SL:s pendelbåt från Ropsten till Storholmen med promenad i Djursholm

Vi fortsätter att åka på budgetutflykt med SL:s pendelbåtar och denna gång är det dags för linje 80 mellan Ropsten och Storholmen. Linje 80 går från Nybroplan, men vi tar först bussen till Norra Djurgårdsstaden som är ett trevligt område att promenera i innan vi hoppar på båten i Ropsten.

Nytt och gammalt i Norra Djurgårdsstaden

SL:s pendelbåt 80

Linje 80 går mellan Ropsten och Nybroplan, via Frihamnen – Lidingö/Dalénum – Nacka strand – Blockhusudden – Kvarnholmen (Nacka) – Finnboda (Nacka) – Saltsjöqvarn (Nacka) – Allmänna gränd (Djurgården).

Vissa avgångar fortsätter från Ropsten till Storholmen. Dessa turer går Ropsten – Tranholmen – Ekudden – Sticklinge brygga – Storholmen södra – Mor Annas brygga – Storholmen södra – Storholmen östra – Frösvik – Storholmen norra – Sticklinge brygga – Ekudden – Tranholmen – Ropsten.

Här finns tidtabell fram till 23 juni 2022. På sidan 7 finns turen från Ropsten T&R ut mot Storholmen.

SL pendelbåt 80

I  mån av plats kan cyklar tas med på båten. Båtarna som kör mellan Nybroplan och Ropsten kan ta 30 cyklar ombord, och de som kör mellan Ropsten och Storholmen har plats för 15 cyklar. Samtliga SL-biljetter gäller på de här pendelbåtlinjerna. Man kan även köpa en enkelbiljett med betalkort av personalen ombord.

Skärgårdskänsla

Pendelbåten mellan Ropsten och Storholmen är lite mindre än de andra pendelbåtarna vi åkt med till Lidingö och Ekerö. Just denna båt heter Kung Ring och är byggd 1902 och är luftigt inredd helt i trä. Det finns ingen servering och toaletten är enbart för personalen, men får naturligtvis användas i nödläge.

Trevlig tur med pendelbåt

Ekudden brygga och Djursholm

Vi åker hela vägen ut till Storholmen och hoppar sedan av vid Ekuddens brygga när båten är på väg tillbaks till Ropsten.

Angör Ekudden brygga

Solen steker denna oktoberdag och vi går bara en kort bit österut längs med Strandvägen innan vi slår oss ner på en parkbänk och äter matsäck. Här passerar både människor på hundpromenad och en svanfamilj som undrar om vi har något att bjuda på.

Spanar in solen, vattnet, fåglar, människor och hundar på Strandvägen i Djursholm

På vår utflykt passerar vi Djursholms många ståtliga residens och detta är verkligen ett ställe där man börjar fundera över varför världens resurser är så snedfördelade. Visst är det vackert, men det ger en också lite viktiga perspektiv.

Promenaden på ca 5 km går så nära vattnet vi kan komma från Strandvägen bort till Stocksund station där vi hoppar på Roslagsbanan in till Östra Station i Stockholm igen.

Lyx och flärd i Djursholm
Please follow and like us:
error
fb-share-icon

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.