Bodrumhalvön, Turkiet

Airtours har ett bra utbud av charterresor till Bodrumhalvön, Turkiet. De har ofta även flygstolar med charterflyg till salu till sista-minuten-priser. Vi åker charter till Gümbet i Bodrum, Turkiet i sammanlagt 2,5 vecka i juli. Läs vår hotellrecension om Serhan Hotel här. Annars är oktober en bra månad att vistas i Turkiet. Då är det inte lika hett och mindre turister, men varmt och härligt i vattet. Här beskriver vi Bodrumhalvön, Turkiet och tipsar om utflykter både på land och till sjöss.

(För våra åsikter vad gäller resor till länder med icke-demokratiska statsskick, stater i krig, stater som förtycker minoriteter/de egna medborgarna, hänvisar vi till vår kommande resepolicy.)

Gümbet

Gümbet ligger på Bodrumhalvön och är granne med Bodrum eller kanske snarare en utbyggd del av Bodrum med fokus på turism och salta bad. Gümbet är Bodrums lillasyster och har i stort sett samma utbud, bara i lite mindre skala. Vill du ha riktig shopping och inte bara t-shirts, flipflops, badmadrasser och kepsar, då åker du dolmus in till Bodrum på 15 minuter.  Från Bodrums flygplats Milas, dit Airtours har charterflyg med SAS tar det 1,5 timme med bokad transfer till Gümbet, men egen bil eller taxi tar det 45 minuter.

Gümbets playa

Gümbets stränder

Gümbet skryter med långgrunda vikar och en kilometerlång sandstrand kantad av restauranger, barer och beach clubs. Äter eller dricker du från restaurangerna behöver du inte betala för deras solstolar. Servicen är riktigt bra och solstolarna är oftast fräscha med sköna madrasser och skuggande parasoll. 

Vattnet är inte särskilt klart, så vill man snorkla bör man ge sig ut på en snorkeltur snarare än att försöka snorkla direkt från stranden. På sina håll är det rätt stenigt och den lena sanden ligger först längre ut. Är man ömfotad rekommenderas badskor. Både vattnet och stränderna är rena och fina.

Restauranger och solstolar i massor

Vill man ligga och sola i lugn och ro och höra vågornas skvalp är inte Gümbets stränder något för dig. Här spelas hög musik hela dagarna och främst på eftermiddagarna och kvällarna. Det är inte öronbedövande, men de olika restaurangerna spelar olika sorts musik och försöker överrösta varandra, så det blir stundtals rätt störande. Runt Alora Beach Club, rakt nedanför campingplatsen, är strandklubbarna som mest koncentrerade och musiken som högst.

Gümbets beach club no.1 är Alora Beach

Det klaraste vattnet och stranden med bäst botten finns längst västerut efter udden vid Platin Beach, här finns även de enda strandduscharna. Den bästa stranden öster om udden är den vid Beach House Café. Stranden österut härifrån mot väderkvarnarna till är långt ifrån bra med stening strandkant och grumligt vatten.

Udden som bryter av strandsremsan

Längst västerut vid Platin Park Beach tar de privata strandremsorna vid och här finns vakter som ber dig avlägsna dig ifall du skulle inkräkta lite för mycket på all-inclusivehotellens revir. Det finns nämligen inga skyltar om att det är privat område, men vakterna är idoga och nitiska, så det blir man varse ändå.

Längre västerut ligger de privata hotellstränderna

Gümbets restauranger & nattliv

Vi blir glatt överraskade över den höga kvaliteten på i stort sett all mat i Gümbet. Visst får man ibland pommes frites till maten, men den är hemmagjord och krispig. Den turkiska maten är vällagad och smakrik. Restaurangerna nere vid stranden har också väldigt hög klass på maten och vi äter inte en enda dålig maträtt på hela tiden. Du får ett mål mat för mellan 35-60 TRY och en öl för 19-24 TRY. Vår strandfavorit blir Beach House Café.

Smaskig lunch på Beach House Café

En annan favorit är restaurang Shanghai  som har en meny med rätter från hela världen och som kan laga både turkiskt, indiskt och kinesiskt med bravur. Inne i Gümbets centrum finns många restauranger.  Windmill Restaurant kanske har stans bästa läge? Vi provar tyvärr inte att äta här och man kan heller inte sitta uppe i själva väderkvarnen, men från uteserveringen har man utsikt över hela Gümbet. 

Restaurangen i väderkvarnen

Det finns gott om restauranger, barer och småbutiker inne i Gümbets centrum och allt är öppet väldigt sent. Vid 23 tar nattivet över och nattklubbarna spelar öronbedövande musik för i stort sett tomma lokaler. Kanske att gästerna dyker upp senare, vi tycker oss se en kö en kväll när klockan närmar sig 24. Vi är inga nattsuddare nu för tiden, så vi ”nöjer” oss med att lyssna på klubbmusiken på avstånd. 

