Makadi Bay i Egypten

Den första morgonen i  Makadi Bay i Egypten vaknar vi upp till en klarblå himmel och en härlig frukostbuffé på Makadi Spa Hotel.  Efter en kall, grå och blåsig vår är detta precis vad vi behöver: en avslappnad chartervecka med mat, snorkling och ljudbok.

Det är öken, som Robert Broberg sa.

Så när som på en snorkelutflykt i bukten, är vägen mellan Hurghada och Makadi Bay det enda vi ser av Egypten. Det är inte det riktiga Egypten förstås, men efter att ha varit skeptiska till att åka till detta land överhuvudtaget under många år, så är det faktiskt det enda vi mäktar med under denna resa. Jag har velat se pyramiderna sedan jag som barn läste en bok om hur man balsamerar mumier, ja nu är det ju inte själva mumien man balsamerar, men ni fattar, men det blir inga pyramider. De ligger för långt bort och att befinna sig närmare Kairo än så här lockar inte alls. Vi åker ett par veckor efter att 45 kopter mördats av IS i närheten av Kairo, så vi blir vid Röda Havet.

Makadi Spa Hotel

Vi åker med Ving till det gigantiska hotellet Makadi Spa Hotel som ligger i Makadi Bay ungefär 30 minuter med bil från Hurghada. Ving kallar dock hotellet för Makadi Beach Resort, vilket det alltså inte heter. Förklaringen är att det aldrig byggdes något spa på hotellet varför Ving valt att döpa om det så att gästerna inte ska luras att tro att det är ett spahotell. Det är det största hotell vi någonsin bott på och det känns som en evighet att traska korridorer fram och trappor ner för att komma till vårt rum.

Rymligt rum.

Även rummet är gigantiskt: 46 kvm med en stor terrass, en loungedel med soffa, ett fantastiskt badrum med både dusch och badkar och en riktigt bekväm säng. Det är lyxigt att ha två handfat, en separat toalett och en enorm garderob. Ja, garderoben impar nog mest på mig som tycker det är trevligt att packa upp min resväska och bo in mig på rummet, men kanske mindre viktigt för Pda som låter det mesta ligga kvar i resväskan hela veckan.

Italienskt på hotellet bredvid.

Det  är all inclusive som gäller och då vårt hotell har en åldersgräns på 18 år faller det sig som så att vi får äta på alla de tre hotellen i närheten inklusive restaurangerna på Makadi Mall, men inga gäster från de andra hotellen får äta på vårt. Lyxigt värre! Maten visar sig faktiskt vara riktigt god och det finns enormt mycket att välja på. Vi tycker dock att buffén på vårt eget hotell är den godaste. Vill man äta á la carte, så får man boka bord minst en dag innan. Enkelt sagt kan man alltså äta på olika restauranger vid varje lunch och varje middag, så många ställen finns det att välja mellan. Undvik dock den italienska restaurangen på Waterworld Makadi Beach, den var inget vidare. Stanna dock gärna till för en raki i baren nedanför, det ska vara bra för matsmältningen har jag hört!

Som allt annat på hotellet är även poolen enorm.

Den minsta poolen.

Kalla dopp i infinitypoolen.

Det finns tre pooler, varav en infinitypool, och en jacuzzi på hotellet. Tyvärr är poolerna inte uppvärmda, så det blir kylslagna och relativt snabba dopp, men avsvalkad det blir man. Bubbelpoolen är tyvärr inte särskilt bubblig, men den måste testas ändå såklart. Hotellet ligger precis vid vattnet och det går att snorkla direkt från stranden. Först måste man dock gå ut ca 75 meter på vassa koraller och knöliga stenar då det är långgrunt, men sen öppnar revet upp mot djupet och vattnet myllrar av fiskar i alla dess former och färger.

Är det Doris månne? Men var är Nemo?

Revet myllrar av liv.

Röda Havet är förvånansvärt blått. Scribbled filefish.

Pda har köpt en undervattenskamera som han testar för första gången på denna resa. Till en början är det svårt att få till det, bilderna blir suddiga och färgerna urvattnade. Fiskarna vill heller inte riktigt vara med på bild, de simmar liksom bort från kameran hela tiden! Men snart får han in snitsen och får till en hel del snygga bilder, eller hur?

Fotomodellsfisk. Broomtail wrasse.

Gul(d)fiskar? Nä, Striped butterflyfish.

Fina fisken. Sohal surgeonfish.

Blackspotted pufferfish.

Vår plan är att ha en riktigt slapparsemester, men som regel måste vi ändå alltid åka på minst en utflykt oavsett vart vi reser, annars blir vi lite uttråkade. Vad passar bättre än en snorkelutflykt med båt när vi nu är i detta snorkel/dykningsmecka? Vi köper en utflykt av en Vingguide på plats. Seatrip som den heter kostar 44 € per person och då ingår lunch och snorkelutrustning. Vi blir upphämtade av en minibuss vid hotellet på morgonen. Båten till Giftun Island avgår från hamnen i Hurghada och vi får en egen guide på turen då vi är de enda snorklarna ombord. Av honom köper vi en riktigt fin liten folder med bilder på alla fiskar och blötdjur som finns i Röda Havet. Många av dem kommer vi snart att få se!

