Hotelltips: Hotel Alavera de los Baños i Ronda, Spanien

Vårt andra stopp på vår roadtrip genom Spaniens Andalusien blir i Ronda. Om vi gillar Malaga,älskar vi Ronda. Vi väljer att bo nedanför själva staden eftersom det verkar lite krångligt att köra bil uppe i staden bland trånga gränder och turisthorder. Det blir lite meckigt att hitta till hotell Alavera de los Bañjos, men det ligger i Rondas gamla del precis bredvid de arabiska baden från 1200-talet, och alltså nedanför själva platån i ett mer ruralt område bland åkrar, hästar och kor. Vid hotellet finns ett litet torg där man kan parkera, men det gäller att komma i tid, för det blir fort fullt.

Hotel Alavera des los Banjos

Antal stjärnor: 1 (verkar lite snålt?)

Frukost: ja, ok frukost

Pool: utomhuspool i trädgården

Balkong: terrass el. balkong i dubbelrummen och sviterna

AC: ja, men dåligt fungerande, så lite kallt och unken luft på rummet

Övrigt: hårtork, skön säng, wifi

Prisvärt: ja, ca. 500 kr pp/per natt

Betyg: 3 av 5

Hotel Alavera de los Baños har 11 rum och en urmysig trädgård som vetter mot åkrar och ängar. Det finns en pool med solsängar och trädgården är uppdelad i avskilda små ”rum” att ligga och sola, vila och läsa i. Pda tar sig ett dopp i poolen, men jag tycker att det är för kallt både i luften och i vattnet. Nu är vi uppe i bergen och det varma vädret från Malaga har bytts ut till lite regn och molnigt väder med kyliga vindar.

Hotel Alavera de los baños

Vi har en egen terrass med solsängar, men dit når inte solen och eftersom det är rätt kyligt i luften väljer vi att ligga i trädgården och läsa en stund i stället. Hotellet är långt ifrån fullbelagt. Vid frukosten sitter det folk vid en tre/fyra bord till, så det är knappt halvfullt så här i början på juni innan turistsäsongen sätter igång på allvar.

Chillar i trädgården

Rondas kärna ligger på en platå som delas av en mäktig ravin och vi bor som sagt nedanför denna platå. Det tar ungefär tio minuter att ta sig upp till själva stan, men det finns en trappa alldeles bredvid hotellet och sen kommer det ännu fler trappor efter den första som man måste flåsa sig uppför innan man kommer ända upp. Men det är det värt och lite motion skadar ju inte! Har man svårigheter med att gå i trappor, bör man dock välja ett hotell uppe i centrum istället.

Vallmofält längs med muren

Vi bor på hotel Alavera de los Baños två nätter och betalar €228 för ett litet dubbelrum med terrass mot trädgården. Det är lite kyligt på rummet och AC:n fungerar tyvärr dåligt när det gäller att värma upp rummet och att få bort en unken lukt av avlopp och fukt. Sängen är väldigt bekväm och rummet och badrummet är mysigt inrett i jordiga färger och tyger. Tyvärr skvätter vattnet ut på badrumsgolvet när man duschar och avrinningen är inte den bästa, så det blir som en liten pool på golvet. Det är mer snyggt än praktiskt helt enkelt att ha en dusch utan draperi eller dörr.

Vårt dubbelrum och den sköna sängen
Terrakottabadrummet

Incheckningen på hotell Alavera de los Baños pågår fram till kl. 19, då receptionen stänger och utcheckningen är fram till kl. 12. Checkar man in efter kl. 19 bör man kontakta hotellet innan. Både in- och utcheckning går väldigt smidigt och personalen i receptionen är trevlig och tillmötesgående och tvekar inte att hjälpa oss skriva ut ett dokument från mailen.

Frukosten serveras vid bordet och man kan välja att sitta inomhus eller utomhus. Vi serveras kaffe och te, en liten frukttallrik, marmelad, bröd och någon smaklös sötsak. I alla fall jag blir fort hungrig efter denna lite för lätta frukost och saknar framförallt ägg och yoghurt. Frukosten serveras mellan kl. 08.30-10.30.

Blir man sugen på något att dricka eller snacks efter att receptionen stängt kl. 19, tar man det man vill ha själv och skriver upp det i en bok. Härligt med ett ställe som litar på sina gäster!

Loungen/matsalen. Moriskt mys.

Vi tycker att hotellet har både för-och nackdelar. Det ligger väldigt vackert till och har förmodligen mer till utsikt än vad många hotell uppe på platån har att erbjuda. Ja, om man inte bor precis vid ravinen då eller på kanten av klippan, men då blir det garanterat mycket dyrare. Poolen är ju ett stort plus, så även om det är för kallt för att bada när vi är där, så kan detta var den avgörande faktorn till att faktiskt välja detta hotell. Välj kanske ett rum högre upp, så får ni mer ljus i rummet. Frukosten kan man inte göra så mycket åt, men det var helt ok, om än lite tunn. Och om ni inte har något emot att streta uppför några trappor för att komma upp till en makalös utsikt och en spektakulär stad, så tycker jag definitivt att ni ska boka in er på hotel Alavera de los Baños.

Vi bokade på hotellets egen hemsida och kan inte hitta att man kan boka någon annanstans.

GetYourGuide har ett antal utflykter till Ronda från ex. Malaga om man bara vill göra en dagsutflykt hit.

Detta inlägg innehåller affiliatelänkar från GetYourGuide som ger mig en liten provision om utflykter bokas via min reseblogg.

Läs också om det första stoppet på vår roadtrip: Malaga, det hotell vi bodde på där och om Ronda.

Please follow and like us:
error
fb-share-icon

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.