SL:s pendelbåt från Ropsten till Storholmen med promenad i Djursholm

Vi fortsätter att åka på budgetutflykt med SL:s pendelbåtar och denna gång är det dags för linje 80 mellan Ropsten och Storholmen. Linje 80 går från Nybroplan, men vi tar först bussen till Norra Djurgårdsstaden som är ett trevligt område att promenera i innan vi hoppar på båten i Ropsten.

Nytt och gammalt i Norra Djurgårdsstaden

SL:s pendelbåt 80

Linje 80 går mellan Ropsten och Nybroplan, via Frihamnen – Lidingö/Dalénum – Nacka strand – Blockhusudden – Kvarnholmen (Nacka) – Finnboda (Nacka) – Saltsjöqvarn (Nacka) – Allmänna gränd (Djurgården).

Vissa avgångar fortsätter från Ropsten till Storholmen. Dessa turer går Ropsten – Tranholmen – Ekudden – Sticklinge brygga – Storholmen södra – Mor Annas brygga – Storholmen södra – Storholmen östra – Frösvik – Storholmen norra – Sticklinge brygga – Ekudden – Tranholmen – Ropsten.

Här finns aktuell tidtabell. På sidan 4 finns turen från Ropsten T&R ut mot Storholmen.

Här hittar du till båten på Nybroplan. Under byggnationen av den nya Lidingöbron får man byta båt i Ropsten och där går båten mot Storholmen 300 meter bort från norra sidan av bron. Bron blev klar i oktober 2022, men det är fortfarande så att man måste byta båt, men håll utkik efter ändringar!

SL pendelbåt 80

I  mån av plats kan cyklar tas med på båten. Båtarna som kör mellan Nybroplan och Ropsten kan ta 30 cyklar ombord, och de som kör mellan Ropsten och Storholmen har plats för 15 cyklar. Samtliga SL-biljetter gäller på de här pendelbåtlinjerna. Man kan även köpa en enkelbiljett med betalkort av personalen ombord.

Skärgårdskänsla

Pendelbåten mellan Ropsten och Storholmen är lite mindre än de andra pendelbåtarna vi åkt med till Lidingö och Ekerö. Just denna båt heter Kung Ring och är byggd 1902 och är luftigt inredd helt i trä. Det finns ingen servering och toaletten är enbart för personalen, men får naturligtvis användas i nödläge.

Trevlig tur med pendelbåt

Ekudden brygga och Djursholm

Vi åker hela vägen ut till Storholmen och hoppar sedan av vid Ekuddens brygga när båten är på väg tillbaks till Ropsten.

Angör Ekudden brygga

Solen steker denna oktoberdag och vi går bara en kort bit österut längs med Strandvägen innan vi slår oss ner på en parkbänk och äter matsäck. Här passerar både människor på hundpromenad och en svanfamilj som undrar om vi har något att bjuda på.

Spanar in solen, vattnet, fåglar, människor och hundar på Strandvägen i Djursholm

På vår utflykt passerar vi Djursholms många ståtliga residens och detta är verkligen ett ställe där man börjar fundera över varför världens resurser är så snedfördelade. Visst är det vackert, men det ger en också lite viktiga perspektiv.

Promenaden på ca 5 km går så nära vattnet vi kan komma från Strandvägen bort till Stocksund station där vi hoppar på Roslagsbanan in till Östra Station i Stockholm igen.

Lyx och flärd i Djursholm
Please follow and like us:
error
fb-share-icon

6 Svar på “SL:s pendelbåt från Ropsten till Storholmen med promenad i Djursholm”

    1. Om du klistrar in dessa koordinater i sökrutan på Google Maps hittar du till Nybroplan: 59.332268859925534, 18.077507778331114
      Under byggnationen av den nya Lidingöbron får man byta båt i Ropsten och där går båten mot Storholmen från norra sidan av bron: 59.35974533019756, 18.099469711426874
      Vi skriver in detta i inlägget också. Tack för input!

    1. Nu svarar vi alldeles för sent ser jag, ledsen för det. Vissa turer verkar vara inställda på julafton, men båtarna verkar i alla fall gå på från morgon till eftermiddag. Tidtabellen kan bringa klarhet i detta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.