En dag i trendiga Xi’an i Kina

Om man nu tänker på någonting överhuvudtaget när man hör ordet Xi’an, så är det säkerligen Terrakottarmén. Ett besök dit är verkligen en upplevelse, men Xi’an har så mycket mer ett erbjuda. Som en av Kinas äldsta städer och en gång startpunkt för norra sidenvägen är staden idag en viktig kulturell, kulinarisk och industriell hub, tillika universitetsstad i det centrala Kina.

Xi’an nyper även plats nummer 6Airbnbs topp 20 trendigaste resmål för 2020. Följ med när First Morning går runt en dag i trendiga Xi’an i Kina.

Terrakottaarmén

Läs om vår dagstur till terrakottaarmén här.

Big Wild Goose Pagoda

Vi börjar med ett besök till buddhisttemplet Big Wild Goose Pagoda – byggd för över 1300 år sedan, hem till allehanda buddhistiska föremål och reliker, samt ett viktigt centrum för den buddhistiska läran i Kina. Sitt märkliga namn har den fått från legenden om de två buddhistiska grenarna. För den ena läran var det inte förbjudet att äta kött. En dag, när inget kött finns att köpa, ber en munk en bön om att gudarna ska bistå dem med kött när han ser en flock vilda gäss flyga förbi. Plötsligt faller ledargåsen till marken med brutna vingar. Munkarna tar detta som ett tecken på att inte kräva för mycket, bygger en pagoda på platsen där gåsen störtade och slutar sedan att äta kött.

Big Wild Goose Pagoda

Att gå in i Da Ci’en Temple där pagodan ligger kostar CNY 40 och att gå in i själva pagodan kostar ytterligare CNY 25. Öppettider 8-17. Värt att observera är att alla hus och byggnader i Da Ci’en Temple-området, utom just pagodan, inte är gamla utan nybyggda replikor.

Gyllene Buddha i Mahavira Hall

Shuyuanmen - Arts & Ancient Culture Street

Vi tar oss innanför Xi’ans gamla stadmur. Området kring och själva gågatan Shuyuanmen är perfekt att strosa runt i för den konst- och kulturintresserade. Det ligger öster om stadsmurens södra port, strax norr om muren och hela området fram till den stora gatan Baishulin är fullt av konstnärsbutiker, konstgallerier och museum.

Passa även på att gå utanför och ner längs med stadsmuren för en kort andningspaus med utsikt över den omgärdande vallgraven.

Pappershandlare i Xi'an
Kalligrafimästare i Xi'an

Muslim Quarter

Great Mosque

Väster om North Street och norr om West Street ligger Muslim Quarter. Vi besöker först the Great Mosque. Denna vackra moské ligger i en fridfull traditionellt kinesisk trädgård och består av ett tjugotal byggnader från tidig Mingdynasti, alltså den senare delen av 1300-talet. Trädgården består av fem gårdar och kombinerar klassisk kinesisk arkitektur med muslimsk funktionalitet. Husen och byggnaderna är alla byggda enligt feng shui principen och den stora bönehallen är vänd mot Mecca.

Great Mosque of Xi’an är den största moskén i Kina och fortfarande aktiv. Bönesalen kan ta emot 1000 personer, men normalt sett deltar ungefär 100 personer under en gudstjänst. Icke-muslimer har inte tillträde till bönesalen.

Inträde: 1/3-30/11 CNY 25, 1/12-28/2 CNY 15. Öppettider: 8-17.

Phoenixpaviljongen ligger i Great Mosques fjärde gård

Bell Tower

Mitt i rondellen i korsningen West Street, North Street, East Street och South Street ligger Bell Tower. Detta klocktorn byggdes 1384 för att förmedla nyheter till befolkningen, men har även inhyst en biograf och ett fängelse. Dess gigantiska klocka användes även till att varna för japanska flygräder under det andra kinesisk-japanska kriget.

Inträde: CNY 30. Kombinationsbiljett med Drum Tower: CNY 50. Öppettider: 26/3-25/10 8:30-21, 26/20-25/3 08:30-18. Biljetter kan köpas upp till 30 minuter före stängning. Barn kortatre än 1,40 går in gratis i vuxens sällskap.

