En vecka i Karpathos stad

Den första morgonens utsikt från hotellbalkongen i Karpathos stad är inte riktigt lika imponerande som den i Lefkos på Karpathos där vi bor veckan innan. Men havsutsikt har vi och en känsla att även denna vecka kommer bli varm, solig och avkopplande. 

Karpathos stad - även kallad Pigadia

Vi är på en två veckor lång kombinationsresa med Apollo. Ett utmärkt val som ger två orter på samma ö: byn Lefkos på Karpathos västra sida och Karpathos stad på den sydöstra. Här kan ni läsa om vår första vecka i Lefkos.

Nu har vi checkat in på Atlantis Hotel i Karpathos stad. I ett trevligt rum med en liten balkong mot havet. Fast med torget  Alexandros Papagos emellan. Här är det livat på kvällarna med ungdomar som spelar fotboll eller bara hänger. Det är inget vi störs av, riktigt kul att se lokalbefolkningens vardag och inte bara omgärdas av turister. När det är dags att sova har ungdomarna gått hem, så det är inget som stör nattsömnen.

Vår balkong på Atlantis Hotell i Karpathos stad

När vi checkar in får vi ”panoramarummet”, som låter flådigt, men bara är ett ombyggt och pyttelitet rum högst upp med en stor terrass, förvisso med panoramavy, men med hotellets alla AC-apparaturer brummandes bredvid. Vi klagar och får sedan det rum som vi faktiskt har bokat. Hotellet har en liten pool med 14 solstolar som är omgärdad av en vit mur. Noll utsikt alltså. Men det finns i stort sett alltid lediga solstolar och poolen är väldigt fräsch, så vi spenderar en hel del tid här. 

Poolen på Atlantis Hotel i Karpathos stad

Karpathos stad har en kilometerlång sandstrand väster om stadens centrum. Den är inte tillnärmelsevis lika fin som stränderna i Amopi eller Lefkos. Men gillar man långa sandstränder med bra botten som är hyfsat långgrunda, så fungerar Pigadia beach ändå rätt bra. Vi går hit ett par gånger och förvånas över att vattnet faktiskt är ganska klart. 

Pigadia beach i Karpathos stad

Kyrkan Panormitis ligger i den östra delen av Karpathos stad uppe på en höjd ovanför färjeterminalen. Det är lite backigt och svettigt att komma dit i augustivärmen, men väl uppe får man en fantastisk utsikt över hav, stad och de omgivande bergen. Kyrkan och kyrkogården är bländande marmorvit och dekoreras med vackra blommor och fotografier på bortgångna nära och kära. Så fascinerande olik en svensk kyrkogård, så mycket mer levande och vördnadsfull. Inte lika tystlåten och anonym som en kyrkogård kan vara i Sverige.

Grekisk ortodoxa kyrkan Panormitis i Karpathos stad

På dagarna är det sol, bad och utflykter som gäller i Karpathos stad och på kvällarna är det kring hamnpromenaden det händer. Vid torget  Alexandros Papagos finns en trappa ner till hamnpromenaden som sträcker sig ändå bort till färjeterminalen. Här finns en uppsjö av restauranger och barer. Även ett par gator upp från vattnet fullkomligen kryllar det av restauranger och butiker. Vill man shoppa finns ett stort utbud även för det. 

Hamnpromenaden med dess restauranger i Karpathos stad

Dagstur med buss till Amopi från Karpathos stad

Förra gången vi var på Karpathos bodde vi i Amopi som ligger söder om Karpathos stad. Vi tar lokalbussen från busstationen som du hittar här. Turen tar bara runt 15 minuter och du köper biljett på busstationen innan du kliver på bussen. Pris runt €2,50. Busstidtabeller till olika orter hittar du här. 

