Crouching Tiger Hidden Dragon – bilder från det feodala Kinas Ming- och Qingdynastier

Under vår stora Kinaresa gör vi utflykter i regionen kring Gula Bergen och ser lämningar efter det feodala Kinas Ming- och Qingdynastier. Utflykter för den som letar efter ett Kina som det såg ut förr.

Hongcun Village

Har ni sett den fantastiska filmen Crouching Tiger, Hidden Dragon? Vi gör en dagstur till Hongcun Village där delar av filmen spelades in. I filmens öppningsscen rider huvudrollsinnehavaren Chow Yun Fat över bron på bilden nedan och sedan börjar ett sceniskt äventyr utan dess like. Vacker film, än mer vackert är det på plats.

Hongcun Ancient Village
Bron över Southern Lake

Åtta mil norr om Tunxi ligger byn Hongcun som sedan 2000 finns med på UNESCOs världsarvslista. Byn är designad enligt Feng Shui-principen och därför grundad vid en kulle bredvid ett vattendrag.

Mångt och mycket i Kina sägs likna djur av alla de slag och byn Hongcuns layout liknas vid en oxe. Kullen bakom byn utgör oxens huvud, två träd uppe på kullen är oxens horn. Fyra broar över vattendraget som omger byn utgör benen och husen i byn är oxens kropp. 

Hongcun Ancient Village
Bambu på tork

Det finns ett unikt vattensystem i Hongcun där Jiyinbäcken rinner förbi alla hus i smala kanaler och ger varje hushåll tillgång till vatten, för att, bland annat, kunna släcka bränder. Kanalerna som rinner genom byn liknas vid oxens inälvor och South Lake, där kanalerna tar sin början, är oxens buk.

Hongcun Ancient Village
Unikt vattensystem i Hongcun Village

Dessa kanaler rinner sedan ut i Moon Pond, dammen i mitten av byn som representerar oxens mage. Moon Pond byggdes för 600 år sedan. Liksom bron över Southern Lake, är Moon Pond med i en berömd scen i filmen Crouching Tiger Hidden Dragon. På klippet nedan ser ni Jen Yu graciöst hoppa över Moon Pond från ungefär samma perspektiv som vår bild är fotograferad.

Hongcun Ancient Village
Moon Pond

Många av husen och byggnaderna i Hongcun byggdes under dynastierna Ming (1368-1644) och Qing (1644-1912) och är byggda med Anhuiarkitekturens klassiska vittvättade fasader och svarta, bågprydda tak. Det finns omkring 150 hus i Hongcun och i de flesta bor det fortfarande folk. Det är bara ett fåtal hus som omvandlats till caféer eller souvenirbutiker och dessa är lätta att undvika om man vill slippa turistkänslan.

Hongcun Ancient Village
Hongcun Village

Vår guide frågar en man som sitter ute på gatan och spelar mahjong med sina vänner om vi får lov att kliva in i hans hus och se oss omkring. Det går bra. Vi kommer in i ett stort rum som fungerar både som kök och vardagsrum. Det är enkelt möblerat och ganska rörigt trots att mannens ägodelar är ganska få. I huset bredvid bor en äldre dam och där är det ordning och reda, mer färger och mer ombonat. Det är mestadels äldre människor som bor kvar i byn, de som behöver arbeta och har familj, flyttar oftast in till storstäderna.

Husen är byggda i Anhuiarkitektur

Kanske att Hongcun hade blivit bortglömd och övergiven eller kanske rent utav jämnad med marken för att ge plats åt opersonliga höghus om inte Crouching Tiger, Hidden Dragon hade gett byn ett ordentligt uppsving? Nu får vi kliva in ett stort hus som tillhörde en av de rikaste handelsmännen i byn. Det ser man på hur hög tröskeln till huset är, ju högre tröskel, desto högre ställning hade man i samhället. Var man av lägre rang fick man gå in i huset via dörrarna på var sida om tröskeln istället. Det där struntar vi förstås i och kliver bestämt över den höga tröskeln! Det där med rang är väl förlegat nu?

Familjer med låg status fick heller inte bygga lika fina hus som högstatusfamiljer. Detta kunde kringgås genom att man byggde oansenliga hus från utsidan, som sedan utsmyckades invändigt med träsniderier och stenskulpturer till palatsliknade hus.

Hongcun Ancient Village
Sagolika Moon Pond i Hongcun

Både bron över South Lake och huset vi gick omkring i finns med i klippet från filmens början nedan. Vi kan verkligen rekommendera ett besök till Hongcun Village för att få den där känslan av det gamla Kina där männen har halvrakade huvuden, långa flätor, stripig mustach och röker smala pipor. Eller om man helt enkelt gillar Kung Fu-filmer.

