Presentation

Pda & Madde

Jag som driver resebloggen First Morning heter Madeleine Krans. Jag är 47 år och bor i Stockholm. Jag har bott på många olika ställen runt om i Sverige: Järfälla, Rådmansö utanför Norrtälje, Ockelbo i Gästrikland, Bollnäs i Hälsingland, Uppsala och så nu i Stockholm sedan 1999. Jag har en magisterexamen i engelska, men arbetar sedan 2001 som redovisningsekonom på Nordens största mediabolag Nordic Entertainment Group (NENT).

Innan 2005 hade jag egentligen inte rest så fasligt mycket. Min första utlandsresa gick till Mallorca när jag var 12 år och sedan åkte jag även med min familj till Tunisien sommaren innan jag skulle börja gymnasiet. Vi firade midsommar i Åbo, Finland ett år också. Det var de enda resorna jag gjorde med min familj som liten. 

I vuxen ålder reste jag en del med mina föräldrar, oftast tillsammans med mamma. Vi var till London några gånger, till Garda i Italien, till Azorerna, Bulgarien och Budva i Montenegro och Dubrovnik i Kroatien. Med familjen eller delar av familjen har jag även varit till Krakow i Polen, till Bryssel i Belgien och till Rågeleje i Danmark.

2005 träffade jag Per eller Pda (uttalas Peda) som han kallas och det var då som resandet tog fart på riktigt. Vi mjukstartade med en regnig vecka på Gotland i juli 2005, fick blodad tand och nu har vi varit på ungefär 50 resor tillsammans på 13 år. I snitt blir det nästan fyra resor om året. Pda arbetar som gis-ingenjör och redaktör på Norstedts Kartor.

Att vi kan resa så mycket beror på flera olika saker, men främst på prioritering. Vi arbetar på heltid, vi har ingen bil, inga husdjur eller barn. Vi bor i en bostadsrätt som vi fick till ett bra pris trots att det ligger i city och vi hade en varsin bostadsrätt som vi sålde och därmed inte behövde ta fullt lån. Vår månadskostnad är därför förvånansvärt låg. Vi målade om i lägenheten och la in lite nya golv och klinker när vi flyttade in, men i övrigt har vi inte gjort någonting. Nu först, efter drygt 10 år, ska vi göra om badrummet, så vi sparar pengar till det varje månad. Vi tar inga lån till någonting för det fördyrar bara. Vi sparar alltid ihop pengar innan vi reser. Vi köper inga onödiga prylar och vi gillar inte att shoppa. Vi prioriterar att lägga vår pengar på resor.

First Morning publicerade sin första resa år 2011, men då hette bloggen Far & Flyg och låg på Blogspot. I mars 2017 registrerade jag domänen firstmorning.se och från hösten 2018 har jag börjat satsa mer på min reseblogg och publicerar nu två inlägg per vecka.