Hitta rätt i Costa Rica – 3 äventyr du inte får missa

Tillsammans med en lokal reseexpert från reseföretaget Evaneos skräddarsydde vi vår drömresa till Costa Rica julen 2017. I samarbete med Evaneos kommer här våra tre favoriter från de åtta platser vi valde att besöka under den här resan.

Evaneos samarbetar med lokala researrangörer. På deras hemsida kan resenärer boka en rundresa med en kvalitetssäkrad lokal aktör. Dessa rundresor, som består av resrutt, transport, boende och eventuella aktiviteter, är helt skräddarsydda. Man reser alltså på egen hand, enligt egna önskemål.

De lokala researrangörerna är experter på sitt område och kan tipsa om bra utflykter, mysiga hotell och genuina upplevelser. Att ha en lokal expert på plats i landet man reser till betyder att de kan vara behjälpliga vid frågor och eventuella problem som kan uppstå på resan. Samtidigt stöder man också landets ekonomi genom att boka sin resa lokalt.

Om man vill ha en smidig resa där man till exempel kombinerar en lite aktivare semester med strandhäng i slutet kan Evaneos vara en bra idé. Ibland kan det vara lite meckigt att sätta ihop och planera en resa till en exotisk destination helt själv. Då kan en skräddarsydd resa från en reseexpert vara ett bekvämt alternativ.

Allt är planerat, bokat och det mesta även betalt när du sätter ner fötterna på ny mark och allt du behöver göra nu är att plocka fram solglasögonen och hänga på. 

Bron över floden Sarapiqui, Costa Rica.

Glamping i den täta regnskogen

I regionen Sarapiqui bor vi mitt i djungeln i enkla, men bekväma tält uppställda på en träplattform under höga, täta träd som skuggar. Löven täcker marken, lianer slingrar sig ner från träden och regnskogens fukt omger oss dag som natt. Högt där uppe i träden svingar vrålaporna sig fram och stöter ut de märkligaste ljud som från ett avgrundsdjup. I natten ligger vi vakna och lyssnar till vrålen  som hörs bara några meter från tältduken utan att kunna urskilja ett endaste ljus i det kolsvarta mörkret. Det är kompakt och svart, men inte skrämmande. Bara suggestivt och magiskt.

Lövskärarmyrorna kilar omkring med gröna små lövbitar på ryggen,  i träden sitter tukaner i all sin färgprakt och fyller den kraftiga näbben med saftiga bär och under stora blad på marken kikar feta grodor fram och tittar på oss med sina stora ögon. Det sjuder av liv i den costaricanska djungeln och det blir en makalös upplevelse att bo mitt i detta på Hacienda Pozo Azul The Tents i byn La Virgen i Sarapiqui några dagar på vår rundresa.

Vår "djungalow". Glamping i regnskogen.
Vrålapa i trädtopp
Ordet tukan betyder pepparätare

Den sovande vulkanen och nattvandring i Arenal

Att vakna upp till utsikten över en vulkan från sovrumsfönstret är en upplevelse svår att toppa! Vår bungalow på hotell La Pradera har en svårslagen placering mitt framför den aktiva, men sovande vulkanen Arenal. Det är den yngsta av Costa Ricas sju aktiva vulkaner och den fick sitt senaste utbrott så sent som 2010. Är det inte månne vulkanen vi hör ändå eller är det bara våra hungriga magar som ger ifrån sig ett dovt mullrande?

Utsikt över vulkanen Arenal

Hotellet har en uppvärmd jacuzzi och vad är bättre efter en lång transfer från  den fuktiga djungeln än att sänka ner sin trötta kropp i det varma vattnet och sippa på en exotisk drink med en vulkan i bakgrunden? Inte mycket. Här ligger vi i timmar och bara spanar in vulkanen, känner semesterfeelingen sprida sig i våra kroppar och kontorslandskapet är snart ett minne blott. Vulkanhäng är det som gäller några dagar framåt.

Den sovande vulkanen

På rundresan ingår ett digert utflyktsprogram och här i Arenals Nationalpark är det en guidad nattvandring med chans att se nattakiva djur som står på agendan. Vi blir hämtade av en chaufför och en guide som ska ta oss till Casa Méndez, en gård mitt i djungeln där ägaren upplåter sin privata mark till nattliga grodexkursioner. På vägen dit lyckas vi få syn på en sengångare med en unge på magen som hänger upp och ner högt uppe i ett träd.  En sengångare håller sig gärna till ett och samma träd eller område hela livet, så det finns en hyfsat stor chans att få syn på dem om man vet var man ska leta.

Sengångare
mde
På nattvandring

Vår guide är kunnig och hittar ca 10 av de 22 grodarter som bor här, bl. a. den lilla, men mycket giftiga Blue-jeans grodan av arten pilgiftsgrodor. Vi ser också favoritgrodan framför alla och kanske den groda som mest förknippas med Costa Rica: den rödögda trädgrodan med sina karaktäristiska fötter.  Nattvandringen avslutas med en trerättersmiddag som tillagats av frun i huset under tiden vi vandrat runt och spanat efter grodor. Att äta en genuin costaricansk middag på en terrass med en milsvid utsikt över trädkronorna mitt i djungeln är en upplevelse vi sent ska glömma.

Giftig Blue-jeans groda
cof
Rödögd trädgroda

Strandliv på avskilda Sámara Beach

Vi reser runt i Costa Rica, inklusive en avstickare till Nicaragua, i tretton dagar och nu är vi redo för att trappa ner på rundresandet och ägna oss åt lite sol och bad på en strand vid Stilla Havet. Vi väljer att åka till Sámara, ett litet och sömnigt samhälle en bra bit bort från de större turist- och surfarbeacherna. Nu är det lugn och ro vi letar efter och det är precis det vi får på Sámara Beach.

Sámara Beach kilometerlåga strand

Sámara Beach ligger vackert i en vik mellan bergen och har sådana där solnedgångar man ser på film. Soluppgångar också för den delen. Här slappar vi i fem dagar på stranden eller vid poolen, läppjar på iskall öl och läser deckare på löpande band.  Efter en rundresa full av aktiviteter och nya intryck, tar vi så att säga semester från semestern. Vi får sällskap av ett gäng leguaner som rumlar runt i hotellets trädgård och jagar varandra och lever rövare. Det är den action som Sámara bjuder på dessa dagar och det passar oss perfekt.

Leguan tigger mat vid poolen

Fulla av intryck från vår rundresa och rätt redo ändå att åka hem till snö, kyla och vinter efter de lata dagarna på Sámara Beach, känner vi oss uppvärmda av minnena och bilderna vi tar med oss tillbaka hem från Costa Rica. Det blir en oförglömlig resa helt i vår smak till de ställen vi ville se och med de aktiviteter vi ville göra. Ett bekvämt äventyr i vilket vi bara behövde följa agendan för dagen och passa tider för transfers och utflykter. Kunniga lokalguider, säkra chaufförer, bra mellanklasshotell och en lokal reseexpert som flera gånger under resans gång checkade av med oss om allt var bra. Denna typ av skräddarsydd rundresa var perfekt för oss och definitivt något vi kommer göra fler gånger.                                                                                                                                                              

Solnedgång på Sámara Beach

Är du sugen på en liknande resa till Costa Rica eller kanske till något annat land? Evaneos har förslag på rundresor till 160 olika destinationer eller så sätter ni ihop en resa tillsammans som vi gjorde. Här hittar du din resa. 

Please follow and like us:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.