Bell Tower var tidigare Xi'ans absoluta mittpunkt

Drum Tower

Nordväst om Bell Tower ligger systertornet Drum Tower. I det antika slog man på trumman i skymningen för att signalera dagen slut. På samma sätt ringde man i Bell Towers klocka vid gryningen. Därför kallas de två tornen även Morning Bell and Dark Drum. I modern tid har tornen aldrig varit i bruk och de är numera enbart en turistattraktion.

Åtta gånger per dag framförs här en trumshow: 09:30, 10:15, 11:00, 11:45, 14:00, 14:45, 15:30, 16:20.

Inträde: CNY 30. Kombinationsbiljett med Bell Tower: CNY 50. Öppettider: 26/3-25/10 08:30-21, 26/20-25/3 08:30-18. Biljetter kan köpas upp till 30 minuter före stängning. Barn kortatre än 1,40 går in gratis i vuxens sällskap.

Drum Tower inhyser Kinas största trumma

Huimin Street

När hungern börjar göra sig påmind bör kosan styras mot Huimin Street i Muslim Quarter. Gågatan kantas av matstånd med diverse kulinariska, eller kanske mestadels icke-kulinariska, snacks och maträtter. Glass och godsaker i massor blandas med bläckfiskar på spett och grillade insekter. Här är det trångt om saligheten och den tidigare så goda maten som tillagades i dessa kvarter är varken särskilt muslimsk, genuin eller god längre. Trots detta så är det riktigt roligt att strosa längs med denna turismens högborg och titta på alla glass- och sockervaddskonstnärer som tillverkar sina små konstverk med enkla medel.

Huimin Street
Octopus on a stick

Häng med locals

Det bästa sättet att lära känna ett land eller en stad kan vara att äta på lokala restauranger. I Kina visar detta sig bli lite av en utmaning ibland. Utan menyer på engelska och utan personal som kan prata engelska blir det mycket appande och gestikulerande. Vid lunchen har vi dock oftast sällskap av vår guide som sköter alla matbeställningar. Vi äter oftast samma mat som guiden och chauffören. I Xi’an provar vi på en mycket kryddig nudelsoppa i en jätteskål på guidens favoritrestaurang i ett muslimskt kvarter. Vi får även se hur nudlarna tillverkas av en stor klump deg som med en enorm snabbhet dras och sträcks ut till långa smala nudeltrådar. Vilket hantverk!

Nudelsoppa på muslimskt hak

I närheten av vårt hotell, PuSu Jade Boutique Hotel, ligger ett gäng restauranger dit inga turister hittar. Nja, vi hittar förstås dit och äter middag ett par gånger. Billig mat och billig öl i en autentisk miljö där maten grillas ute på gatan. Det är varken hippt eller konstlat och personalen behandlar oss som vilka kunder som helst.

Autentiskt och okonstlat

Vi hittar också stadens största (och enda?) uteservering i en korsning där hundratals personer, mestadels studenter, sitter på låga röda plastpallar och dricker ljummen öl och äter grillspett. Detta är inget vi tidigare sett under vår rundresa i Kina och vi blir hjärtligt glada över att se detta myllrande folkliv ute på gatorna. 

Xi'ans (Kinas?) enda biergarten?

Ancient City Wall

Något som låter som en väldigt bra idé när vi planerar denna resa är en cykeltur runt hela Xi’ans stadmur. Uppe på själva muren alltså. På bilderna ser det också helt fantastiskt ut. Men vi blir faktiskt besvikna. Delvis för att vi är under tidspress och bara har en timme på oss att cykla 14 kilometer. Men det hela känns också som en klassisk turistfälla. Det är dålig kvalitet på cyklarna och i ärlighetens namn finns inte så mycket att se under cykelturen mer än grå murar och grå höghus runtomkring.

Cykeltur på Xi'ans stadsmur

Lika gärna eller kanske hellre än att cykla runt hela muren, kan man faktiskt gå en bit. Man måste ändå kliva av cykeln hela tiden för att se något som inte är mur och grå höghus. För att se över muren och ner på gatorna nedanför är det som är mest intressant. Någon utsikt här uppifrån är det inte tal om eftersom den nya moderna staden tornar upp sina massiva höghus runt omkring.

