Från Koh Chang till Chiang Mai med buss & tåg

Efter drygt två veckor på två soliga öar, Koh Samet och Koh Chang är det dags att ta oss norrut för lite kultur och skönt häng i Chiang Mai. Vi startar kl. 8.30 på morgonen och är framme kl. 19.30 på kvällen dagen efter. Då har vi färdats med minibuss, båt, buss, taxi, tåg och songthaew. Själva resan är ju lite av målet denna gång.

Vi lämnar Koh Chang, färdigbadade för denna gång. Båt- och busssresan med Boonsiri är förbokad på 12GoAsia. I efterhand väljer vi även att boka till en transfer med minibuss från hotellet till båtpiren via Boonsiris chat på hemsidan. Det kostar lika mycket som att åka med en Songthaew, 150 baht per person, men är mycket bekvämare. Dessutom kan packningen ligga kvar i minibussen eftersom den följer med på färjan över och skjutsar oss ända fram till bussen mot Bangkok. Båtpiren är långt ifrån sina forna glansdagar, men där finns en restaurang, en souvenirbutik med inriktning på snäckskal och ett smoothiestånd.

Hej då, Kho Chang!

Bussen mot Bangkok tar fem timmar. Sätena är bekväma, AC:n är bra och det finns en toalett ombord. Efter tre timmar stannar vi i 30 minuter för lunch- och toapaus. Eftersom vi vill åka tåg på dagen väljer vi att stanna en natt i Bangkok på @Hua Lamphong Hostel.

Bussen på väg in i Bangkok

Vi tar en snabbrunda i China Town, men det är för mycket folk i farten på grund av någon sorts festlighet just denna söndag, så vi spanar in tågstationen Hua Lamphong istället samt köper matsäck inför morgondagens tågresa.

Tågstationen Hua Lamphong i Bangkok

Vi är smarta nog att boka ett hotell mittemot tågstationen för att ha så nära som möjligt till tåget som går kl. 8.30 på morgonen. Men Pda åker på sitt tredje diskbråck i ryggen och kan inte bära någonting så vi får ändå ta en taxi tvärs över gatan! Tur att det är billigt med taxi! Det ser lite lustigt ut när jag kommer kånkandes på två stora tunga ryggsäckar på perrongen och Pda bara bär på två små ryggsäckar. Jag känner mig som en tyngdlyfterska och vi blir lite lätt uttittade. Stackars hunsade hustru, tänker de säkert. Helt plötsligt reser sig alla thailändare upp. Nationalsången dånar i högtalarna. Det är bara att hänga på. En ung kille berättar att detta sker varje morgon och alla måste då stanna upp och ära kungen.

Somliga har en personlig bärare med på resan

Thailand Railways tåg till Chiang Mai har tre 30 år gamla och trånga vagnar som går på en skumpig smalspårig järnväg i 11 timmar. Det går sakta och vi stannar på 20 hållplatser längs vägen. Tåget är fullsatt hela vägen, när några kliver av kliver andra på. De första tre timmarna hinner vi fundera både länge och väl på hur vi på bästa sätt ska ta en högljudd nederländsk kvinna och hennes mamma av daga. De sitter precis bakom oss och har tydligen som mål att göra tågresan till ett helvete för sina medpassagerare. Vi är precis på väg att täppa till truten på henne med en rak höger när de reser sig upp och kliver av tillsammans med sina hunsade och tysta män och den stackars bebisen. Herregud vilka människor utan total självinsikt det finns!

Bostäder i Bangkoks ytterområde

Tåget lunkar på och Bangkoks slumområden längs med järnvägen byts ut mot slätter med risodlingar. Efter en timme kommer fikavagnen som serverar kaffe/te/juice samt en liten bulle.

Fikavagnen med den ytterst effektiva värdinnan – snabbt ska det gå!

Kl. 12 är det dags för lunch som består av ris, en kryddig kycklingcurry, ett glas vatten och en kall musselsallad som vi låter bli att äta. Hur gott kan det vara med kalla musslor och hur dålig i magen vill man egentligen bli? På eftermiddagen kommer vagnen ut en sista gång med en omgång fika.

All mat ingår i biljettpriset. Vi har med oss egen mat också, vilket är tur. Det finns ingen restaurangvagn på tåget och den lunch vi får mättar inte särskilt länge.

Lunchpaketet

11 timmar är lång tid för en tågresa. Visserligen älskar vi att åka tåg, men det blir lite träligt de sista tre timmarna. Under hela sträckan ser vi att de bygger en ny järnväg upp till Chiang Mai. Den kommer garanterat gå fortare än denna.

Man blir sömning av tågets ka-dunka-dunka

Det finns mycket att se under hela resan. Vi tappar räkningen över hur många tempel och Buddhastatyer uppe på berg vi ser. Efter slätterna med risfält åker vi över berg och de sista timmarna genom djungel. Vi ser lokalbefolkningen stå i mörkret och elda vid sina hus.

Det thailändska slättlandet

När järnvägen tar slut kliver vi av – vi är framme i Chiang Mai. Resan avslutas med en Songtaew in till vårt hotell i gamla stan, Pai Thai Hotel.

Filmtajm från tågresan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.