Kalahariöknen och Kalahari Anib Lodge i Namibia

Om Namibia har legat på vår önskelista sedan innan pandemin, så har väl ändå Kalahariöknen varit en önskedröm sedan typ barnsben? Bara smaka på namnet: Kalahariöknen. Hur många naturprogram har man inte sett härifrån? Nu är vi här på Kalahari Anib Lodge! Den terrakottaröda sanden, den klarblå himlen, antiloper som kaxigt promenerar runt bland husen och jordekorrar som kikar upp ur sina hålor. 

Kalahariöknen i Namibia

Kalahariöknen är ett stort öken- och stäppområde i södra Afrika. Det sandiga området sträcker sig genom östra Namibia, större delen av Botswana och norra Sydafrika. Kalahariöknen har en yta av 930 000 km².

Efter en natt i Namibias huvudstad Windhoek åker vi i privat transferbil till Kalahari Anib Lodge som ligger ca tre timmar och 281 km bort. Här bor vi en natt på en lodge mitt i den röda sanden i Kalahariöknen.

Kalahari Anib Lodge

Kalahari Anib Lodge ägs av Gondwana Collection Namibia som jobbar med hållbarhet, naturskydd och socialt engagemang. Sedan 1995, när Gondwana köpte den första biten mark, har de omvandlat flera privata lantgårdar till naturreservat och återinfört viltarter som en gång varit inhemska i området. Gondwanas naturvårdsarbete finansieras med intäkterna från den hållbara besöksnäringen, vilket i sin tur skapar karriärmöjligheter för lokalbefolkningen. 

Kalahari Anib Lodge

Vi bor i en länga med bungalows med uteplats rakt mot öknen och den terrakottaröda sanden. En bit bort ligger ett vattenhål som dock verkar torrlagt just nu. Mao inte mycket djuraktivitet kring vattenhålet. Vi kan ändå ligga i sängen och med kikaren se djur som vandrar längre borta bland sanddynerna. Vilket liv ändå!

Vår bungalow med öppen altandörr - mitt i Kalahariöknen!

Hovspår precis utanför altanen vittnar om att här kommer djuren nära! De vandrar fram till lodgen och in bland hus och pooler när solen går ner och de kan gömma sig i skuggorna. På morgonen är det fullt med djurspår runtomkring oss. Vi roar oss med att leka ”vems är spåret?” på väg till frukosten.

Fullt med djurspår utanför vår bungalow

Även mitt på dagen kommer djuren nyfiket fram när vi plaskar i poolen. En hjord med elandantiloper kommer bara ett fåtal meter ifrån oss och jag smyger iväg från poolen till vår uteplats och drar igen altandörren. Någon såg väldigt sugen ut på att rumstera runt bland vad än nu de svenska turisterna må ha tagit med sig till Kalahari!

Nyfikna elandantiloper på Kalahari Anib Lodge

Kalahari Anib Lodge har två pooler och den minsta ligger precis bredvid vår bungalowlänga och mitt emot det just nu torrlagda vattenhålet. Vattnet är kallt och uppfriskande. Trots att vi befinner oss i en öken och solen gassar från en klarblå himmel helt utan moln, är det inte särskilt hett alls. Det är en hög och klar luft och i skuggan är det lite kyligt på morgnarna med varmare dagar och ljumma kvällar. Och tystnaden, den går att ta på, närapå skära med kniv. Det är fridfullt i öknen! Och stjärnhimlen på kvällen, fri från störande element, som en matta av kristaller mot det blåsvarta oändliga himlavalvet. Man blir ödmjuk.

Lilla poolen på Kalahari Anib Lodge med utsikt rakt ut i öknen

Djurlivet i Kalahariöknen

På Kalahari Anib Lodge kommer vi i närkontakt med elandantiloperna som är väldigt nyfikna på oss. En elandantilop kan bli 3,5 m lång och ha en mankhöjd på 1,8 m. De väger mellan 400-1000 kg. Det finns två arter i Afrika, jätteeland och elandantilop. De som besöker oss är elandantiloper, de är nämligen gråbruna medan jätteeland är rödbruna. Dessa antiloper har vridna horn som hos jätteeland kan bli upp till 1,2 meter långa.

En ung elandantilop med korta horn

Nästan överallt i Namibia ser vi dessa enorma fågelbon som skapas av vävarfågeln – the sociable weaver. Just dessa vävarfåglar finns bara i södra Afrika i Namibia, Botswana och Sydafrika. De väver enorma permanenta bon med plats för hundratals fåglar och flera generationer bor där samtidigt. De flyger snabbt de små rackarna, men vi fick en på bild precis vid lodgen ifärd med att bättra på boet med ännu ett grässtrå!