Gümbet centrum

Der är nämligen så att musiken från klubbarna hörs över hela Gümbet och den slutar inte spelas förrän kl. 03 på morgonen. Öronproppar rekommenderas starkt eller att man bor en bit bort från centrum. Vi bor bara en gata upp från stranden och blir väldigt störda av allt oväsen på kvällar och nätter. När musiken tystnar kommer nattsuddarna hem till hotellet, sitter på balkongen och babblar högt och bolmar cigaretter. När de slutar, tar minareten vid och när den sedan tystnar, ja då kommer kajorna och sätter sig i träden utanför och skränar. Först vid sextiden på morgonen blir det tyst. Så det gäller att somna innan kl. 23. Eller att somna efter kl. 06!

Flådiga nattklubbar
Guld och glamour

Väderkvarnarna mellan Bodrum & Gümbet

Något som är bra mycket tystare och lugnare är en promenad upp till väderkvarnarna som ligger på en kulle mellan Bodrum och Gümbet. Åtta väderkvarnar står där uppe, vända mot nordväst för att fånga vinden, varav endast två är i någorlunda gott skick. Väderkvarnarna användes ända in på 1970-talet, men är idag fallfärdiga och nerklottrade och hela kullen används i stort sett som en avfallsplats för cigarettfimpar, aluminiumburkar och glasplitter. Oerhört synd på en sådant vacker plats att den inte tas bättre om hand.

De åtta väderkvarnarna på kullen mellan Bodrum och Gümbet
Den bäst bevarade väderkvarnen

Utsikten här uppifrån är dock magnifik. Åt ena håller får du utsikt över Bodrum och åt det andra över Gümbet. Kvällar i solnedgången är som bäst när himlen färgas rostgul och havet blir djupblått.

Ett tips är att om du går den asfalterade vägen upp till väderkvarnarna (tar ca 30 min.), kan du sedan efter den sista väderkvarnen följa en upptrapad stig ner från kullen och komma fram nere vid stranden.

Utsikt över Egeiska Havet

Utflykter runt Bodrumhalvön

Att ligga på stranden eller vid poolen och slappa går väl an ett par dagar, men sen måste vi röra på oss. Precis utanför vårt hotel, Serhan, går lokalbussarna till Bodrum, de s.k. dolmush. Man bara vinkar åt chauffören att stanna. Det finns även bestämda hållplatser med skyltar som det står D på. Från Gümbet till Bodrum kostar det endast 4 TRY (6 Kr). Från Bodrum går lokalbussar till övriga orter på Bodrumhalvön.

Dolmush mellan Gümbet & Bodrum

Bodrum

Bodrum ligger endast 15 minuters bilväg från Gümbet och sägs vara det lite elegantare alternativet till Alanyas och Sides all inclusive-komplex. Här finns Bodrum Castle som numera fungerar som ett museum över undervattensarkeologi samt lämningarna efter ett av antikens sju underverk, Mausoleet i Halikarnassos. Gravmonumentet förstördes av en serie jordbävningar, plundrades på statyer och skulpturer och nu är det bara ruiner kvar och inte särskilt mycket att se. Det finns ett litet museum i anslutning, men det gör man på en kvart. Mausoleet ligger 10 minuters gångväg upp från strandpromenaden och kostar 12 TRY i inträde. Bodrum ligger på platsen för den antika staden Halikarnassos. 

Bodrum
Resterna av Mausoleet i Halikarnassos

I Bodrum finns lyxiga märkesbutiker och den gamla delen kryllar av smala gator med mängder av butiker. Gatorna är täckta av stora segel som skyddar från den gassande solen och vissa gator har till och med luftkonditionering. Allt för att man ska orka shoppa länge även under dagens hetaste timmar.

Shopping i Bodrum

Bortom Bodrum Castle ligger stranden som är relativt liten jämfört med Gümbets strand. Vi äter lunch på Trança Restaurant, en av restaurangerna som har terrasser byggda på pålar ut i vattnet. En av servitörerna får syn på Pdas kamera och frågar om han får knäppa ett kort med den. Han är hobbyfotograf, men själv fotograferar han bara med sin mobilkamera, så han får något drömmigt i blicken när han får ta ett foto med Pdas kompakta systemkamera. 

Maten i Bodrum är aningen dyrare och inte riktigt lika bra som i Gümbet. Om detta gäller generellt vet vi förstås inte eftersom vi bara äter här denna enda gång.

Trots värmen så promenerar vi faktiskt från Gümbet till Bodrum och tillbaks igen; det går alldeles utmärkt och är lätt att hitta. Det tar oss 45 minuter att gå till Bodrum via Myndos Gate, en av ingångsportarna till det antika Halikarnassos. 