Det moderna Xi'an utanför stadsmuren

Den är ändå rätt imponerande denna 13,7 km långa stadsmur som byggdes 1370, men som renoverats till att idag hålla ett mycket bra skick på sina håll medan det på andra delar av muren blir ett rätt guppigt och ojämnt underlag. Muren är 12 meter hög och som mest 18 meter bred.  Ut från muren finns var 120:e meter, på pilskjutarlängdavstånd, en besfästningsvall från vilken man kunde se fiender som försökte ta sig upp över muren. Vid varje befästningsvall fanns tidigare ett vakttorn, men alla finns inte kvar idag.

Förutom de fyra huvudportarna döpta efter de fyra väderstrecken, finns det ytterligare 14 portar i muren. Runt hela muren går en vallgrav som är 20 meter bred och 7 meter djup med en 2 meter hög strandkant.

Rätt snyggt ändå det där röda mot det grå

Vi går upp på muren via den södra porten, som också är den port som är vackrast och mest dekorerad. Man kan komma upp på muren från 9 av murens totalt 18 portar: South Gate, Shangde Gate, East Gate, West Gate, North Gate, Heping Gate, Wenchang Gate, Zhongshan Gate och Hanguang Gate.

Guang Ren buddhisttempel vid stadsmurens nordvästra hörn

ÖPPETTIDER
South gate: 8–24
East/North/West Gate, Hanguang Gate, Wenchang Gate, Heping Gate, Zhongshan Gate, Shangde Gate: maj – okt: 8-19; nov – apr: 8-18.

ENTRÉAVGIFT
CNY 54 för vuxna. CNY 27 för barn som är 1,2-1,4 m långa. Gratis för barn kortare än 1,2 m. Gratis om du är över 70 år.

BERÄKNAD BESÖKSTID
4 timmar för att ta sig runt hela muren.

Att cykla runt muren tar runt 1,5-2 timmar. Man behöver betala en deposition för cykeln på CNY 100. Hyra cykel kostar CNY 45 för 3 timmar. En tamdemcykel kostar CNY 90. Observera att du måste vara över 12 år för att få cykla på muren och är du mellan 12-18 år får du endast cykla i målsmans sällskap. Du får heller inte cykla om du är gravid eller över 60(!?) år. Cyklar kan endast hyras vid South Gate, men de kan lämnas åter även vid de andra tre portarna.

Man kan även åka en batteridriven liten sightseeingbuss runt hela muren. Den enklare varianten kostar CNY 80 och den lyxigare CNY 120. Att bara åka mellan två stopp kostar CNY 20 resp. 30. För gamla, sjuka eller bara trötta ben ser detta ut som ett perfekt alternativ.

Xi'an City Wall map
Karta från: www.travelchinaguide.com

Vi gillar verkligen Xi’an. Stadens blandning av gammal och nytt tilltalar oss trots att vi mer lutar åt att vilja upptäcka det gamla när vi är ute och reser. I ett Kina som under åren verkligen bemödat sig med att sudda ut den gamla kinesiska kulturen för att bana väg för likriktighet, känns Xi’an som en hyfsad kompromiss ändå. Få av de ställen vi besöker under vår resa känns så genuina som Xi’an. Här finns den gamla kulturen mitt ibland oss, inte på bilavstånd eller gömda bakom en enorm parkeringsplats, kravallstaket eller hemuliska köer. Ja, Terrakottaarmén är ju ett sådant exempel i och för sig, men dit måste man ju åka ändå. Hur som helst så känns Xi’an som en levande smältdegel och den stad i Kina som jag skulle kunna tänka mig att återvända till.

Booking.com
Please follow and like us:
error
fb-share-icon

2 Svar på “En dag i trendiga Xi’an i Kina”

    1. Ja, det där trendiga känns ju inte helt rätt för just Kina kanske, men det var en häftig stad verkligen! En helt annan feeling där än i Beijing helt klart.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.