Första morgonen på vår husbilssemester 2021 blickar vi ut över Vätterns spegelblanka yta, kliver upp före de andra och utforskar Vadstena kloster. Vi har en dröm om att fricampa i södra Sverige på vår husbilssemester 2021. Med oss på semestern är vår vän Anna och hennes femårige son Dino. Vi hyr en sju meter lång husbil privat men via Out2Camp. 11 dagar i ett rullande hem. Så vad tycker vi då så här i efterhand? Är känslan fri som fågeln, instängd som guldfisken eller någonstans mittemellan?
Husbilssemester 2021 - färdrutt
Ja, den där drömmen om fricamping går ju i stort sett helt bort och faller platt. Åtminstone vad vi erfar i sydöstra Sverige. Vi åker rutten Stockholm-Vadstena-Visingsö-Borgholm-Västervik-Trosa-Stockholm och fricampar EN enda natt av elva nätter. Kanske ger vi upp för lätt, men vi tänker faktiskt inte att meningen med vår husbilssemester 2021 ska vara att behöva planera var vi ska åka in i minsta detalj. Vi vill kunna välja spontaniteten. För en gångs skull.
Fricamping - inte helt lätt
Innan vi åker har Pda researchat både länge och väl efter en plats att fricampa i Vadstena och väl framme leder han oss finfint till en parkering vid vattnet. Vi står nära den vackra staden vid folkhögskolan, här finns en toalett och parkeringen är vackert belägen vid Vättern. Även om A-traktorena åker dit på nätterna vad det verkar och pratar tonårssnack och spelar musik. Men det är det visst bara jag som märker, de andra sover så sött. Det är ju det där med att man inte får plocka ut bord och stolar som förtar stämningen lite. Det räknas nämligen som att campa och det får man inte göra på parkeringsplatser. Vi hittar dock ett picknickbord inte så långt ifrån. Men det känns ändå som att vi står här som på nåder. Det känns inte fritt alls, snarare som att vi tränger oss på. Även om parkeringen inte används på natten av andra bilar.
På Visingsö står vi tre nätter på ställplatsen i hamnen. En helt ok, men rätt trist och skuggig ställplats för 250 kr natten som bokas online. Annars är Visingsö en helt bedårande liten ö som vi verkligen rekommenderar. Det finns en väldigt liten ställplats på öns södra udde där det för tillfället endast är plats för fem husbilar. Där finns dock ingen service alls förutom en dryck- och godisautomat och en torrtoa.
På Öland vill vi fricampa en natt, men kan inte hitta ett enda ställe att stå på längs Ölands västkust från Ölandsbron upp till Borgholm. Det är antingen campingförbud, parkeringsförbud på natten eller förbud för personbilar klass 2 som vi tillhör. Istället bokar vi in oss en extra natt på Kapelluddens camping med gångavstånd till Borgholm. Vi har tur och får stå på samma campingplats som vi redan bokat in oss på tre nätter. 2 700 kr kostar detta kalas för fyra nätter. När vi liksom redan har ett rullande hem…
Ja, men i Västervik måste vi väl ändå kunna fricampa en ynka liten natt? Med parkeringsförbud för husbilar i stort sett överallt, orkar vi till slut inte ens försöka leta efter en enskild plats utan söker oss till ännu en ställplats, Bondbacken på Gränsö. Maken till trist ställplats får man väl ändå leta länge efter? Det finns ingen el, men det finns ett hus med toaletter en bit bort vid vägen ner mot badplatsen, men de stängs på kvällen, så vad betalar vi egentligen 100 kronor för? Närheten till lyxlivet på Gränsö Slott? (Det kanske var där vi egentligen skulle ha bott?) Man ska ta en lapp från en låda och lägga i framrutan som bevis på att man har swishat sina 100 kr, men se den lådan var tom på lappar. Swishar gör vi förstås ändå.
På väg norrut från Västervik stannar vi till i Trosa de två sista nätterna. Nu är drömmen om fricamping som bortblåst och vi bokar in oss på Trosa Havsbad som är en riktigt trevlig camping. Fast vägen dit känns väldigt trång för att leda till en camping. Inte helt lätt att manövrera en sju meter lång husbil på denna kringelikrokväg. Campingen är som sagt väldigt trevlig och det är roligt att gå omkring och inspektera alla långliggare som skapat små oaser av sina tomter med staket, blomsterprakt och trädgårdsprydnader. På sina håll som om Bodegan hade haft hjul!
Jo, men fricamping i all ära. Kanske är det lättare att få till i norra Sverige? Dit husbilar inte åker lika ofta som till Västkusten, Österlen och Öland. Vi fattar ju att många förbud tillkommit sedan förra sommarens hemester och svemester. Lokalbor och kommuner som tröttnat på invasionen av turister som parkerar lite varstans och förstör landskapsbilden. Men kom igen. Vem dör av att man står en natt på en övergiven badplatsparkering? Nedskräpning kanske är ett problem? Men är ändå inte merparten av husbilsåkarna ändå rätt skötsamma och medelålders? Alla vill väl inte ha rave i skogen och slänga ölburkar och fimpar omkring sig? Man vill grilla lite, knäcka en bärs efter en lång dags körning och chilla lite medan man tampas med myggen. Det är väl det man vill?
Campingliv
Fast ändå. Efter ett tag fattar vi ju grejen med ställplats eller camping. Grejen stavas elektricitet. Vi har en femåring med oss som slösar batteritid på paddan i parti och minut! Och den kan bara laddas när vi står på landel. Att duscha ordentligt är också behövligt ibland. Och att diska i en diskho med rinnande varmvatten är ju verkligen en dröm! Även om det fungerar bra att diska i husbilen också, bara lite krångligare.
