Vätterns lilla krona. Upptäck Askersund!

Över påsken hyr vi elbil och ger oss ut på en roadtrip söderut. Till ställen man normalt sett inte når så enkelt med annat färdsätt än bil. Vi har kommit till vår första destination. Häng med till Vätterns lilla krona och upptäck Askersund!

På roadtrip till norra Vättern och Askersund

Från Stockholm rattar Pda hyrbilen ner mot toppen av Vättern med första stopp i Askersund. Vi hyr elbil för första gången och skriver mer om den upplevelsen i ett separat inlägg: Att ladda elbil för första gången.

Vi stannar för lunch på oväntat mysiga caféet En bulle i ugnen i Odensbacken. Caféet är välbesökt och en så enkel rätt som bakad potatis med skagenröra smakar fantastiskt gott så här på roadtrip. Sväng förbi här om ni är i krokarna.

Resans första stopp: Odensbacken

Vi upptäcker Askersund

Askersund härstammar från 1300-talet. Vid sjön Alsen i nordligaste delen av Vättern möttes tre vägar och en skyddad hamn. Således ett perfekt ställe för att anlägga en stad. 1776 brann staden ner och 10 år senare byggdes den upp igen. Askersund ligger i Örebro län i Närke och har knappt 4 000 invånare i tätorten.

Trästaden Askersund märks fortfarande av i kvarteren kring torget. Här finns mysiga gator kantade av låga vackert utsmyckade trähus.

Stöökgatan i Askersund - här är det bråkigt?

Promenera runt på måfå och titta in på Café Garvaregården som ligger ner mot hamnen. Här bor man på Pensionat Sundsgården i rum med ingång från den mysiga innergården med uteservering på sommaren. Miljön härstammar från 1800-talet och förutom café och hotell finns här både pub och restaurang. Missa inte!

Café Garvaregård i Askersund

Det är en lugn och rofylld miljö i Askersund med fina miljöer att upptäcka. Åker du Hagavägen österut så långt du kan komma finns Hembygdsgården med sommararrangemang som minitåg med dagliga turer Askersunds hamn – Hembygdsgården från den 28/6 till mitten av augusti och minizoo för de små. Söder om hembygdsgården finns en badplats med anlagda bryggor på en udde.

Askersunds samrealskola är numera bostäder

Hjärtat i Vätterns krona Askersund är ändå hamnen. En liten och ack så pittoresk hamn med röda sjöbodar ett stenkast från stadens torg. Med utsikt över den ståtliga kyrkan mittemot. Det är också på den sidan av hamnen som man hittar Askersunds Citycamp & Gästhamn. Ställplatsen mitt i stan.

På sommaren är hamnen Askersunds mittpunkt med säsongsöppna serveringar av mat, dryck och glass. Härifrån går även diverse båtturer ut på Vättern, både matkryssningar och dagsturer.

Askersunds charmiga lilla hamn

Under vår vistelse i Askersund bor vi på hotellet Best Western Norra Vättern som ligger på andra sidan bron från hamnen intill kyrkan. Askersunds landskyrka är från 1664-1670 och är byggd i tegel i renässansstil och tidig barockstil. 

Precis innan hotellet ute vid vägen ligger Venus Choklad,  en chokladfabrik och butik som säljer kvalitetspraliner och en massa annat smaskigt i caféet. Vi slår såklart till med en varsin pralin.

Kyrkan, hotellet och chokladbutiken ligger alldeles vid södra infarten från väg 50 till Askersund.

Vårt hotell är granne med Askersunds landskyrka

Så här tidigt på våren finns det inte direkt ett överflöd av kvällsöppna restauranger i Askersund. På Skärtorsdagen verkar det bara vara tre restauranger öppna i Askersund. Cassandras Steakhouse  är rätt öde, italienska Casa Mia ser mysigt ut men de släcker sina marschaller och stänger när vi går förbi. Vi letar oss till torget där vi äter middag på En Trappa Upp.  God mat, men vi är de enda gästerna och de stänger kl. 21. Vi tänker oss att det är lite mer folk här på sommaren när uteserveringen öppnar.

Retaurang En Trappa Upp vid Askersunds torg

Askersund har, som så många andra orter i Sverige, ett stort och väldigt öde torg mitt i centrum. Det är märkligt att så många av dessa torg fortfarande används som parkeringsplats. Kommersen har ju oftast flyttat ut till städernas in- och utfarter, så behovet av parkeringsplatser i centrum borde ju ha minskat. Varför inte utnyttja ytan till uteserveringar eller annat som livar upp i centrum istället? En enorm parkeringsplats gör ju ingen glad.

Askersunds torg

Precis vid torget ligger en länga med butiker vars skyltar verkar ha fått tiden att stå stilla. Det är charmigt med gamla neonskyltar och de låga byggnaderna kring torget. Här finns också konditoriet Sveas Tutingen i Askersunds äldsta hus från 1780.

Butiker i gammal stil vid Askersunds torg

Kör du elbil finns det en laddstation nere vid Askersunds hamn. Perfekt för nattladdning och nära till allt. Läs mer om Att ladda elbil för första gången.

Nattladdar vår elbil i Askersunds hamn

Vätterns lilla krona Askersund är en charmig småstad som bör vara särdeles mysig att upptäcka under sommarhalvåret. När en glass i solen i hamnen lockar och en båttur på den glittrande sjön. En bit mat och en kall öl på torget, en övernattning på pensionatet eller i gästhamnen. Perfekt för ett kort besök om du befinner dig vid norra Vättern. 

Please follow and like us:
error
fb-share-icon