Huangshan/Yellow Mountains/Gula Bergen

Nu är det dags för en av de största naturupplevelserna vi har på Vår Stora Kinaresa – Huangshan/Yellow Mountains/Gula Bergen. Den mytomspunna bergskedjan som är med på UNESCOS världsarvslista och har tre toppar som reser sig över 1800 m ö.h. För att ta sig upp på toppen måste man åka till Huangshan Scenic Area och åka buss in i nationalparken. Sedan blir det linbana upp. Därför blir det bara en av oss som vandrar upp i bergen eftersom den andra har fobi för höjder. Tur då att det finns varma källor i vid bergets fot också, så att alla blir nöjda och glada!

Inlägget är ett samarbete med China Adventure Tours

Hur tar man sig till Huangshan/Yellow Mountains/Gula Bergen?

In i nationalparken kring Huangshan/Yellow Mountains/Gula Bergen kommer man enbart via Tangkou bus station. Den egna bilen eller turistbussen får man parkera här eftersom man bara kan åka speciella bussar från entrén genom parken och upp till hotell och linbanor. Bussarna är stora och går i skytteltrafik till och från nationalparken. Vi blir tillsagda att bara ta med en av våra resväskor, men det finns ett jättestort förvaringsutrymme för bagage på bussen, så det hade inte varit något problem att ta med båda två. De flesta har bara en liten ryggsäck med sig eftersom de bara är här för en dagstur.

Busstationen ligger vid parkens södra entré och är öppen 06:30-17.00, måndag-söndag. En enkelbiljett kostar 19 CNY.

Huangshan Hot Springs

I Huangshan Scenic Area bor vi en natt på Huangshan Resort & Spa, läs vår recension här.

Vi har en varsin entré till Huangshan Hot Springs inbakat i rumspriset. Löser man egen biljett kostar det 298 CYN, men det kostar halva priset att boka via hotellen. Vad vi förstår så tillhör Huangshan Hot Springs vårt hotell och ligger inom gångavstånd därifrån, men vi tar en gratis shuttlebuss dit som går två gånger i timmen. Vill man gå tar man till höger om hotellet och går nerför ett antal trappor och följer skyltarna över en liten bro och fem minuter senare är man framme vid baksidan av Huangshan Hot Springs.

Mjölkbadet

Vi får varsitt armband som används till att låsa upp skåpen med. Handlar man någonting skrivs det upp på det nummer som står på armbanden och sen betalar man när man går ut. Vi får handdukar, badtofflor och en plastpåse som vi kan lägga våra blöta badkläder i efteråt. Handdukarna kan man byta hur många gånger som helst.

Efter vi duschat tar vi trapporna ner och ut till ett område där 10 varma små pooler ligger utspridda bland träd och buskar. Varje pool har en skylt med ett namn och vattentemperatur. Alla pooler håller runt 39-40 grader och har olika tillsatser i vattnet såsom rött vin och ingefära som ska ha välgörande effekter på både kropp och själ. Några av poolerna var tyvärr avstängda och vissa delar av poolparken höll på att restaureras. Förmodligen väldigt välbehövligt eftersom hela området var rätt slitet.

Det är viktigt att dricka mycket när man ligger i dessa varma källor. Det finns ingefärste och grönt te att dricka. Vatten finns i det lilla handdukshuset längst in i parken, men personalen där ser rätt sura ut varje gång vi ber om ett glas. Förmodligen är det inte meningen att gästerna ska dricka av detta vatten, men hur mycket te orkar man dricka liksom?

Vinbadet. Någon hoppades på Obelixeffekten.

Med jämna mellanrum kommer massörer fram och erbjuder sina tjänster, men det är rätt dyrt så vi avstår.

Vi köper middag i den mycket enkla restaurangen. Nudlar med max fem köttbitar, stekt ris med ägg och skinka, gurksallad och varsin Coca Cola. Helt ok. Frukt till efterrätt är gratis.

När vi kommer dit är det fullt med folk och lite tjockt i poolerna. Dock aldrig problem att få plats. På slutet när mörkret faller är det nästan tomt på folk. Vi är där i nästan fyra timmar. I duschrummet finns allt man behöver i produkter för både kropp och hår. Personalen är ytterst hjälpsam och serviceinriktad.

Vi känner oss som två lena fluffiga små bomullstussar när vi kommer ut från Huanghsan Hot Springs. Liksom renade in i själen. Är ni i dessa krokar måste ni hinna med ett besök hit. Att ligga i en varm källa omsluten av undergörande vatten vid foten av Gula bergen är en seren känsla som sitter kvar i kropp och knopp länge efteråt.

Dagstur i Gula Bergen

Eftersom Madeleine är extremt höjdrädd och har fobi för bl. a. linbanor, något hon skriver om här och här, kan hon tyvärr inte åka linbana upp och vandra i Gula bergen. Så, här kommer Pdas egna ord om en dagstur i Gula bergen.

Upp mot Gula bergen från södra sidan

Vi har läst oss till att man ska vara tidigt ute för att undkomma folkmassorna och helst vara på plats innan linbanan startar. Vår guide från China Adventure Tours säger dock att eftersom de flesta turistgrupper utgår väldigt tidigt, bl.a. för att hinna se soluppgången, så är det faktiskt bättre att åka lite senare. Området har fyra linbanor i varsin ände av parken. Läs mer om linbanorna här. Vi har valt att åka upp i södra delen med Yungu Cable Car som startar kl. 07:00 på morgonen och stänger kl. 17:00. 