Snorkeltur vid Giftun Island i Röda Havet.

Den där spjongliga snubben i hatten, det är Pda.

Det tar ungefär en timme i lugnt tempo att nå öarna. Resten av passagerarna ombord ska dyka och det ingår även ett provdyk utan extra kostnad, men vi väljer att enbart snorkla. Vi har med oss egna masker, men lånar fenor. Jag använder dock inte fenorna, tycker det är så klumpigt att klättra ner för stegen med de där jätteankfötterna. Vi gör tre olika stopp och utflykten varar ända till kl. 17 då det tar lång tid för de olika dykarteamen att ta sig i och ur vattnet. Vädret är perfekt och vattnet håller sig någorlunda lugnt.

The Mask.

Luke, I am your father.

Jag har köpt en snorklingsmask som alltså är cyklop och snorkel i ett och visar sig vara ett riktigt bra köp. Skönt att slippa hålla koll på både ett immigt cyklop och en kallsupssnorkel och det samtidigt som man känner sig som Darth Vader bakom den där masken. Kostar dessutom bara 299 kr på Decathlon. En bra investering om du liksom mig är lite småfeg i vattnet och alltsomoftast inbillar dig att Hajen kommer emot dig med glappande käftar ur det blåsvarta djupet när du guppar där på ytan i jakt efter en eller annan gullig liten Nemo. Jag vill gärna se botten när jag snorklar, men helt plötsligt öppnar sig ju alltid den där avgrunden under dig och du stirrar skräckslaget ner i totalt mörker. Överrumplar mig varje gång. Nåväl.

Kan ni höra filmmusiken från Hajen?

Fridykaren.

På väg upp igen.

Pda däremot är en riktigt blötdjur, hans rätta element är vatten. Läs här om när han fridyker ner till det djup där våra vänner tar sitt dykcertifikat på Bohol i Filippinerna. Han får aldrig nog av att snorkla och mången är den gång när jag stått på land eller på en båt och spanat efter den där snorkeln för att till slut känna att nä, nu har han drunknat och vad kul den här semestern blev nu då…, men så dyker(!) han alltid ändå upp till slut. Det är som om han hade gälar och simfötter. Inte blir han särskilt skrynklig heller.

Arabian Picassofish

Dykarna

Dykarna 2.

Vi har ju ett gäng dykare med oss på båten som befinner sig på betydligt djupare vatten än vad vi gör när vi snorklar runt på ytan. Det finns ett litet vrak på havets botten som säkert är intressant att undersöka, men så som de huttrar och skallrar tänder så är jag glad att jag befinner mig i varmare vatten. Det är ändå lite för kallt i vattnet för att kunna snorkla hur länge som helst och ibland kastas man omkring lite väl mycket bland vågorna för ens välbefinnande (läs: mitt), så oj vad skönt det är när man kliver upp på båten igen och får sätta sig och torka i solen efter en dusch.

”Har ni reker? Du vet såna man eter?”

Havet är fullt av märkliga varelser. Det är, till min fasa, manetsäsong och på sina håll, främst inne vid land, är vattnet formligen nerlusat av lila och rosa maneter. Ibland små som tefat, ibland stora som satellitdiskar. Jag överdriver något om deras storlek, dock inte om deras kvantitet. Man kan dyka ner nån meter och titta upp och hela vattenytan är täckt av de slemmiga typerna som egentligen är ganska fascinerande. Jag lär mig till slut att bara putta undan dem med handen, de är inte giftiga och bränns inte alls.

Mr. Muräna

Pda får syn på en enorm muräna som majestätiskt liksom svävar fram i vattnet. Vi följer efter den och Pda dyker ner för att filma och fota. Det är den inte så jättepigg på och gör ett blixtsnabbt utfall mot Pda och vi får sådan skrämselhicka att vi lämnar den ifred. 

Skygg bläckfisk.

Pda har röntgensyn och lyckas hitta några bläckfiskar som gömmer sig i hålor på havsbotten. Jag skulle nog inte se dem om jag så klev på en. Möjligtvis om den skulle gripa tag om mitt ben med en av sina åtta armar. De är snabba som attan, men Pda lyckas fånga en på bild. Åtminstone delvis.

Spröd sjöstjärna.

Dessa små krabater kryper fram ur sanden vid lågvatten och det är helt omöjligt att inte kliva på dem när man vadar ut till revet för att snorkla direkt från stranden. Spröd sjöstjärna är namnet.  En vecka i Makadi Bay räcker gott och väl, sen är man nöjd. Det är en låtsasvärld, om än en väldigt behaglig sådan. Vill man sola, bada, snorkla och läsa så passar det perfekt en vecka i april innan sommarhettan slår till och de svenska charterbolagen slutar att resa hit för säsongen.  
Please follow and like us:
error
fb-share-icon

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.