Costa Rica: Arenal – vulkanvy och små grodor

Den första morgonen vid foten av vulkanen Arenal tycker vi att den mullrar där borta under molnen. Eller kanske är det bara våra hungriga magar? Snyggare utsikt från ett hotellfönster kan man faktiskt inte ha! Har vi toppat den ultimata hotellvistelsen nu?

Vulkanen Arenal

Mer nöjd med placeringen av ett hotellrum kan man nog inte vara inser vi när vi kommer fram till vår bungalow på hotell La Pradera. Den ligger mittemot vulkanen Arenal, 1633 m ö h, och vi sätter oss på verandan, tar en kopp kaffe och bara förundras över naturens underverk. Hoppas bara att den inte får ett utbrott – den är trots allt aktiv, men sovande, och fick sitt senaste utbrott år 2010. Arenal är en av sju aktiva vulkaner i Costa Rica. Den är den yngsta och mest aktiva av dessa sju, men håller sig dock på mattan när vi är där.

Världens bäst placerade hotellfönster?
Pda och vulkanen - nästan ett bandnamn, eller hur?

Hotell La Pradera

Hotell La Pradera är ett stort hotell med längor av hotellrum, flertalet bungalows och en enorm restaurang. Den har dessutom hela tre pooler, varav den största uppvärmda jacuzzin blir vår favorit. Där spenderar vi många timmar både dagtid och kvällstid. Poolerna har öppet mellan kl. 7-22. Vi har aldrig varit med om så generösa öppettider. När jag tänker tillbaks, så var det nog just här i denna pool, på denna bild, som jag mådde som allra bäst på denna resa. Pool, vulkan, drink. Vad mer begär man av livet?

Läs vår recension av hotellet på Tripadvisor här.

Det tar 15 minuter att gå 1,5 km in till centrum av La Fortuna där det finns ett tiotal restauranger och en stor supermarket.

Förmodligen världens bästa bubbelpool

Arenal Natura Ecological Park

Vi tar taxi för 5000 CRC/75 SEK till Arenal Natura Ecological Park där vi tittar på fjärilar, krokodiler grodor och ormar. Parken är även ett räddningscenter för djur och utrotningshotade arter, så det är inte som att gå på zoo direkt. Det känns ändå lite märkligt att titta på dem i instängt format när vi har sett åtminstone grodor i det fria. Den blå monarkfjärilen är imponerande stor, lika stor som mina solglasögon!

Inträdet till parken kostar 24000 CRC/365 SEK för två personer.

Blue monarch butterfly

Nattlig grodexkursion i djungeln

Vi har en utflykt inbokad även här: en guidad kvällsvandring med chans att se nattaktiva djur i djungeln. Vår guide och även en chaufför hämtar upp oss vid hotellet kl. 16.30. Efter att vi åkt en stund stannar chauffören till och visar oss en sengångare med unge på magen som vajar högt upp i ett träd. Guiden har en kikare med sig och tar en bild med min mobilkamera genom kikaren. Resultatet ser ni nedan. En sengångare väger bara mellan 4-9 kg vilket förklarar varför de kan klättra så högt upp på grenarna utan att de bryts av. De håller sig gärna till ett och samma träd eller område hela livet, så det finns stor chans att få syn på dem om man vet var man ska leta.

Vilken tur vi har som åker förbi ett sengångarträd!

Sengångarmamma. Ungen syns tyvärr inte.

Efter att vi åkt i 45 minuter kommer vi fram till vår slutdestination som visar sig vara ett stort privat hus mitt i djungeln med en sjuhelsikes utsikt. Vi ska alltså gå omkring på deras ägor och i den närliggande djungeln och sedan äta en middag som kvinnan i huset lagar under tiden. Hela familjen är involverad i detta frog sanctuary som det lokala företaget Eco Terra är ensamt om att anordna guidade turer till.

Casa Mendéz, som stället heter, finns på Airbnb, så man kan alltså även hyra rum här, lite som en homestay. Trerättersmiddagen vi får är rustik och god, om än lite smaklös, men familjen äter inte tillsammans med oss – det är bara vi två och guiden och chauffören. Vi sitter på den härliga altanen och ser kvällsmörkret sänka sig ner över bergen.

Nattlampa på

Mannen i familjen är landskapsarkitekt och har skapat denna grodornas fristad. Ja, det är mest grodor vi får se och här ska bo 22 olika arter varav vi ser ungefär 10. Guiden försöker leta upp några ormar också, men misslyckas. Några stora spindlar lyckas vi i alla fall få syn på, men mest grodor som sagt och det är inte fy skam. Vi älskar ju grodor!

Många av dem är väldigt små, men otroligt giftiga, framförallt grodor av arten Poison Dart. Blue-jeans frog eller Strawberry poison-dart frog, som den är en variant av, är en av arterna vi ser. Av dess färger att döma är den ett stort fan av Bollnäs GIF.

Blue-jeans frog

I två timmar går vi omkring på ägorna med ficklampor och spanar efter rörelser och lyssnar efter ljud i vegetationen. Vår guide är en duktig grodkännare och hittar ganska många, även den rödögda trädgrodan som vi sett tidigare.

Sleepy little fella

Nu har vi fått vårt lystmäte på grodor tillgodosett och är redo för resans nästa etapp: Rincón de la Vieja National Park. Efter en tidig frukost nästa dag blir vi upphämtade av en minibuss kl 8 och åker nordväst i drygt 4,5 timme innan vi kommer fram till vårt nästa hotell.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.