Fakta om Hongcun Village

 • Inträde: CNY104 (142 kr). Biljetten gäller för obegränsat antal besök under tre dagar från första besök. 
 • Öppettider: 7:30 – 17:30
 • Hur kommer man dit från Huangshan:
  • buss från Huangshan busstation 8:00 och 16:00
  • buss från Huangshan norra tågstation går varje timme mellan 9:25 to 17:25
 • Tidsåtgång för besök: 3 timmar

Tangmo Village

Tangmo Village grundades under Tangdynastin år 618-970 och blomstrade som handelscentrum i Anhuiregionen under Ming- (1368-1644) och Qingdynastierna (1644-1911). Rakt genom byn går Tanganxi Stream och de flesta husen i byn är byggda kring detta vattendrag.

Tangmo Ancient Village
Tangmo Ancient Village

Tanganxi Stream är 1 000 meter lång och det löper 13 oansenliga stenbroar över vattnet. Husen här byggdes i Anhuiarkitektur under tidig Qingdynasti. Mitt i byn finns en övertäckt bro, Gaoyang Bridge, som byggdes 1733 och även kallas Dragon Bridge eftersom vattnet rinner genom två hål under bron som liknar drakögon.

Tangmo Ancient Village
Gaoyang Bridge - ett öppet draköga och ett halvstängt
Tangmo Ancient Village
Hus i Anhuiarkitektur

Det är lugnt och skönt att strosa genom byn. Turisterna är inte störande många och det finns inte många souvenirbutiker eller påfrestande försäljare. Ja, detta är också en typ av museistad, men samtidigt bor det vanliga människor här, så byn känns i allra högsta grad levande och äkta.

Tangmo Ancient Village
Tungmo Village Water Street
Tangmo Ancient Village
Rofylld promenad i byn

I början av byn, om man går in via den östra entrén, kommer man via en portal in i Tanganyuan Garden. Det sägs att det var en rik man som byggde denna trädgård till sin mamma. Hennes önskan om att besöka West Lake i Hangzhou uppfylldes aldrig och därför skapade han Small West Lake med broar och paviljonger som efterliknade den riktiga sjön.

Inne i Tanganyuan Garden finns ett hus med utställningar om skriftkonst samt ett rum med (läskiga) dockor som ska skildra hur ett klassrum kunde se ut förr i tiden. Utbildning i det gamla Kina var enbart för äldre pojkar från rika familjer som fick lära sig skriva, läsa och matematik. De fick även utbildning i bågskytte, olika viktiga ceremonier och danser, hur man för respektfulla samtal och hur man kör en vagn dragen av två hästar.

Tangmo Ancient Village
Klassrum för pojkar

Fakta om Tangmo Ancient Village

 • Inträde: CNY80 (109 kr). 
 • Öppettider: 7:30 – 17:30.
 • Hur kommer man dit från Huangshan:
  • buss från Huangshan busstation till Qiankou där man får byta till taxi till Tangmo Village.
 • Tidsåtgång för besök: 2 timmar.

Tangyue Memorial Archways

Tre kilometer från Tangmo ligger Tangyue Memorial Archways. Sju minnesbågar är resta på huvudgatan i byn Tangye för att hedra personer som tillhörde den rika handelsfamiljen Bao. Den äldsta byggdes under Mingdynastin 1420 och den yngsta är från 1820.

Till varje minnesbåge finns en legend om lojalitet, moral och dygd. Än är det en ung änka som miste sin man när hon var 29 år, men som förblev honom trogen in i döden. Än är det en berättelse om en far och son som tillfångatogs av en general som ville avrätta en av dem. Sonen erbjöd sig då att bli avrättad för att skona faderns liv. Fadern, godhjärtad som han var, tyckte däremot att han redan levt ett fullt och lyckligt liv och ville offra sig för att sonen skulle få leva. Generalen blev så rörd av detta att han skonade bådas liv.

Vid varje båge finns en informationsskylt på engelska om man inte har med sig en guide.

Tangyue Memorial Archways
Tangyes Memorial Archways

Fakta om Tangyue Memorial Archways

 • Inträde: CNY100 (140 kr). 
 • Öppettider: 7:30 – 17:30.
 • Hur kommer man dit från Huangshan:
  • buss från Huangshan busstation till Shexian 7:10.
  • tåg från Huangshan tågstation/norra tågstation till Shexian/Shexian North 
  • Taxi från Shexian till Tangye Memorial Archways
 • Tidsåtgång för besök: 2 timmar

Om man är intresserad av det gamla Kina och vill se vackra byar med historisk betydelse på den kinesiska landsbygden, rekommenderar vi verkligen dagsutflykter till dessa och andra byar i närheten av Tunxi och Huangshan/Gula Bergen. Man kan verkligen känna historiens vingslag här och extra kul är det förstås om man sett några spektakulära kinesiska filmer som spelats in på dessa platser. 

Filmtips:

Please follow and like us:
error
fb-share-icon

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.