Bodrums strand och strandrestauranger

Gümüslük

Bara 40 minuter med buss bort från Gümbet ligger den mysiga fiskebyn Gümüslük i en vacker bukt kantad av små stränder och fiskrestauranger. Vi tar först lokalbussen från Gümbet mot Bodrum, men istället för att åka ända in till Bodrums busstation, så hoppar vi av på Turgut Reis Caddesi (Street), tar gångbron över väg D330 till busshållsplatsen utanför köpcentret Oasis och tar bussen, som kommer från Bodrum, därifrån. Tillsammans kostar bussresorna 16 TRY (28 SEK) enkel/pp. Hur billigt som helst! Bussen från Bodrum till Gümüslük och tvärtom avgår var tjugonde minut.

Det blåser mer här i Gümüslük

Att ta en promenad längs med strandkanten i Gümüslük är en fröjd eftersom restaurangerna är fantasifullt utsmyckade med naturmaterial som grenar, stenar, kalebasser och ibland hela träd. Klasar av blommor i kraftfulla fårger och rustikt vackert porslin. Allt är ytterst genomtänkt.

Annorlunda selfie

Fisk och skaldjur är förstås det genomgående temat på menyerna här och fiskrestaurangerna är många, men tomma just nu trots att det närmar sig lunch. Vi anar att fiskebyn är ett populärt utflykts- och turistmål och att busslasterna snart ankommer för lunch vid vattnet. Det verkar finnas rum att hyra ovanpå några restauranger; några dagars semester här sitter säkert inte illa även om vi nöjer oss med en dagsutflykt.

Mysiga strandrestauranger

Vi letar oss bort från restaurangstråket och lägger oss på ett par solstolar där vi finner att stranden verkar vara bäst. Här kryper sjögräset närmare strandkanten och stenarna är större. Ingen paradisstrand alltså. Det blåser även mer här än på andra ställen. Till lunch delar vi på en havsabborre för 130 TRY (ca 225 SEK). Hela lunchen slutar på 300 TRY, drygt 500 SEK och det är det dyraste, men långt ifrån det bästa, vi äter på hela resan. Men jag ser ändå oförskämt nöjd ut på bilden!

Fisklunch

Akyalar

Från Gümbet till Akyalar tar man sig på samma sätt som till Gümüslük (se ovan); det är något kortare väg och kostar med bussbytet tot. 15 TRY. Här är stranden vitare och vattnet klarare. Utmed vattnet trängs solstolar och restauranger och det fungerar på samma sätt här med fri solstol om du äter på en restaurang. På den här stranden råder tystnaden. Byn är liten men det finns några affärer.

Stranden i Akyalar
Akyalar: klaraste vattnet och bästa stranden

Bad & snorkelturer

Vill man ha riktigt klart vatten, och det vill man ju, ger man sig naturligtvis ut på en bad- och snorkeltur med någon av alla de arrangörer som står på gatorna framför sina små butiker i Gümbet och säljer båtturer. Pda åker på en tur på egen hand och bokar ännu en tur tills jag kommer ner veckan efter. 

Den långa båtbryggan vid Camel Beach

Turerna skiljer sig rejält åt i kvalitet men de flesta stannar på fem av tio populära bad- och snorkelplatser. Pda tar en dagstur i en mindre båt för ca 20 personer som är ute i sex timmar och stannar på fem ställen. Hämtning och avlämning vid hotellet ingår. Inklusive lunch och fri läsk, öl och vin kostar hela turen 140 TRY. Maten är enkel, men helt ok för en utflyktslunch till det priset.

Snorkelstopp med lite mindre båt för 20 peroner

Vid stoppet Mud Cave kan man gå iland och simma in i en grotta och bada i lera för 10 TRY per person.

Badstopp vid Mud Cave

Tillsammans väljer vi veckan senare ett lite billigare alternativ (120 TRY/pp) men med samma upplägg förutom att vi åker till några andra destinationer. Anledningen till att det är lite billigare blir vi varse direkt när vi kliver på. Ca 90 personer och hög turkisk discomusik; vi kliver på sent och får inte ens liggplatser. 

Större variant av turbåt, ca 90 personer
Doppstopp i Aqurium Bay
Många olika båttyper
Bomben i Bagla Bay
Vilar på havets botten

Charterlivet på Bodrumhalvön

Vi kan rekommendera att åka charter till Bodrumhalvön om man vill bada och sola en vecka. Åk till Bodrum och Gümbet om du vill ha liv, ljud och rörelse. För en mer stillsam semester passar t.ex. Akyarlar och Gümüslük bättre.

Det som överraskar oss är att maten håller så hög kvalitet från de enklaste strancaféerna till de finare restaurangerna och de turkiska lokalhaken. Även vänligheten och servicenivån hos alla överraskar oss, till och med de få inkastarna är trevliga och inte alls särskilt påflugna. Killarna, ja det är bara män som arbetar med turismen här, nere på standrestaurangerna är oerhört hjälpsamma och uppmärksamma. Vi känner oss inte lurade eller irriterade en enda gång på hela resan och det är väldigt ovanligt.

Filmtajm

Please follow and like us:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.