Bryssel, Belgien

Den första morgonen i Belgiens huvudstad Bryssel äter jag och min bror Robert en hejdundrande frukost på Sandton Hotel Brussels Centre. Hotellet ligger väldigt nära centralstationen och härifrån strosar vi omkring i staden på måfå och njuter av god öl och fin arkitektur en helg runt sista april.

Maison du Roi eller Broodhuis på Grand-Place
Stadshuset

Jag blir väldigt imponerad av denna lilla pärla till stad. Det kryllar av intressant och annorlunda arkitektur, ölen är naturligtvis god och vädret helt ok. Stadens största torg är det senmedeltida Grand-Place som är omgärdat av otroligt vackra byggnader, bland annat stadshuset från 1400-talet och Kungens Hus från 1600-talet.

Manneken Pis

En bit bort från torget hittar vi  Bryssels kanske mest kända turistattraktion: Manneken Pis. Statyn är verkligen liten, endast 60 cm, och under tiden vi går iväg för att köpa en belgisk våffla med massa sylt, grädde och chokladsås, så hinner någon byta kläder på honom. Den lilla pojken har tydligen hundratals olika kostymer som byts enligt ett speciellt schema som finns anslaget bredvid fontänen.

Belgien är ju känd för sin fina choklad och vi köper oss några dyra praliner och låter oss väl smaka. Fast ska sanningen fram så fördrar jag faktiskt Marabous schweizernöt, jag är ingen finsmakare direkt! Den allra första pralinen, den fyllda chokladbiten, kom i alla fall till i Bryssel.

 
 
Tintin och kapten Haddock springer i trappor

Tintin kommer ju som bekant från Belgien och lite varstans hittar vi väggmålningar med Tintin-motiv. Riktigt roligt för en gammal Tintinläsare som jag. Tintin och hajsjön och Plan 714 till Sydney är mina favoriter!

Atomium

En bit utanför staden ligger Atomium, en 103 meter hög byggnad i järnkristall föreställandes en atom som är förstorad 165 billioner gånger. Vi åker upp med hiss till det första klotet och sedan går det branta och ytterst läskiga rulltrappor upp till de resterande 8 kloten. Utsikten över staden är makalös. Atomium används till olika utställningar och i ett av kloten finns en restaurang. Byggnaden byggdes till världsutställningen 1958 och är väl värt ett besök.

Nu är det ölpaus!
 
Till Atomium tar vi oss med hop-on-hop-off-buss från centralstationen som tar oss runt till bland annat EU-parlamentet och det kungliga slottet. Det är ett perfekt sätt att se staden på utan att behöva gå sig trött. På en gata bredvid Atomium är det loppmarknad och vi strosar omkring och bara insuper atmosfären innan vi sätter oss på en uteservering och beställer en varsin öl.
Lite hängig? Och naken… Och halv?
Old England

Det finns många jugendbyggnader i Bryssel och en av de snyggaste är Old England som i början av 1900-talet var ett varuhus, men som numera inhyser ett musikinstrumentmuseum. Vi besöker dock aldrig själva museet utan nöjer oss med lite fönstertittande.

Ett museum som vi däremot besöker är Autoworld. Nu är ju ingen av oss särskilt tokiga i vare sig gamla eller nya bilar, men det var faktiskt ganska intressant att strosa runt och titta på allt från kungliga droskor till sportbilar. Dessutom spöregnade det ute så vi behövde ändå lite skydd från regnet en stund.
 
 
Kyrkfönster
Cathedralis SS. Michaelis et Gudulae
Den obligatoriska kyrkovisiten går till S:t Mikaels och S:t Gudulaes katedral som ligger precis bredvid vårt hotell och väldigt nära centralstationen. Under katedralen finns en utgrävning av en krypta från romartiden som vi besöker. En liten eller stor donation är välkommen, men annars är det gratis.
 
Äter direkt ur kastrullen.

Den sista kvällen är det dags att inmundiga lite moules frites, kokta musslor och pommes frites som är den belgiska motsvarigheten till engelska fish and chips. Det är ingen smaksensation direkt och faktiskt ganska torrt! Själva Bryssel smakar dock mera och hit åker jag gladeligen igen.

 
À bientôt!
Please follow and like us:
error
fb-share-icon

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.