Terrakottaarmén i Xi’an

Qin Shi Huangdi, Kinas första kejsare och den som enade landet. Hans gravpyramid som han senare kom att begravas i började byggas redan 37 år innan hans död år 210 f.Kr. Ja, man vet ju att man kommer att dö och vill man begravas i en pyramid, ja, då måste man väl kanske börja i tid, men ändå. Lite storhetsvansinne måste ju ha pockat på. Att dessutom låta bygga 8 000 terrakottafigurer som ska vakta en i efterlivet tyder ju på någon sorts ofattbar rädsla för vad som komma skall efter det sista andetaget på jorden. Man tycker ju nästan lite synd om den där Qin Shi Huangdi. First Morning besöker Terrakottaarmén i Xi’an.

Efter att ha åkt bil från Xi’an i en och en halv timme möts vi av en gigantisk entré till Terrakottarmén. Det vittnar om att här brukar enorma mängder människor stå i kö för att besöka detta märkliga arkeologiska fynd och världsarv. Idag går vi bara rakt in utan att köa. Visst är det mycket folk, men eftersom allt är anpassat att rymma tusentals människor känns det oerhört luftigt. Kravallstaket ska hålla ordning på köande besökare, men trots att det är söndag, verkar vi ha kommit i rättan tid innan anstormningen. 

Luftig entré till Terrakottaarmén just denna dag

Vi passerar livs levande terrakottakrigare i vadderade dräkter och knepiga hattar. De övar visst inför jubileet. 45 år har gått sedan de två bröderna hittade keramiksskärvor och bronsvapen när de grävde en brunn två kilometer öster om den första kejsarens gravpyramid. Bröderna hade hittat Terrakottaarmén!

År 1979 öppnades ett museum för allmänheten som då bara innefattade grop nr. 1 med drygt 1 000 utgrävda terrakottasoldater. Från år 1989 kunde man även besöka grop nr. 3 och grop nr. 2 öppnades 1994. Det finns även en fjärde tom grop som tyder på att gravkomplexet aldrig blev helt färdigt. Idag är ca 2 000 soldater med unika utseenden och av olika militära grader utgrävda. Runt 6 000 ligger kvar i jordmassan och väntar på att bli ihoppusslade.

Själva gravpyramiden som den första kejsaren ligger begravd i är ännu inte utgrävd. 

Terrakottakrigare. En missade skoinstruktionen.

Grop nr. 1

Alltså. En enorm hall med rader av fullskaliga militärer av terrakotta. Det går som ett sus genom kroppen. Det klickar till i hjärtat. Det är fantastiskt. Samtidigt helt sjukt osannolikt märkligt. Man måste ha en jäkla pondus eller en sjuhelsikes hybris för att skapa något sådant tänker vi. Men är man Kinas första kejsare så är man. Väl.

En hall som mäter 62×230 meter med rader av soldater tillverkade i lera och sand. Fyra delar, huvud, kropp, armar och ben som fogats samman till en 180 cm lång man, (medellängden för kineser vid den tid då dessa figurer tillverkades var ca 165 cm), som väger mellan 110 och 300 kg. Tidigare målad i bjärta färger, nu brun och matt och sammanpusslad av hundratals skärvor.

Terrakottaarmén i Xi'an. Grop 1.

Terrakottaarmén plundrades några år efter den första kejsarens död och alla figurer blev sönderslagna och många även satta i brand. Man finner alltså tusentals delar av totalt 8 000 soldater och hästar som man måste restaurera. Inte konstigt att det tagit lite tid. Fattar ni vilket jobb! Inget för en person utan tålamod.

Var är Bruntes svans?

Varje soldat och kavallerihäst har namnet på sin skapare inristat och man har kunnat identifiera runt 80 olika figurmakare. Arméns figurer står mellan fem och sju meter under marknivån på ett golv av tegel i tre olika gropar. 

Fullskalig storlek

Lerfigurerna står i långa korridorer som separeras av väggar av packad jord och som från början täcktes av tak av träbalkar, vassmattor och tjocka lager av jord och lera. Takkonstruktionen förstördes delvis av bränderna under plundringen av graven, men även av förmultning och tidens tand. Ovanpå allt lades ett tjockt lager av jord som täckte hela armén upp till marknivå. För att aldrig kunna upptäckas kan man tänka. Men så blev det nu icke.

Nästan färdiga

Man hittade ett intakt armborst i grop nr. 1 så sent som 2015 och trots att Terrakottarmén plundrades har man hittat runt 40 000 olika vapen såsom svärd, bajonetter och spjut- och pilspetsar. Vapnen, som inte verkar använda, tycks ha tillverkats enkom för graven. Trots att t.ex. svärden legat under jord i mer än 2 200 år är de fortfarande blanka och vassa.

Under restauration

Vi har aldrig riktigt förstått att Terrakottaarmén i Xi’an var så förstörd att man till dags dato enbart hunnit gräva fram och sätta ihop en fjärdedel. Trodde att vi skulle få se hela denna ståtliga armé, men istället ser vi här och där kompakta högar med jord och terrakottadelar som kikar fram mellan jordlagren. En hand här, ett huvud där. Halvfärdiga, ihoplappade och ihoptejpade soldater utan huvud eller ben. Några kvinnor som sitter på huk och borstar i jorden. Vilket evighetsgöra. Men så spännande! Eller tröttnar man efter ett tag?

Utgrävning pågår

Grop nr. 2 och 3

Grop nr. 2, den L-formade gropen, är inte lika utgrävd som den första och största gropen. Här finns runt 300 bågskyttar, 64 stridsvagnar dragna av fyra hästar vardera och 108 ryttare som står framför sin sadlade häst. Här kan man också se de bäst bevarade resterna av det trätak som täckte allt. Grop nr. 3, den minsta och U-formade gropen, är den enda grop som är helt utgrävd.

Det finns även en utställning med antika vapen och bronsvagnar i miniatyr, men det är de tre groparna som är den spektakulära behållningen. 

Arkeologernas ständiga arbete

På nationaldagen i oktober 2018 slogs besökarrekord med hela 110 000 beökare på en och samma dag. Efter det sattes en begränsning på max 65 000 per dag. Läs här om vilken tid på året och dagen det är bäst att besöka Terrakottaarmén i Xi’an. 

Östasiatiska muséet i Stockholm ökade sina besökssiffror 2010 med 361 procent då man hade en tillfällig utställning med ett tiotal utlånade terrakottakrigare.

För aktuella priser och öppettider till Terrakottarmén följ denna länk.

2 Svar på “Terrakottaarmén i Xi’an”

    1. Ja, det var verkligen en upplevelse. Mycket häftigare än jag trodde det skulle vara. Vilket sjukt bygge!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.