Inte först på plats

Jag (Pda) och vår guide träffas i dimman på bron nedanför hotellet för att hoppa på en av bussarna som kör upp turistgrupper från parkens entré. Säkert över 50 bussar passerar, men ingen har plats för oss. Vi får vänta i 45 min innan en buss med två lediga platser plockar upp oss. Vi åker buss i 30 minuter och går sedan 10 minuter för att nå linbanan. En gigantisk kö tornar upp sig en timme efter öppning, det är dock inte så farligt som vi hört innan resan. Det gäller att undvika helger och högtider. Jag köar medan guiden smiter före och fixar biljetter. Det går rätt snabbt ändå och efter 30 minuter är jag framme vid biljettkontrollen där guiden väntar med biljetterna. Varje kabin rymmer åtta personer och det går lugnt och smidigt att kliva ombord. Linbanan är modern och nyligen renoverad så det blir en behaglig färd på 15 minuter mot toppen.

Väl uppe börjar dimman skingras

Det är tjock dimma och jag har gett upp allt hopp om att få se de fantastiska vyerna jag är här för. Men när vi kliver av linbanan och vandrar mot de första utsiktspunkterna lättar dimman och bergstopparna liksom flyter omkring där ovan molnen. Resten av dagen skiner solen över Gula bergen.

Yellow Mountains: Huangshan Resort & Spa
Gula bergen flyter upp

Man kan vandra här i upp till tre dagar men jag har valt en dagstur i den södra och östra delen. Mer info om lederna finns här. Gula bergen är inte kända för sin höjd men har hela 77 toppar över 1 000 m ö.h. och den högsta toppen är 1 870 m ö.h. Det är snarare det spektakulära landskapet som de eroderade granittopparna bildar, skapade under miljontals år av landhöjning och erosion, som man åker hit för att beskåda och uppleva.

Oändliga variationer av bergsformationer

Även de vindpinade tallarna är karaktäristiska för Gula bergen och är urtypen för en tall i kinesiska tuschteckningar.

Typiskt tuschmotiv

Gula bergen är inte gula, de sägs ha fått sitt namn av en kejsare som skulle markera revir. Traditionellt sett symboliserar gul färg kejsaren och hans makt över jorden medan rött är folkets färg och symboliserar lycka och välgång.

Gula bergen är inte gula

Som överallt annars i Kina så liknas och döps naturformationer efter djur. Jag tycker mest att bergen bara är makalöst mäktiga och dramatiska. 

"Stone monkey watching the sea"

I början är det mycket folk men det går stickspår lite överallt och det är många utsiktspunkter att besöka så det tunnas ut efter hand. Kineserna tar plats och poserar som vanligt och det ska tas selfies och familjebilder i det oändliga. Därefter skyndas det till nästa hot spot för att ta nästa radda bilder på sig själva, ingen verkar riktigt njuta av den fantastiska naturen.

Staged photos in process

Efter någon timme kommer vi till Xihai Hotel, ett stort och lyxigt hotell som inte alls passar in i det sagolika landskapet. Guiden vill ta en kaffe så vi slår oss ner och vilar benen. Det visar sig att guiden är mer trött än kaffesugen för hon säger att jag kan vandra resten av dagen själv. Inga problem då det är lätt att hitta och jag nu kan ta det i min egen takt. Jag går västerut över en kam till Xihai Grand Canyon. Efter en timme har det glesats ut med folk, det är fler trappor, en del tunnlar och lite andra formationer på bergen men lika dramatiskt och mäktigt.

Xihai grand canyon i bakgrunden, ensamme vandraren i förgrunden
Inte lika mycket folk i norra delen
Gott om lodräta väggar i Gula bergen
Utsikt mot Xihai grand canyon
Slingriga trappor vid Xihai grand canyon

Eftersom det bara är en dagstur hinner jag inte längre (vill inte missa sista linbanan ner), utan tar samma väg tillbaka.

Samma väg tillbaka

På vägen tillbaka möter jag ett lämmeltåg med bärare som är på väg upp till hotellen med mat, dryck och andra förnödenheter. Det är enda sättet att forsla upp saker på. Kan kännas lite onödigt då vi faktiskt kan klara oss utan sådan lyx som kyld champagne i en hotellobby på en naturvandring. De flesta gör dessutom som jag och tar med egen matsäck och dryck.

Varor till turister fraktas upp på "enklast" möjliga sätt

Om man väljer att ta linbanan upp är det en relativ lätt vandring uppe i bergen, väl underhållna leder, trappor och räcken. Det är även bra skyltat (även på engelska) så det är i stort sett omöjligt att gå vilse. En sån här tur kan man göra på egen hand utan guide om man känner sig bekväm med det.

Många trappor blev det

Det är en helt sagolik känsla att vandra runt här ovan molnen, enda smolket i bägaren är mängden turister (nästan uteslutande kinesiska) och guiderna som använder megafon för att guida sina grupper. När man väl hittar en folktom plats gäller det att passa på att stanna och njuta av undret som Gula bergen utgör.

Hela kinaresan planerades tillsammans med China Adventure Tours. Ett hett tips ifall en resrutt i det stora landet i öster känns övermäktigt att få till på egen hand är alltså att skräddarsy en resa tillsammans med en lokal expert.

China Adventure Tours
Skräddarsy din resa med China Adventure Tours. Foto: @CAT
Please follow and like us:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.