The sociable weaver bird

Jordekorrarna kilar raskt upp och ner ur sina hålor i sanden. Snabba som attan, men även väldigt nyfikna, så ibland stannar de upp för en fotosession! Ett tag misstog vi dem för att vara surikater, men när vi kom närmare såg vi att det var jordekorrar. Lite surt faktiskt, vi hade verkligen hoppats på att få se surikater i Namibia. Vi får än så länge nöja oss med att se dem som finns på Skansen. Men jordekorrar går heller inte av för hackor!

En nyfiken jordekorre fastnar på bild

Djur vi såg i Kalahari: giraff, jordekorre, maraboustork, springbok, oryx, sköldpadda, vävarfågel, struts, mungo.

Sunset game drive i Gondwana Kalahari Park

Lodgen Kalahari Anib Lodge ligger i Gondwana Kalahari Park som är ett privat naturreservat. Lodgen var tidigare en fårfarm som 2004 köptes av Gondwana Collection Namibia och därefter omvandlades till ett naturreservat med anlagda vattenhål där de vilda djuren kan röra sig fritt utan innerstängsel. 

På kvällen samlas vi vid lodgen och åker ut med jeep i Kalahariöknen. Det är dags för en sunset game drive!

Med jeep i Kalahariöknen för en sunset game drive

I den 98 km² stora Gondwana Kalahari Park finns inga stora kattdjur, däremot är naturreservatet hem för djur som är typiska för Kalahari – som springbok, gemsbok, schakal och bat-eared fox, (öronhund eller öronräv på svenska), samt struts, kori bustard, (på svenska koritrapp), och många andra typer av fåglar. Vi ser ett gäng giraffer som betar bland trädkronorna i det mjuka kvällsljuset. Och ibland stannar upp för att pussas! Eller kanske snarare att de kivas över ett extra saftigt blad?

Pusskalas i Kalahariöknen

Detta gigantiska vävarfågelbo ser precis ut som en tax! Boet består av separata kammare och i varje kammare bor ett fågelpar. Vävarfåglarna bygger sina bon kring stora och robusta träd som akaciaträd eller ibland till och med telefonstolpar. Står man under boet kan man se de olika hålen i något som liknar en vaxkaka. Men har man otur så ramlar en orm ner i ansiktet på en! Kobror och boomslangs är nämligen väldigt förtjusta i fågelägg.

En tax i Kalahariöknen!

Om vi är förvånade över att se en tax i Kalahariöknen, nja, nu var det ju egentligen ingen tax, så döm om vår förvåning när vi får syn på en – sköldpadda! Kalahari Tent Tortoise livnär sig på buskar, växter och örter. Det här verkar vara en riktigt gammal sköldpadda med tanke på dess storlek och på att färgen på skölden, som ska vara gul på en svart bakgrund och ha ett ögonlikt mönster, har bleknat väsentligt. Cool var den hur som helst där den sakta vaggade fram bland buskarna.

En Kalahari Tent Tortoise

Den genomsnittliga årliga nederbörden i denna del av Kalahari som vi befinner oss i är mellan 200 och 250 mm, vilket är mycket mer än det vanliga genomsnittet för en öken (mindre än 100 mm). Vattnet sipprar dock ner i sanden på nolltid. Ytvatten är sällsynt. Växtligheten i Gondwana Kalahari Park består till största delen av gräs och akacia. 

En GT i Kalahariöknen!

Vår guide växlar ner och kör med full fart högst upp på en sanddyn med vidsträckt utsikt över Kalahariöknen. Det är dags för en sundowner! Eller som vår trogne läsare tillika författare Mats J Lundberg döper det till: En GT i Kalahariöknen! En sundowner, i just denna bemärkelse, är alltså en alkoholhaltig dryck, eller en utan alkohol om man så vill förstås, som dricks när solen går ner.  

Snart solnedgång i Kalahariöknen

Så ja, en GT kan man få och en mängd andra drycker när guiden dukar upp med duk och allt och bjuder på tilltugg. Guiden skivar citron, blandar drinkar och besvarar våra frågor om Kalahariöknen, dess djur och natur. Vilken lyx!

Guiden dukar upp för en sundowner

Kalahariöknen själv bjuder på ett makalöst skådespel i form av en solnedgång som får sanden att glöda. Vår första sunset game drive i Namibia är en makalös upplevelse! Vilken tur att vi har flera att se fram emot under vår rundresa i Namibia!

En solnedgång i Kalahariöknen - en dröm som besannats!

Vi har även varit på safari i Tanzania i Afrika, läs mer om den resan här.

Följ oss gärna även på Facebook och på Instagram.

Please follow and like us:
error
fb-share-icon

2 Svar på “Kalahariöknen och Kalahari Anib Lodge i Namibia”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.