Genève, Schweiz

Den första morgonen vid alpernas rand i Genève i Schweiz slår det mesta. Hej höstweekend! Lyxstad, magiska vyer och franska byar över allhelgonahelgen, men glöm inte att fylla på resekontot för här kostar det skjortan.

 
Hallå Genève!

Genève ska ha en av världens vackraste inflygningar sägs det. Det gäller dock att sitta på rätt sida…
Efter 2 timmar och 45 minuter i luften landar vi i ett bergslandskap utan dess like, solen strålar och sommaren känns inte långt borta trots att det är i slutet av oktober.

Lunch i Paquis
Efter incheckning på Hotel de Genève jagar vi solen och hittar en indisk restaurang i stadsdelen Paquis. Det är dyrt i Genève, 500 kronor betalade vi för en varsin rätt och en liten öl. Bara riset kostade 50 kronor. Och då var detta bara en enkel lunch på ett, vad vi i Sverige skulle kalla, sunkhak. Sunkigt är väl kanske även det rätta ordet för att beskriva Paquis, här finns stadens glädje- och knarkvarter långtifrån den lyx och flärd som annars kännetecknar Genève.
 
I bakgrunden Mont Blanc, ca 7 mil sydost om Genève
Något som är gratis i Genève är  lokaltrafiken och transfer till och från flygplatsen. På flygplatsen finns en automat vid utgången där man hämtar en enkelbiljett som man visar upp på tåget in till staden. Av hotellet får man sedan en biljett som gäller på bussar och spårvagnar under hela vistelsen och även på tåget ut till flygplatsen vid hemresan. Tågen till/från flygplatsen går varje kvart, tar endast 6 minuter och tågstationen hittas till vänster en trappa ner när man kommer ut/ner från ankomsthallen. Alla tåg stannar vid  Geneva-Cornavin station och härifrån har vi 10 minuters promenad till Hotel de Genève, ett litet, lugnt och mysigt hotell på lagom avstånd till det mesta.
Vågar man knacka på?

Det är i slutet av oktober, men sommaren dröjer sig kvar. Ute på piren vid Genèvesjön i Paquis längs med Quai du Mont Blanc ligger Bains de Pâquis, ett åretruntöppet utomhusbad som denna dag är fyllt av vintersolare och en och annan vinterbadare. Det är varmt i solen, men bra nog kyligare i skuggan och att ligga ute och sola i bikini känns inte särskilt lockande. Mittemot badet ligger Jet d’Eau, en 140 meter hög fontän som sprutar ut 500 liter vatten per sekund till en hastighet av 200 km/h. Den är avstängd för underhåll när vi är där…

Parc Mon Repos vid Genèvesjön.

Vi fortsätter längs med Genèvesjön, som på franska heter Lac Léman, och går till den botaniska trädgården Conservatoire et Jardin botaniques de la Ville de Genève som är en mysig blandning mellan Mini-Skansen och Rosendal och alltså inhyser både blommor och några djur såsom fåglar, getter och får.

Vamos a la Playa

Att gå in här är gratis och själva trädgården och växthusen håller öppet året runt. Vi hittar en liten ”strand” vid växthusen med solstolar, sand, en damm och strandkiosker där vi vilar benen en stund. Blundar vi och vänder ansiktet mot solen så kan vi nästan inbilla oss att vi är på sydligare breddgrader än vi faktiskt är.

På kvällen promenerar vi på andra sidan av Genèvesjön längs med Quai Gustave Ador. Vi sätter oss på kajen i en liten hamn och dricker vin i skymningen. På andra sidan sjön lyser den lilla fyren vid Bains de Paquis. Vi strosar in mot stadens centrum och sätter oss lite i skymundan bland träden på Île Rosseau och tittar på stadens brusande trafik över bron Pont du Mont-Blanc och på de av neon upplysta skyltarna på husen mittemot som gör reklam för banker och klockmärken.

 
En liten öl, tack!
Vi skippar lyxen och flärden och letar oss tillbaka till Paquis, äter middag på en mexikansk restaurang och avslutar kvällen med öl och fotboll på ett trevligt sunkhak.
 

SALÈVE

Linbanan upp till Mont-Salève

En mil söder om Genève ligger Mont Salève, en 1,5 mil långsmal bergsplatå, ca 1 400 m.ö.h. Hit går buss nummer 8 var 20:e minut från bron Pont du Mont Blanc. Vi åker på gratisbiljetten och bussresan tar 25 min. Vi passerar en obemannad gränskontroll, Salève ligger i Frankrike, men pass behövs ej.

Utsikt över Genève

Bussens slutstation heter Veyrier Douane och därifrån tar det 10 min att gå till kabinbanan Le téléphérique du Salève. Turen upp till toppen går varje kvart och resan upp tar 6 min. En tur- och returbiljett kostar 11 EUR per person.

