Förutom att promenera längs kulturstråket och äta god mat på vår höstweekend i Trosa hinner vi även med en utflykt med vår hyrbil. Vi besöker tre tjusiga slott, varav ett har en gyllene solrosäng och en färgsprakande trädgård vi fullkomligen förälskar oss i. Huvudmålet för dagen är dock Stendörrens naturreservat ute vid det sörmländska kustbandet. Men vi börjar lite kungligt.
Tureholms slott - 1700-tal
Det privatägda Tureholms slott ligger strax utanför Trosa på platsen för ett annat slott med anor från 1300-talet, Gäddeholm. Under rysshärjningarna på 1700-talet brändes Gäddeholm ner och senare återuppbyggde man alltså det som kom att bli Tureholms slott. Det ägs av släkten Bonde, men familjen bor inte i själva slottet utan i flyglarna. Bille Augusts tv-serie Den goda viljan med manus av Ingemar Bergman, spelades in här på Tureholm.
Nynäs slott - 1600-tal
Solrosselfies vid Nynäs slott
Nynäs slott blir ett riktigt höjdarbesök. Vi förstår ju att vi inte kommer att få gå in i några slott nu så här i coronatider. Döm om vår förvåning när vi liksom nästan helt glömmer bort slottet i ivern över hur fantastisk slottsparken och trädgården är. Det börjar med en gyllene solrosäng vid väg 219 där man svänger av in till slottet. Tusentals guldgula solrosor med nickande ansikten som lapar sol. Det är oemotståndligt att kliva ut i ängen bland dessa blommornas giganter och knäppa kort. Massvis med kort. Och solrosselfies.
Nynäs slott
Godset Nynäs finns tidigast omnämnt i ett brev från 1328 och det har under århundradena tillhört inflytelserika adelssläkter såsom Gyllenstierna och Bonde. Släkten Bonde äger ju än idag Tureholms slott. Nynäs slott ägs dock sedan 1984 helt av Landstinget Sörmland och Statens konstmuseer. Det finns inga medeltida byggnader kvar på Nynäs. Det slott som man ser idag byggdes i mitten av 1600-talet.
I området runt Nynäs slott finns det tidigare brännvinsbränneriet som numera agerar vandrarhem. Här finns även Rehab-trädgården där Landstinget Sörmland bedriver rehabiliteringsverksamhet för långtidssjukskrivna. Det finns också en museibutik som säljer lokalt producerade livsmedel och hantverk. Här köper man vanligtvis även biljetter till slottsvisningar. I den vita stallängan Fähuset hittar man också en radda utställningar. I Orangeriet kan man köpa smarrig mat och fika på Restaurang Nynäs och köpa härliga blomster i Trädgårdsbutiken.
Butik, restaurang och utställningar har nu tyvärr stängt för säsongen 2020. Info om öppettider etc.
Slottsparken och köksträdgården på Nynäs slott
Slottsparken och omgivningarna runt Nynäs slott har dock öppet året runt. Så är du i krokarna, sväng in och spatsera runt i köksträdgården nedanför slottet. Här odlas olika slags grönsaker och rotfrukter, kryddväxter, frukt och bär på samma plats som på 1600-talet. Allt odlas helt ekologiskt. Vi smakar på chokladmynta och basilika. Spanar in sötpotatis och kronärtskockor. Ser blodröda äpplen falla till marken. Solrosorna här är mer brunröda och mindre än på fältet nere vid vägen, men minst lika granna. Träflisen som fyller gångarna mellan grönsaksbäddarna är mjuka och fjädrande att gå på. Det är helt enkelt en lisa för själen att gå runt här. Rekommenderas starkt även till er, som liksom oss, inte har särskilt gröna fingrar.
Tullgarns slott - 1700-tal
Det enda kungliga slottet av de tre vi besökte är Tullgarns slott. Kung Gustaf V och Drottning Viktoria tillbringade somrarna här i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet. Godset Tyllegarn omnämns redan under medeltiden, men det var först vid 1500-talets slut som den första slottsbyggnaden började byggas. 1720 river man det renässansslott som ligger här och den nutida byggnaden börjar byggas efter fransk modell. Tullgarns slott med dess pampiga lindalléer och maffiga slottspark ligger mycket vackert vid Tullgarnsviken.
Tyvärr är slottet stängt tillsvidare med anledning av den rådande situationen med coronaviruset (sept 2020). Här finns information om öppettider.
Stendörrens naturreservat – havsnära hängbroar i höstvindar
Här slänger jag mig med en smörig poetisk allitteration, men jag känner mig faktiskt lite lyrisk när jag kommer ner till Stendörrens naturreservat och ser den första hängbron som ska ta oss ut på öar och kobbar i den sörmländska skärgården. Det blir lite av en wow-känsla när skogen öppnar upp sig och man skymtar havet vid grusvägens slut.
Stendörrens naturreservat ligger vid kusten mellan Trosa och Nyköping. Man kan ta buss 554 från Nyköping eller Trosa till hållplats Stendörren. Sedan måste man gå 4 km till naturreservatet. Om man har bil är det skyltat från E4:an och väg 219 mellan Nyköping och Trosa. En detaljerad karta över naturreservatet finns här.
