Täby Kyrkby och Runriket

Med Roslagsbanan tar vi oss till Täby Kyrkby och Runriket. Området kring Vallentunasjön är nämligen det runstenstätaste området i hela världen. Hit måste man ju om man läst 5 poäng runkunskap på universitetet!  Som jag gjort. Eller om man helt enkelt bara är intresserad av vikingatid och runstenar och vill göra en historisk höstutflykt en kort bit från Stockholm.

Täby Kyrkby

Roslagsbanan tar 22 minuter från Stockholms Östra till Täby Kyrkby. Vi promenerar tio minuter till Täby kyrka som är en stenkyrka från mitten av 1200-talet. Den har ett imponerande takvalv med kalkmålningar av Albertus Pictor från slutet av 1400-talet. Här finns den berömda målningen av dödens schackspel som sägs vara den bild som inspirerade Ingmar Bergman till filmen Det sjunde inseglet.

Täby kyrka

På två av kyrkans ytterväggar, den västra och den södra, finns två delar av samma runsten inmurade. Runstenen har slagits sönder och flyttats hit för att användas som byggmaterial. De hade väl inte så stort historiskt värde på 1200-talet som de har nu kan man tänka. Runskriften är från 1000-talet och lyder: Gudlög lät resa stenarna efter Holme sin son och efter sig själv. Han dog i Langbardaland (dagens Italien).

Inmurad runsten i Täby kyrka

Döm om vår förvåning när vi bara ett par dagar senare stöter på ännu en inmurad runsten. Denna gång i Gamla stan i Stockholm vid hörnet av Kåkbrinken och Prästgatan. Tidigare har vi väl bara gått förbi den utan att märka den, men tack vare besöket till Täby kyrka vet vi nu att man ibland använde runstenar som byggmaterial. Även denna runsten är från 1000-talet och runorna lyder: Torsten och Frögunn lät resa stenen efter sin son. Vid hörnet står även en kanonpipa som placerades här på 1600-talet för att skydda runstenen från att bli påkörd av de stora vagnarna som rullade på de smala gatorna i Gamla stan på den tiden.

Del av runsten o Gamla stan

Restaurang Skänkstugan & Nygårds Värdshus

Förutom kyrkan är själva Täby Kyrkby inget att hänga i julgranen, så vi går Kyrkvägen ner mot norra begravningsplatsen och så småningom ut på Nygårdsvägen som går ner till Vallentunasjön. Plötsligt ser vi en vacker gul trävilla som fångar vårt intresse. Det är Restaurang Skänkstugan & Nygårds Värdshus. Sugna på en kopp kaffe går vi in i Skänkstugan som ligger i den mindre gula byggnaden på gården. Vi sätter oss i lä på altanen i solen och serveras av en mycket trevlig ung kvinna som tycker att vi måste komma tillbaka någon kväll och prova på deras omtyckta meny. Trots hårda coronatider har restaurangen varit fullbokad hela helgen. Skönt med stöd från den lokala befolkningen, så att pärlor som denna kan överleva!

Skänkstugan kommer att vara stängd mellan 23/11-7/1 

Julbord serveras på Nygårds Värdshus 2020 28/11-22/12

Kaffe i solen på Skänkstugan

Jarlabankes bro - porten till Runriket

Alldeles bredvid Vikingavägen dryga kilometern norr om Täby kyrka ligger Jarlabankes bro. Här finns två runstenar på var sin sida om en grusväg som utgjorde den bro eller vägbank som Jarlabanke från den mäktiga släkten med samma namn byggde omkring år 1050. Bron var 150 meter lång, 6 meter bred och ledde över ett våtmarksområde. Utmed bron reste han fyra runstenar. Två av dessa står alltså kvar idag.

Jarlabankes bro

Jarlabankes bro är porten till Runriket som sträcker sig 3,5 mil runt Vallentunasjön och är världens mest runstenstäta område. Här kan du besöka nio historiska platser och se exempel på olika typer av runristningar från vikingatiden. De nio platser som finns att besöka är: Jarlabankes bro, Täby kyrka, Broby bro, Fällbro, Risbyle, Gällsta, Gullbron, Vallentuna kyrka och Arkils tingstad.

Jarlabanke lät resa dessa stenar efter sig, medan han levde, och han gjorde denna bro för sin själ och ensam ägde han hela Täby. Gud hjälpe hans själ.

Under tak finns här åtta informationstavlor som berättar om människorna som bodde i Täby på den tiden, om vikingar och vikingatid och om runstenar och runor. Det finns även informationstavlor vid varje enskilt besöksmål. Med Jarlabankes bro som startpunkt kan du ta dig runt Vallentunasjön, Täby Kyrkby och Runriket med cykel, bil eller kollektivtrafik.

Täby Kyrkby och Runriket är ett trevligt utflyktsmål inte långt från Stockholm. Perfekt för familjen och kanske ett både intressant och lärorikt besök inför det stundande höstlovet. 

22-23 maj 2021 är det Vikingahelg på Runrikets dag vid Jarlabankes bro i Täby. Två heldagar för hela familjen med mat, underhållning och historia. Läs här om hur du kan ta dig till Täby Kyrkby och Runriket.

Här finns fler utflyktstips:

Please follow and like us:
error
fb-share-icon

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.