Li River Cruise – flodkryssning mellan Guilin och Yangshou

Den första morgonen i Guilin checkar vi till vår stora glädje ut från hotellet efter bara en natt och lämnar staden som vi mest tycker är som en bråkig storebror. Stor, jobbig och lite stöddig. Vi ska förflytta oss till lillasyster Yangshou istället. 

Vi har vandrat bland risterrasser och besökt djupa grottor och nu ska vi åka båt till Yangshou. I sakta mak ska vi puttra fram på floden Li bland sockertoppsbergens böljande gröna kullar. Vi åker först bil i 30 minuter till färjelägret. Här är galet mycket folk, men guiden Peter lotsar oss genom folkmassorna, köper biljetter medan vi väntar utanför och leder oss in i rätt ”boskapsfålla” där våra biljetter och pass kontrolleras. Lätt som en plätt. Logistiken och biljetterna har han koll på, Peter. 

Båtar på rad på Lifloden

Det är säkert uppåt en 100 båtar som ligger förtöjda, redo att ta denna massa av turister ner längs med floden. Vår båt ser ut som många andra. Skapligt flådig båt i två våningar. Vi har våra säten på andra våningen som har lite bredare skinnsäten och större bord än den första våningen. Snäppet flådigare alltså. Vi får dessutom de bästa platserna på hela båten, de längst fram med fönster både åt sidorna och framåt. Vi har som en egen liten avdelning och här sitter vi och ett par från England. Känns lite typiskt och tråkigt på något vis. Att placera västerlänningarna bredvid varandra och inte bland kineserna. Det kommer lite mer av den varan senare.

Bekväma säten på andra våningen

Det är säkert 50 båtar som ger sig av samtidigt. Inte riktigt den där serena känslan man fått när man sett bilder från dessa flodkryssningar där man sett en ensam båt stäva fram på den stilla, spegelblanka floden med rovfåglar svävandes ovanför i den knallblå himlen. Det är snarare ett stånkande och stönande från dussintals båtar som ska hitta sin plats på floden på lagom avstånd från varandra. Floden är brun och sörjig från den senaste tidens regn och himlen grå och mulen, men herregud vad det är vackert ändå med dessa sockertoppsberg som ser så mjuka och lena ut att man bara vill krama dem! Som gröna kokostoppar, fluffig sockervadd eller drömmiga moln. 

Flodkryssning på Li River
På väg mot Yangshou

Även bland dessa berg, precis som i Reed Flute Cave, finns det berg som fått namn efter allehanda djur. Kineserna ser både hästar, elefanter och apor bland klippformationerna. Vi är lite mer i linje med vår krasst realistiska engelsman till bordsgranne: ”You see animals everwhere. All I see is beautiful mountains.” 

Man kan gå ut både i fören på båten samt gå upp på taket. På taket trängs vi med övriga turister, i fören är det lite lugnare. Kineserna är tokiga i att bli fotograferade. Helst ska alla bli fotograferade på exakt samma ställe också. Är man på en båt gäller det alltså att snabba på innan det där speciella i bakgrunden försvinner. Just det som man vill fotas framför. Varje grupp har en reseledare med en flagga, en kamera med ett jättestort objektiv samt ett headset. I detta headset skriker hon, ja, det är bara kvinnor, så högt det bara går. Hon knuffar den ena efter den andra in i hörnet på räcket runt takterrassen. Rättar till håret på fotoobjektet, le stort nu!, smattrar av några bilder, nästa! Fort ska det gå, kom igen! Löpandebandteknik som ett proffs efter åratal av turistvallande kan man tänka.

Kankse att vi ser en häst där uppe någonstans ändå?

Lunch ingår. Vi ska få en lunchbox har vi förstått. Oj, det ser riktigt gott ut tänker jag när Peter lyfter på locket på sin frigolitlåda. Ris med någon sorts köttgryta. Men så får vi vår mat och, vafalls, vi får inte alls samma mat som kineserna. Vi får en lunch bestående av mossigt franskbröd utan kanter (!) med blek ost och sladdrig skinka, två släta bullar som smakar skumgummimadrass, en mjäkig chokladbit och ett litet rör med chips med dammig tomatsmak. De ger oss en västerlänningsanpassad lunch. Så trist! Inte är den då anpassad till mig i alla fall! Nåväl, vi gillar läget och tuggar i oss. Utsikten från lunchbordet är det i alla fall inget fel på!

Den västerländska lunchen

Kryssningen är drygt 8 mil lång och tar ungefär tre timmar. Båten lägger till en liten bit norr om Yangshou och när man kommer upp för trapporna är det bara att svänga vänster in på en lång arkad med mängder av souvenirförsäljare. Följ arkaden en bit så kommer ni in till citykärnan. Försäljarna står bara här när båtarna lägger till, annars är det helt dött. Vårt hotell ligger åt andra hållet. Vi går här några gånger från hotellet in till staden och hem igen på kvällen för arkaden är som tur är upplyst i kolmörkret. I nästa inlägg utforskar vi Yangshou med omnejd.

Stakar sig fram i livet? Nja, i varje fall på Lifloden

Filmtajm

Please follow and like us:
error
fb-share-icon

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.