Budgetutflykt med SL:s pendelbåt från Stockholm till Ekerö – en halvdag i den glittrande Mälaren

En vanlig lördagsmorgon känner vi för att njuta av Stockholms vackra vatten. Man behöver inte alltid åka Vaxholms- eller Cinderellabåt ut i skärgården. Visste ni att SL kör fyra pendelbåtar som kostar som en vanlig SL-biljett? I skrivande stund alltså 39 kronor för enkel resa. Biljetten är giltig i 75 minuter från det att du köper den.

Pendelbåten mellan Stockholm och Ekerö

Pendelbåt från Stockholm till Ekerö

Vi tar linje 89 Stockholm – Ekerö som går mellan Klara Mälarstrand och Tappström på Ekerö via Lilla Essingen, Ekensberg och Kungshättan. Vi kliver alltså ombord vid Stadshuskajen/Klara Mälarstrand och kliver ca 55 minuter senare av på Ekerö. Vid ombordstigning finns en kortläsare där man blippar sitt SL-kort eller sitt bankkort.

Bryggan Tappström ligger i Ekerö centrum som är ett mysigt litet centrum med det mesta man önskar sig av bekvämligheter. Bl. a. ICA, apotek, Systembolaget, Kappahl, fem restauranger och ett café. Tar man med sig cykel, vilket fungerar utmärkt i mån av plats på båten kan man förstås ta sig längre ut på Ekerö. 30 cyklar får plats ombord den isfria tiden, 10 cyklar får plats på den båt som går när det kan vara is i Mälaren. Personalen är hjälpsam och ser till att cyklarna fraktas på ett säkert sätt.

Man får hänga upp sin cykel

Ekebyhovs slott

Vi går dock till fots och siktar in oss på Ekebyhovs slott dit det tar ungefär 20 minuter att gå från Ekerö centrum. Vi promenerar genom en vacker och skuggig bokskog med flertalet gångvägar med vackra namn som minner om svunna tider, grevar och baroner.

Breda fina stigar genom bokskog

Många känner säkert igen Ekebyhovs slott från  julkalendern Mirakel från 2020. En i vårt tycke mycket bra julkalender som även var nominerad till Kristallen för Årets barnprogram 2021.

Slottets historia sträcker sig tillbaka till 1673 och här  kan du läsa mer om Ekebyhovs slott. Det är en mycket intressant läsning om bl.a släkten Ihre som ägde slottet i 190 år ända fram till 1980 då Ekerö kommun köpte slottet.

Ekebyhovs slott

Det nutida Ekebyhovs slott omgärdas av en stor gräsyta och en trädgård med äppel- och päronträd, de kallar det själva för äppelgenbank, med tillhörande biodling. Läs här för caféets öppettider.

Framsida och entré
Här kan man fika
Man välkomnas av en fantastisk interiör

Vi provcyklar

Våren 2023 tar vi med oss våra elcyklar och tar en vända på den östra delen av Ekerö: Ekebyhov-Jungfrusund-Sandudden. Cykelväg hela vägen utmed Eker-ö-leden. Cykelkarta finns här.

Man slipper trängas med bilar

Åter till Stockholm på den glittrande Mälaren

Vi tar pendelbåten som går kl. 10 från Stadshuset och är framme på Ekerö kl.11. Vi åker tillbaka kl. 13 och det är bra med tid för att upptäcka slottet och hinna med en fika eller lunch. På lördagar går det även en pendelbåt tillbaka till Stockholm kl.16.55 ifall man vill stanna lite längre. Här finns aktuell tidtabell.

Båtturen Stockholm-Ekerö är fantastiskt fin, så det är även värt att åka tur och retur utan att kliva av. Du hinner åka tillbaka på samma biljett.

Ut från Trappströms kanal
Flyttblocken rullar in
Brygga Lilla Essingen
Glider under Västerbron

Fler pendelbåtsturer som körs av SL

Här finns aktuell tidtabell för de andra tre pendelbåtslinjerna som trafikeras av SL.

Linje 80 mellan Ropsten och Nybroplan, via Frihamnen – Lidingö/Dalénum – Nacka strand – Blockhusudden – Kvarnholmen (Nacka) – Finnboda (Nacka) – Saltsjöqvarn (Nacka) – Allmänna gränd (Djurgården).

Linje 82 Djurgårdsfärjan mellan Räntmästartrappan/Slussen och Allmänna gränd på Djurgården, via Skeppsholmen. Du som reser till Skeppsholmen ska säga till personalen på Djurgårdsfärjan när du går ombord. Du som reser från Skeppsholmen ska visa att du står och väntar på färjan genom att trycka på knappen på stolpen vid hållplatsen. Semaforen ger då ifrån sig ett blinkande ljus och personalen på färjan ser att du vill åka med.

Linje 83 mellan Vaxholm/Rindö och Strömkajen. Vaxholm – Fredriksberg – Stora Ekholmen – Höganäs – Vasholmen – Karlsudd – Edlunda – Granholmen – Riset – Gåshaga brygga – Hasseludden – Klippudden – Telegrafberget – Nacka strand – Kvarnholmen – Slussen – Strömkajen.

Please follow and like us:
error
fb-share-icon

2 Svar på “Budgetutflykt med SL:s pendelbåt från Stockholm till Ekerö – en halvdag i den glittrande Mälaren”

  1. Hej! Vi tänkte åka med en klass till Ekerö den 3/6. Vi vill ta båten 9:30. Vi 27 elever och fyra vuxna och vi har SL-kort (skolkort). Behöver vi förboka eller är det bara att hoppa på båten?

    1. Hej Sandra! Eftersom det är en SL-båt kan man inte förboka, men båten tar 190 personer. Kan ändå vara bra att vara i god tid innan påstigning. Det finns café och toalett ombord. Trevlig tur! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.