Vi kommer med bil och börjar med att åka till parkeringsplatsen som ligger närmast Naturum. Naturum har utställningar om Östersjön och skärgårdens natur, miljö och kulturhistoria. Här finns även en fikavagn som säljer mat och fika. Den 3-4 oktober är sista helgen under 2020 som Naturum och fikavagnen håller öppet.
Stora Krokholmen
Den första hängbron vi tar oss över leder till Stora Krokholmen. Vi går upp till Naturum, tar vänster vid toaletterna och sedan ut genom en grind till en hage där både kor och får går fritt och betar. En spång tar oss över kohagen och bort till ett skogsparti. Där följer vi stigen och kommer snart fram till den första hängbron.
Bron är stadig och säker. Inte fullt lika ranglig och svajande som andra hängbroar vi gått på i bl. a. Costa Rica och Malaysia. Här går man inte särskilt högt upp över vattnet heller vilket välkomnas av åtminstone en tredjedel av sällskapet. Ni ser väl hur självsäkert och bekymmerslöst hon (läs: jag) poserar på bron på bilden nedan!
Via hängbroarna kommer man långt ut på öarna och får kontakt med det öppna vattnet. Här kan man bada från runda klippor, fiska, ha picknick och grilla. Man bör dock hålla sig till reglerna för naturreservatet som hittas här.Bland annat får man bara elda eller använda engångsgrill på iordningställda grillplatser. Båtar får stanna högst två dygn på samma ställe. Hundar ska vara kopplade. Man får inte åka in hit med husvagn eller husbil.
Det går en markerad led runt stora Krokholmen. Vi går dock bara en kort bit och stannar på en klippa för att äta vår medhavda matsäckslunch. När vi sedan vänder oss om och blickar uppåt har vädret dragit ihop sig rejält och himlen är olycksbådande svart. det blåser upp och vi inser att vi borde ta oss till fastlandet igen innan regnet kommer.
Turen är dock på vår sida denna dag och ovädret drar runt och förbi oss med bara ett fåtal fallande regndroppar. Vi knatar dock tillbaka till Naturum för att ta oss vidare till Krogen!
Stendörrens krog
Öster om Naturum passerar vi en ko som står i en flatbottnad båt, en kofärja. Det är förstås ingen riktig ko. Fram till sekelskiftet 1800-1900 var det vanligt att man lät kor, getter och får beta ute på öarna i skärgården där de inte behövde vaktas från rovdjur. Djuren fraktades till öarna i kofärjor.
Vi fortsätter över ängsmarken och kommer ut på en udde vid sundet Stendörren. På 1680-talet fanns här en krog där sjöfararna kunde invänta bättre och säkrare väder att navigera i. Krogen brändes dock ner 1719 under rysshärjningarna. Segelbåten ni ser på bilden nedan hade kanske behövt invänta mildare vindar på Krogen om den hade funnits kvar. Nu har besättningen på fyra personer och en hund stora problem med att navigera genom sundet. Flera gånger ser det ut som att båten ska kantra och man byter riktning många gånger i den hårda vinden som sliter i seglen. Men de verkar ha varit med förr och klarar genomfarten galant.
Upplevelseleden - samspel mellan natur och kultur
Från Naturum går en 2 km lång vandringsled som kallas Upplevelseleden. Längs leden finns skyltar som berättar om samspelet mellan havet, skärgården människorna och djuren. Vi går ungefär halva leden på väg tillbaka till parkeringsplatsen.
Äspskär
Vi tar bilen och åker till en annan av naturreservatets parkeringsplatser för att komma närmare de tre hängbroarna som tar oss ut till den större ön Äspskär. Här får vi gå en lite längre bit genom skogen innan vi når hängbroarna.
Det är rejält blåsigt här ute och vädret börjar dra ihop sig igen, så vi väljer att inte gå iväg så långt ut på Äspskär. Vi sätter oss på en klippa och fikar och spanar ut över vattnet. En liten pojke vill bada, men inser att det nog är lite för kallt både i vattnet och i luften, så det blir bara att doppa tårna.
På väg tillbaka till land börjar det så slutligen regna. Vår tur med vädret har tydligen tagit slut. Fram med regnrock, paraply och upp med huvan. Vi är i alla fall väl rustade för regn och är inte särskilt blöta när vi kommer fram till bilen. Nu bär det av mot Trosa igen, vi har en kväll kvar på helgen.
Är du i närheten av Trosa eller Nyköping, så tycker vi definitivt att en dagstur till Stendörrens naturreservat bör vara på agendan om tid finnes. Det är otroligt vackert och välordnat här ute, lederna är välskyltade. Passar alla som inte har problem med att gå. Det är ju lite knöligt på vissa ställen, så varken rullator eller barnvagn fungerar så bra. Men med apostlahästarna kan man ta sig ut på hängbroarna och komma nära havet, vindarna och vattnet. Vilken ynnest att få ta del av detta!