Lodrät klippvägg, makalös utsikt

Turen upp är brant och lite hisnande för en person med höjdskräck, men det känns ovanligt bra mycket tack vare den magnifika utsikten. Man har helt enkelt inte tid att vara höjdrädd, på 6 minuter är man uppe och har en milsvid utsikt över Genève.

Genève
Vad skådar turistgubbens norra öga?

Det är betydligt kyligare i luften här märker vi redan då vi kliver av bussen, runt nollgradigt, men det är en strålande vacker och solig dag. Uppe på toppen vid linbanestationen är det helt vindstilla och sikten klar. Här uppe är det mycket varmare än där nere, säkert över 15 grader. Uppe på bergsplatån finns ett par restauranger, toaletter och en liten kiosk som säljer kartor, souvenirer, öl, enklare mat och glass. Överallt finns informationstavlor med alla leder, dess sträckning samt distans.

Uppe på Mont Salève

Vi vandrar i tre timmar i detta perfekta väder och det känns som om vi befinner oss ”on top of the world”. Jag känner mig mer harmonisk än någonsin tidigare i hela mitt liv tror jag bestämt. Det hela känns så okomplicerat, det finns bara här och nu och allt annat, alla bekymmer och vardagsmåsten existerar inte på denna plats.

De franska Alperna

Det är ett magiskt landskap och Mont Blanc tornar snöbeklätt upp sig i bakgrunden. Vi äter medhavd matsäck, lyssnar till lugnet och andas in den höga, klara luften i våra lungor.

Det är väldigt lättvandrat här uppe. Tydliga leder över flack och öppen terräng.

Det är fredag och i stort sett folktomt på Mont Salève. Här uppe finns b.l.a. ett buddistiskt tempel med tillhörande restaurang och ett par andra ställen med mat och dryck.

 

Utflykten till Salève lever vi på resten av hösten. Det är ett välbehövligt andningshål i det annars så kompakta höstmörkret.

LE KRAKEN

Inredningsfrenzy på Le Kraken
Día de los Muertos

Vi hittar en jättemysig pub vid namn Le Kraken. Baren ligger i södra delen av staden i området Plainpalais. Hit går spårvagn nr 12 och 15. Här träffar vi en tysk kille som kan prata svenska och ett gäng med Halloweenfirare. Vi går till Kraken två kvällar på raken!

ANNECY

Lac d’Annecy, Frankrikes näst största sjö
I Frankrike, 3,5 mil söder om Genève, ligger Annecy. Bussen hit går från torget Place Dorcière och kostar 31 CHF per person. Biljetten köps i bussterminalen. Tyvärr verkar de inte riktigt ha koll på hur många biljetter de säljer och det blir ett mindre kaos när både jag och en familj på tre nekas gå ombord p.g.a. att det är fullt på bussen. Efter lite franskt skrikande får jag så gå ombord, men flera andra som också har biljetter får inte åka med. 
 
Le Thiou, 3,5 km lång och Frankrikes kortaste å

Efter 40 minuter på motorväg kommer vi så fram till det pittoreska Annecy. Vi strosar runt i den gamla stadskärnan bland vackra hus längs med ån Thiou. Annecy kallas ibland för Alpernas Venedig, men det känner vi nog oss lite skeptiska till. Vackert är det i alla fall.

Den gula byggnaden i mitten användes bl.a. som ett fängelse på 1300-talet

Det är varmt i solen, men kallt i skuggan. Restaurangerna fylls snabbt runt lunchtid och det slutar med att vi huttrandes äter lunch under ett källarvalv långt från solens värmande strålar. Det är lördag och allt fler turister strömmar till. Mitt i ån Thieu ligger Palais de l’Ile, en liten ö med en båtformad byggnad som från 1300-talet och framåt har använts som både fängelse, justitiepalats, administrativt centrum och numera som museum.

 

Efter ett par timmar känner vi att vi är nöjda och tar den tidiga bussen tillbaks till Genève kl. 14:15. Bussbiljetten gäller för alla avgångar samma dag. Nästa buss som även är dagens sista avgår kl. 17. Hemresan går längs mindre vägar och tar 1,5 timme. Annecy är en härlig dagsutflykt och en välkommen kontrast till stadslivet i Genève.

Några tips:

Handla gärna på Manor, ett stort delikatessvaruhus med ekologiska varor till hyfsade priser.

Åk gärna på en dagsutflykt till Chamonix och Mont Blanc. Vår tid räckte inte riktigt till för det.

Billiga flyg och hotell går att hitta, men det är dyrt i Genève, dyrare än man tror.

Det är kanske inte Genève som är behållningen med denna resa utan mer stadens omgivningar. Bergen runtom och det fantastiska vädret bidrar till en suverän weekend utöver det vanliga.

 
Please follow and like us:
error
fb-share-icon

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.