Amopi med dess små stränder, både klappersten och sand, är en helt ljuvlig liten ort. Det mesta är sig likt från när vi var där 2016, men det finns en hel del nya lyxhotell och några fler restauranger, medan andra har försvunnit, säkerligen som ett resultat av pandemin. Du kan läsa mer om Amopi här

Vi får en fantastisk dag med dopp i havet på nästan samtliga stränder. Att hyra två solstolar med parasoll kostar minst €15 för en dag. Vi äter en jättegod lunch med enorma portioner på Amoopi Nymfes Restaurant. Den ligger prercis vid Little Amoopi Beach som är en av våra favoritstränder. Inte bara i Amopi eller på Karpathos utan i hela den vida världen!

Little Amoopi Beach

Dagstur med båt till Apella Beach

På kvällarna i hamnen i Karpathos stad kan man köpa biljetter direkt på utflyktsbåtarna till de vackra stränderna norrut. Vi åker med båten Amore III och får en lite excentrisk och skojfrisk kapten på köpet!  

Apella Beach är en av de mest populära stränderna på Karpathos och det är inte svårt att förstå varför. Det kristallklara vattnet skiftar i turkost och grönt i kontrast mot den vita stranden av klappersten och grov sand. Det blir djupt ganska fort som gör det möjligt att snorkla kring stenar och bergssidor. Man ser dock inte alltför mycket liv i vattnet, Medelhavet är ju inte något snorkelparadis längre när det gäller djur och växtliv.

På stranden finns solstolar och parasoll att hyra och på sluttningen ovanför ligger en taverna. Längs bilvägen till Apella ringlar en ofantlig mängd parkerade bilar. Så man kan köra bil hit också om man inte är rädd för hiskeliga stup på serpentinvägar.

Apella beach

Vi ligger på handdukar i södra änden av stranden i skuggan av barrträden. Kaptenen och hans crew, samt några flitiga båtgäster, dukar upp till lunch på stranden. Grillade kycklingspett och sallad som ingår i biljettpriset och till det en kall öl eller läsk som vi får köpa ur en stor kylväska. Svårt att hitta ett vackrare ställe att äta lunch på.

Amore III vid Apella beach

Efter lunchen och ytterligare några dopp i havet styr kaptenen båten en kilometer längre norrut till klättringsområdet Yvonne. Nedanför detta ligger Vasilis Beach, en pytteliten strandremsa med ett fantastiskt undervattenslandskap i kristallklart vatten. 

Vasilis Beach

På vägen tillbaka stannar vi till vid Panagia Beach för ett badstopp. Jag badar inte utan sitter mest och förfasas över den överpackade båten bredvid vår lilla skuta. Det finns knappt en tom yta på den båten och ett himla hålligång. Vill man ha det lugnt och skönt på utflykten rekommenderas att inte boka in sig på de större båtarna. Vi är nog bara runt 15 stycken på vår båt, men jag vet att den dagen innan var vår båt bokad av Apollo till deras badutflykt, så vi har nog bara tur idag att vi är så få ombord.

Panagia Beach och hålligångbåten

Vid Kostas Cave är snorklarna på hugget och simmar in och ut bland håligheter och undervattensgrottor. På bilden nedan är Pda på väg in i grottan och jag är ombord och agerar fotograf. 

Kostas Cave

Vi tycker absolut att man bör ta en utflykt med en badbåt från Karpathos stad. Det är en trevlig upplevelse att åka båt längs kusten och stanna till vid ställen dit man inte kan ta sig på annat sätt. Till de större stränderna kan man förstås ta bilen om man så vill, men vem säger nej till en stilla seglats på havet när möjlighet finns.

Inifrån Kostas Cave

Efter två veckors total avkoppling summerar vi resan och utbrister unisont: Karpathos är fantastiskt! Förutom storstäder som t.ex. Rom, London och Barcelona är detta faktiskt första gången vi återvänder till ett ställe igen på utlandssemester. Om det blir fler gånger vet vi inte, men det är inte alls omöjligt.

Följ oss gärna även på Facebook och på Instagram.

Please follow and like us:
error
fb-share-icon

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.