Lars Lerin och Sandgrunds konsthall i Karlstad

Första morgonen i Karlstad är vigd åt att besöka Lars Lerins konsthall Sandgrund. Men det är inte bara därför vi befinner oss i Karlstad. Vi är här på (vår egen) bloggkonferens och för att utforska staden. Vi börjar lite smått med att berätta om Karlstad. Och avslutar med det tunga artilleriet: Lars Lerin och Sandgrunds konsthall i Karlstad.

Karlstad

Vi åker som oftast tåg när vi ska någonstans och utgår från Stockholm. Till Karlstad tar det mellan 2,5-3,5 timme beroende på hur många byten det är eller om man åker snabbtåg eller inte.

Karlstad ligger i Värmland vid Vänerns norra strand och är Sveriges 20:e största tätort. Under vikingatiden var Tingvalla, som det hette då, en viktig handelsplats. Karl IX gav orten stadsrättigheter och dess nuvarande namn 1584.

Anländer ståndsmässigt i gammeltåg

Hotel Drott

Vi bor på Hotel Drott mittemot tågstationen som är ett Clarion Collection hotell och då ingår förutom frukost även eftermiddagsfika och kvällsmat. Mycket prisvärt! I hotellets entréplan finns även Drott Bar som är ett riktigt trevligt och mysigt ställe för en drink eller två. Läs mer om hotellet i vår recension här.

Säkrar upp boende med krypavstånd från tågstationen

Karlstads kändisar

Sola i Karlstad är ju ett känt begrepp, men den lyser dock med sin frånvaro när vi är här. Sola i Karlstad är faktiskt ett smeknamn på den glada och ”soliga” Eva Lisa Holtz som på 1700-talet drev ett värdshus i Karlstad. Hon står staty utanför Stadshotellet i Karlstad.

Selma Lagerlöf är en av Karlstads storheter. Hon står staty vid Västra bron, mittemot Karlstads teater. Flera av stadens stoltheter finner man som statyer runt omkring i centrum, bl. a. Gustav Fröding och Nils Ferlin. Den skulptur- och konstintresserade kan läsa vidare här.

Selma Lagerlöf

På Stora torget står Fredsmonumentet av Ivar Johnsson. Skulpturen förställer en kvinna som håller upp ett avbrutet svärd och som står med ena foten på huvudet av en soldat. Skulpturen restes 1955 till minne av den fredliga unionsupplösningen mellan Norge och Sverige 1905. 

Kärt barn har många namn. Bland annat kallas detta för "skräckens monument".

Kaffeskrapan

Förutom att många kändisar och författare har sina rötter i Karlstad är staden förstås även känd för sitt kaffe och sitt ishockeylag. Löfbergs Lila och Färjestad. När jag forskar lite nu ser jag att kaffet bara heter Löfbergs sedan 2012. Kafferosteriet  är familjeägt sedan 1906 och ett av Europas största importörer av organiskt, Rainforest Alliance och Fairtrade-kaffe. Löfbergs sponsrar Färjestads BK och deras hemmahall Löfbergs Arena. I Inre Hamn ligger kaffeskrapan i glas och förstås signaturfärgen lila. Min mössa matchar för lila är ju min favoritfärg. Däremot är jag ingen stor kaffedrickare, men för de som vill ha sig en kopp java finns Löfbergs Rosteri och Kaffebar i bottenvåningen på kaffeskrapan.

Trots färgmatchning-inget Färjestadfan

Sveriges längsta stenbro finns i Karlstad

Med 12 valv och 168 meters längd breder Gamla stenbron ut sig mellan stadsdelarna Haga och Norrstrand. Östra bron, som den också heter, börjas byggas 1761. Byggtiden beräknas till fyra år, men 32 år senare invigs bron, 1797. Bygget avslutas helt 1811. Bron får elektrisk belysning så tidigt som 1909. Lyktstolparna är då i trä men byts 1923 mot de nuvarande som är av järn.

Den där gamla bron

Lars Lerin & Sandgrunds konsthall

När det blev känt att Lars Lerin skulle vara julvärd på SVT 2020, fanns det märkligt nog en hel del människor som aldrig hade hört talas om den där Lars Lerin. Minsann. Den värmländske konstnären och författaren är mycket känd från tv med bl.a. Vänligen Lars Lerin och Lerins lärlingar. Förutom ett stort antal illustrerade reseskildringar har han nu även börjat skriva barnböcker.

Lars Lerins konsthall Sandgrund invigdes 2012 i samarbete med Karlstads kommun. Är det något man inte får missa när man är i Karlstad är det Sandgrund. Och det även om man inte är ett dugg konstintresserad. För öppettider och annan info, klicka här.

Ett hus fyllt med odödliga målningar

Lerins tavlor är… ord räcker inte till, de måste helt enkelt ses. Vi är inte särskilt konstintresserade och absolut inte konstkunniga men man blir lika betagen varje gång man har ynnesten att se hans tavlor. Det är något magiskt över mörkret han fångar. Eller snarare hur han får till ljuset i sina många gånger mörka bilder. Här kan man stanna hela dagen. Man ser hela tiden nya saker i hans akvareller. Vi kan inte varmt nog rekommendera Sandgrund.

En av våra favorittavlor av Lars Lerin
Det strålande ljuset i bilden är takets lysrörslampor som refkleteras i ramens glas...

När vi besöker Sandgrund är det till största delen Lerins verk som fyller konsthallen. Men det pågår samtidigt ett antal mindre utställningar av andra konstnärer parallellt. Här nedan en häftig bild från en okänd konstnär.

Konstnär vi glömt namnet på

Vårt Karlstad

Anledningen att vi överhuvudtaget åker på en weekend den här helgen är att vi ska ha vår årliga bloggkonferens. Det är här vi bestämmer oss för att satsa mer på bloggen. Pda är uppsagd, jag funderar på att säga upp mig – nu åker vi iväg i tre månader och skriver blogg för brinnande livet under tiden! Det här är i februari 2019 och vi håller för fullt på att planera för vårt tre månader långa Asienäventyr till vintern. Under den resan uppstår coronaepidemin. Vi är i Thailand. Som tur är får Pda nytt jobb under resans sista veckor i januari 2020 och jag får jobb i slutet av februari precis innan coronarestriktionerna drar igång två veckor efter att vi kommer hem. Nu är vi tillbaka på ruta ett med liknande kontorsjobb som vi hade den där dagen i Karlstad. Men det är en annan historia.

Summering

Det är februari och vinter när vi är i Karlstad. Vår, sommar och höst har nog en hel del att erbjuda en weekendresenär i Karlstad. Den som törstar efter konst och kultur åker naturligtvis hit och går på Sandgrunds konsthall. Karlstad är en lagom stor stad att strosa runt i och en varm sommardag är en öl på torget ett säkert kort. Vi gillade hotellet Clarion Collection Hotel Drott med sitt perfekta läge precis vid stationen. Tavlorna i korridorerna var imponerande stora!

Monica Z och Pda - vilken duo!
Please follow and like us:
error
fb-share-icon

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.