Sen är det ju rätt kul med campingar också, det måste man ju tillstå, att studera människor. På Öland bor vi granne med en familj som har den mest fantastiska (fanatiska?) energi. Det liksom smattrar och blixtrar om dem där de snurrar runt och sätter upp förtältet. Så sjukt effektiva på campingliv och campingrutiner. Ett skånskt par med svärföräldrar, två små barn och dessutom två hundar. Far omkring som jehun och låter konstant. Vi bara älskar dem. Vi får låna deras vattenkanna. En sådan måste man faktiskt ha när man campar. Och en diskbalja. Glöm aldrig det! För guds skull!
Hur funkar det att bo fyra personer i en husbil då?
Tackar som frågar – att bo med Anna och Dino går alldeles utmärkt. Vi har alla lite olika roller. Jag är matmamman, och ibland en tornadostädare av rang, samt den som har stenkoll på var alla grejer ligger någonstans (ja, eftersom det är jag som städar undan dem). Pda är chauffören med en aura av ett-päron-till-farsa. Det är hans idé att vi hyr en så pass lång husbil eftersom han vill känna sig lite maffig och amerikansk. Anna är bohemen som myser runt i fluffig morgonrock, grillar det godaste nötköttet och klantar till det ibland, men är så cool att hon i sig själv skulle kunna agera motvikt till den globala uppvärmningen. Dino är det pratglada, färgstarka energiknippet till barn. Som pratar om husbilssemestern i dagarna fem när han kommer hem till sin pappa efter 11 dagar. Vi är en brokig skara, men visst har vi kul? Lite osams ibland, men så är det ju. Om grillen ska vara 40 cm hög eller inte kanske man inte behöver bli osams över när man inte ens har en grill? Tänker jag.
Den "lyxiga" husbilen - när beskrivning och verklighet skiljer sig åt
Husbilens skick och fason då? Ja, den skiljer sig en del från beskrivningen på Out2Camp. Den har 10 år på nacken och beskrivs som lyxig. När vi hämtar den står ägaren och tejpar kofångaren med gaffatejp. Och där sätts standarden på något vis. Saker lossnar, grejer glappar, vatten läcker, mycket är slitet, rostigt och lite mögligt. Allt detta löser vi dock med Out2Camp och de hanterar detta på ett föredömligt sätt. Svarar snabbt på frågor och är väldigt mån om både ägare och kunder. Vi har bara goda ord att säga om Out2camp. Förutom att de bör se över hur ägarna beskriver sina husbilar.
Husbilen har en fast dubbelsäng längst bak ovanför garaget samt en nerfällbar dubbelsäng ovanför förarutrymmet. På nätterna öppnar vi toalettdörren som då fungerar som sovrumsdörr och delar av husbilen i två delar. Mycket lämpligt. Vi hör inte varandra alls. Det finns ingen AC i husbilen och fläkten som finns fungerar inte, men vi har tur och nätterna är svala och sköna. Värre är det när vi kör för då räcker inte förarutrymmets AC bak till passagerarna och det blir rätt hett där bak.
Att köra husbilen fungerar utmärkt. Det känns inte alls att den är så lång. Förutom när vi parkerar. Vi svänger liksom inte av vid varje litet mysigt ställe vi ser, för oftast får vi inte plats på parkeringen. Det är förstås en vanesak att köra långa husbilar, det får man ju tänka på. Enligt beskrivningen har husbilen cykelställ, så vi tar med oss två cyklar och en barncykel, men det finns inget cykelställ. Istället får vi ställa in i alla cyklar i garaget, så där är så fullsmockat med saker att vi heller inte orkar plocka ut campingmöblerna för luncher på mysiga ställen längs vägen.
Men den där friheten som man väl ändå förknippar husbilslivet med då? Ja, den infinner sig inte riktigt på vår semester. Alla förbud gör att man inte känner sig välkommen någonstans. Ja, förutom till ställplatser och campingar förstås. Men där gäller även ofta först till kvarn. Att vara tidigt ute innan alla platser är bokade. Och på campingar vet du inte alltid var du kommer att få stå. De bästa platserna är garanterat bokade. Så det är svårt att vara spontan med husbil. Planering känns ju väldigt långt ifrån frihet att själv kunna välja vart du vill åka härnäst. Sedan kostar det ju pengar att stå på ställplatser och campingar också. Som om det inte redan är tillräckligt dyrt att hyra husbil.
Operation Grävlingshuvve
Vi blir i alla fall ett populärt inslag var vi än kommer med våra brokiga campingskjortor och det syns att vi hör ihop! Pda döper vår husbilssemester 2021 till Operation Grävlingshuvve och ger oss våra sommarnamn vid en pampig ceremoni på Visingsö. Nu är vi sugna på att berätta för er om alla fina ställen vi var på med husbilen. För även om fricampingen inte blir särskilt lyckad (årets understatement?), så är vår husbilssemester 2021 en mycket fin och mysig resa som vi kommer minnas för evigt. Omdömet om själva husbilslivet får dock bli mittemellan!
Så roligt att läsa era reflektioner! Vi bodde i en husbil i över 1000 nätter, men köpte hus i Portugal i februari. Känns som ni fått uppleva mycket under er hyrtid, sånt som blev flera av anledningarna för oss att avsluta nomadlivet.
Ja, man kan väl säga som så att våra tankar om att köpa en husbil framöver inte riktigt är lika prominenta längre. Om vi skulle hyra igen i framtiden blir det en mindre husbil. Men Pda säger sig vara klar med husbilslivet. Haha! Och det är bara han som har körkort, så…