Turist i min egen stad – under en blå himmel i ett juligt Gamla Stan

När hälsan sätter käppar i hjulet för den där tjänsteresan till Köpenhamn som skulle sträcka sig över helgen, blir man ju lite besviken. Det bidde ingen julmarknad på Tivoli, ingen promenad till Nyhavn eller besök på Glypoteket. Köpenhamn, som jag faktiskt ännu inte varit till, får bli en annan gång. Kanske nästa år i december?

Jag får göra upp andra resplaner på närmare håll. På gångavstånd till och med. Att vara turist i min egen stad är jag faktiskt lite då och då och det behövs. Det är så lätt att bli hemmablind och inte se allt det vackra och som praktiskt taget finns rakt utanför min dörr. Jag behöver bli påmind om att jag bor i Stockholm, en av världens vackraste städer, om inte den allra vackraste. Så brukar jag i alla fall tänka när jag kommer hem från en resa. Varför åker jag bort och letar det vackra när det finns precis här? Man måste bort ibland för att återupptäcka den egna staden.

Snön lyser med sin frånvaro, men det gör inte solen. Ett par minusgrader, en klarblå himmel och ett folktomt Gamla Stan klockan 9 på morgonen en dag i slutet av november. Jag strosar sakta omkring och tittar uppåt mot den blå himlen och fasadernas tak och jordiga terrakottafärger. Viker av in i gränder jag gått i förut med skillnaden att jag är totalt ensam. Det är glest mellan turistgrupperna idag, bara några ystra barn från Estniska Skolan leker kurragömma på gatorna och bryter tystnaden med sina tjutande skratt. 

Sankt Göran och Draken

Stortorgets julmarknad slår inte upp de röda dörrarna på sina marknadsstånd förrän kl. 11, så det får bli frukost på ett café en stund för att värma fotofingrarna. Marknaden går jag sedan igenom snabbt, men blir jag sugen på att handla julkorv eller köpa glögg behöver jag inte trängas. Folkmyllret har inte hittat hit ännnu.

Stortorgets Julmarknad

Julkänslan återfinns på varenda gata, vid varenda butik, det luktar glögg från caféer och julgranar kantar huslänga efter huslänga. Man får känslan av en riktig Fanny och Alexander-jul: lite svulstigt, kryddigt och färgsprakande.

Julpyntad fasad

Som vanligt tänker jag på hur det var att leva här på medeltiden. Jag har en fascination för just medeltiden. Hade jag en tidsmaskin skulle jag resa tillbaka till Stortorget en dag år 1271 för att uppleva Gamla Stan under mitt födelseår, fast för 700 år sedan. Bäst att åka tillbaka innan pesten börjar härja i mitten av 1300-talet!

Tyska Kyrkan från 1570-talet
Stockholm Gamla Stan
Prästgatan

Är du historieintresserad har Medeltidmuseet  fyra tillfällen med medeltida vandringar kvar i år. Det finns även spökvandringar, mordvandringar och specifika julvandringar man kan gå. Get Your Guide har bl.a. en omtyckt julpromenad genom Gamla Stan med lyktor och glöggmys.

Butik i Gamla Stan

Vill du få den rätta julkänslan vid ett besök i Stockhholm är det till Gamla Stan du ska bege dig. Oavsett årstid, så är ett besök till den svenska huvudstaden inte komplett utan en promenad genom Gamla Stan. Vik av från Västerlånggatan och snurra runt i gränderna. Var inte rädd för att gå vilse, stadsdelen är liten med vatten runt om, så någonstans hittar man alltid ut. Och om inte, mat och dryck finns det gott om. Varför inte fortsätta på det medeltida spåret och äta på Sjätte Tunnan eller  E-Types restaurang Aifur.

Vy från Slottsbacken mot Strömkajen

Detta inlägg innehåller affilitelänkar från GetYourGuide och Booking.com. I övrigt är inlägget inte sponsrat.

Please follow and like us:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *