Höstweekend i Trosa

Trosa ligger endast en timme med bil från Stockholm. Ja, vi utgår från Stockholm eftersom det är där vi bor alla tre. Det går även bussar flera gånger om dagen från Liljeholmen i Stockholm, Trosabussen. Se här för aktuell turlista. Hur man än tar sig dit, så är Trosa med omnejd ett perfekt resmål för en weekend; Trosa stad perfekt för en dagstur. Jag, Pda och vår kompis Malin åker dit en helg i september och lyckas pricka in sol och brittsommarvärme för en minnesvärd höstweekend i Trosa.

Vårt boende

Trosa är ett populärt resmål och alla hotell är fullbokade denna helg. Vi hittar ett privat boende via Airbnb och får ett stort hus med en enorm altan i solläge alldeles för oss själva. Vi är tre personer, men huset har sängplatser för fyra. Ett stort kök, en matsal, ett stort vardagsrum, ett nybyggt sovrum på övre plan och ett mindre i husets äldsta del – här finns plats att umgås. Huset ligger fem minuters promenad från Trosaån och centrum. Inredningen är minst sagt fantasifull, men huset har alla bekvämligheter man kan önska och lakan och handduk ingår. Parkering finns på en insynsskyddad tomt. Vi får en väldigt trevlig vistelse på Östermalmsvägen i Trosa. Här finns huset på Airbnb.

Frukost i den varma höstsolen

Kulturstråket utmed Trosaån

Vi anväder oss av Visit Trosas sida Kulturstråket där Trosas alla sevärda hus och byggnader finns utmärkta och historiskt beskrivna. Så kan man ta sin egen webbguidade tur i lugn och ro längs Trosaån. Vi börjar promenaden vid Bomans Hotell, arbetar oss uppåt och bockar av nästan alla 20 punkter. Men se punkt nr 4, gamla skolan, den hittar vi aldrig. Snurrar runt vid kyrkan bra länge, men utan resultat. Undrar om den ligger fel på kartan eller om vi helt enkel bara är blinda? Känner ni till gamla skolan i Trosa?

Ågården, det gula huset till höger är nr. 14 på Kulturstråket
Kulturstråket börjar med Rådstugan och slutar vid Skolparken som ligger bredvid

Mat & potatis

Äter middag första kvällen i Trosa gör vi nere vid gästhamnen på Kölsvinet Bistro & Café. Riktigt goda och annorlunda pizzor med färska handskalade räkor i mängder och tunn skivad potatis. En annan pizza är garnerad med stark korv och ajvar relish. Vi sitter ute på altanen inlindade i filtar för kvällen börjar bli sval. En trubadur sjunger välkända låtar och gästerna skrålar med. Stämningen är god, men kl. 21 börjar stället stänga ner. Lite snopet så här på en fredag, men i dessa coronatider får en acceptera lite svajiga öppettider. Vi strosar uppåt Trosaån och går hem till huset och spelar spel istället.

Pizza nere i Trosa gästhamn

Andra kvällen äter vi middag på Trosa Matstudio. Ett gulligt gult hus med ett litet torn på taket på västra sidan Trosaån. Byggnaden inrymde förr stadens polis- och brandstation och tornet satt tidigare på den gamla rådstugan vid torget. Här väljer vi att sitta inomhus trots en mysig innergård. Det är för all del väldigt trevlig inomhus också och framförallt varm och skönt. Väggarna går i boudoirrött och här är det perfekt ombonat för en god höstmiddag på tre man hand.

Middag i brandstationen

Jag väljer rödingfilé med kantareller och de andra två beställer inbakad kalv som visserligen är mör och god, men inbakningen är tyvärr alldeles för salt. Min fisk är däremot superb och den finns även kvar på deras höstmeny ser jag. Kalven är däremot borta. Jag festar till det med en kaffe Karlsson till efterrätt, men har tydligen glömt att jag inte tycker så värst mycket om Cointreau. Hur kunde jag glömma det? Nåja, kaffedrinken går visst i ändå. Vi får en trevlig kväll trots den översaltade kalven.

Fina fisken - fast på en annan restaurang

Malin har egentligen bokat bord på Fina Fisken redan första kvällen, men en av oss (mannen i sällskapet) har tydligen vaknat på snålsidan, så vi bokar av. När vi sedan går förbi restaurangen på hemvägen ångrar vi oss (ja, inte snåljåpen då) rätt rejält. För ack så mysigt det ser ut att sitta där i den mörka höstkvällen vid levande ljus på den ombonade innergården. Och menyn, ja den går inte av för hackor. Nu när det är högsäsong för skaldjur och allt. Det blir tyvärr inget besök på Fina Fisken denna gång. Men nästa gång, då.

Badorten Trosa

Trähusen som kantar ån eller som ligger en eller ett par gator upp från den är verkligen drömmiga. Så pittoreskt vackra med sina punchverandor och sirliga trädetaljer. När Trosa i slutet av 1800-talet blir en badort för det fina folket och promenaderna anläggs på båda sidor av ån, bygger man till dessa punchverandor på husens baksida eftersom det är den sida av huset som nu åses av badsocieteten och viktigt folk. Tidigare var det ju framsidan av huset som var det viktigaste att hålla i gott skick, nu blir det dock baksidan som blir framsidan så att säga.

Tjusiga trähus längs åpromenaden

I societetshuset som invigdes 1902 samlades badsocieteten till sommaren varje år för en presentationsbal som tydligen kunde ta hela natten. Det var viktigt att visa upp sig och att skapa kontakter. Trosa Stadshotell var en betydande och central punkt för det fina badfolket. Stadshotellet anses tjusigt än idag med sitt välrenommerade spa och vackert inredda rum. Tv-serien Hedebyborna  spelades delvis in på Trosa Stadshotell. 

Vi har siktet inställt på Stadshotellet
Torgbron - Trosas äldsta bro

Avslappnad höstweekend i Trosa

Som den forna badsocieteten åker vi på en höstweekend i Trosa för rekreation och avkoppling. Och det får vi med råge. Här kan man verkligen snacka action lika med noll, något som passar oss tysthetstörstande Stockholmsbor perfekt. Att centrala Trosa är bilfritt är så otroligt skönt. Vidare får vi i oss lite god mat, men framförallt är det roligt att vi har sällskap av Malin som bidrar med lite ny input och dessutom är mycket bättre än vad vi är på att hitta trevliga restauranger. Hon lever för att äta. Vi äter för att leva.

Trosa - perfekt för en höstweekend

Du kanske också vill läsa:

Please follow and like us:
error
fb-share-icon

2 Svar på “Höstweekend i Trosa”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.