och kostar €2.80 för en enkel och €4.80 tur och retur. På de mindre stationerna köper man biljetter i automaterna ombord på tåget. 

Vi tar spårvagnen från Mercado

Järnvägen är smalspårig, så spårvagnen går sakta och sätena av hårdplast är inte särskilt bekväma. Vissa sträckor åker vi längs havet, men det är inte en så scenisk resa som vi har föreställt oss. Roligt ändå att se omgivningarna och landskapet. 13 stationer och en timme senare kliver vi av på Creueta. Man kan kliva av en station tidigare också, på La Vila Joiosa, det är ännu bättre. Notera dock stavningen på stationen om ni ska söka fram resrutten på denna sida, Tramalacant. Här finns matnyttig information om linjer, tidtabeller och priser.

Kliver du av på La Vila Joiosa kommer du se staden från en vackrare sida än från stationen Creueta. Från bron Puente Antiguo de Villajoyosa får man en första glimt av Villajoyosas färgglada hus. Går man under bron och söderut så kommer man direkt ner till havet. Går man över bron och viker av till höger kommer man till den supergulliga historiska stadskärnan. 

Puente Antiguo de Villajoyosa

På andra sidan bron ligger Cases Penjants de Vilajoiosa – de hängande husen i Villajoyosa. En radda bostadshus som ja, faktiskt ser ut att hänga lite i luften ovanför den uppströms uppdämda floden Rió Amadorio. Flodsänkan är grönskande av träd och buskar med många promenadstråk som leder ner till havet och stranden.

Cases Penjants de Vilajoiosa

Vill man komma bort från storstadskänslan i Alicante till något tystare och mer avkopplande är det till Villajoyosa man ska bege sig. Stranden är lång och bred och vattnet oväntat klart och inbjudande. Vi badar dock inte, lite för kallt för oss så här november, men många soldyrkare är på plats med sina solstolar. Dock är här betydligt färre människor än på stranden i Alicante. Färgpaletten av hus mot havet, palmerna framför dem, den guldgula sanden och till sist det glittrande Medelhavet. Det är en exceptionellt vacker syn!

Platja de Villajoyosa

Vi tänker oss att här är packat med folk på sommaren och gläds åt att vara här i lågsäsong med väder som en svensk sensommardag. Sätter oss på en uteservering, dricker en kaffe och kisar mot solen. Promenerar längs med stranden i riktning mot hamnen, men där palmerna växer på stranden är husen och Villajoyosa  som vackrast, så vi vänder om.

Drömstrand i Villajoyosa

Bakom de färgglada husen på stranden ligger Villajoyosas gamla stad. Ett ganska litet område inkilat liksom en triangel mellan Rió Amadoro, stranden och Av. del País Valencià. Man kan lätt irra runt på de små gatorna i timmar och bara titta på alla vackra hus och små torg. Här nedan kommer en bildbomb med gatunamn.

Plaza Iglesia
Carrer Costereta
I slutet av Carrer Costereta
Carrer Sant Josep åt ena hållet
Carrer Sant Josep åt andra hållet
Carreró del Pal
Carrer Costera de la Mar

Villajoyosa – den glada staden på Costa Blanca – ligger 3,5 mil från Alicante och 1,5 mil från Benidorm och man tar enkelt spårvagnen dem emellan. I Villajoyosa råder siesta så mycket är stängt på eftermiddagen, men några av serveringarna på stranden har alltid öppet. Här kostar ett glas vin €3, men uppe i den nyare delen av stan kostar det €1,50. Vi tar ett glas på Bar De Punxaetes i väntan på spårvagnen tillbaka till Alicante igen.

Spårvägen vid stationen Creueta

På vår Spanien-sida finns fler artiklar om Andalusien och Barcelona

Följ oss gärna även på Facebook och på Instagram.

Please follow and like us:
error
fb-share-icon

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.