Sicilien runt på två veckor

Den första morgonen på vår resa Sicilien runt på två veckor vaknar vi tidigt i Palermo. Nu måste vi tillbaka till flygplatsen där vi landade för bara några timmar sedan! Varför bokade vi inte en natt på hotellet vid flygplatsen, tänker vi nu? Iväg till tågstationen igen, upp på flygbussen, hämta hyrbilen, i sakta mak köra mot Erice. Allt känns plötsligt suveränt bra! Två hela veckor på Sicilien väntar.

Sicilien runt

Sicilien runt på två veckor känns först lite omöjligt att planera. Det finns ju så mycket man vill se. Samtidigt som man också vill kunna stanna upp, insupa atmosfären och inte hasta runt allt för mycket. Vi bestämmer oss för två huvudområden. Nordväst kring Palermo samt östkusten. Eftersom vi flyger till Palermo kommer staden bli både vår start- och slutpunkt. 

Vår video från Sicilien

Vi reser Sicilien runt på två veckor kring påsken och är först lite skeptiska till om detta verkligen är den ultimata tidpunkten att vara på Sicilien. Påsken är den absolut största helgen på hela året på Sicilien. Vi ser framför oss folkmassor på gator och torg, stängda affärer och restauranger. Igenbommat, men samtidigt toktrångt överallt. Vi hade inte behövt oroa oss. Allt är öppet, folkmassorna uteblir och påsken känns inte särskilt mer påtaglig än hemma i Sverige. Vi ramlar över en enda påskprocession på två veckor. Lite snopet ändå så här i efterhand.

Påsken firas i Ragusa

Tåg Sicilien runt

Att se världen med tåg står alltid högt upp på vår lista. Vi får idén om Sicilien runt på två veckor från The World’s Most Scenic Railway Journeys. Vi bokar i stort sett alla utflykter, hotell, buss-, bil- och tågresor hemifrån i förväg. Makalösa vyer från bil-,  buss- och tågfönster timme efter timme. Tåg bokar vi via Trenitalias suveräna app. Det är otroligt billigt att åka tåg på Sicilien och vy- och komfortmässigt en riktig höjdare. När det inte är tågstrejk vill säga… Men mer om det i kommande inlägg. Vi gillar verkligen att åka tåg genom Sicilien, speciellt tåget runt Etna.

Vi väljer tåg i första hand

Dessa städer åker vi till

Vi bor i fem städer på Sicilien: Palermo, Ragusa, Syrakusa, Taormina och Catania. Vi besöker ytterligare tre: Erice, Castellammare del Golfo och Cefalú. Så här i efterhand skulle det kanske ha räckt med att bo i Palermo, Catania och Syrakusa och sedan gjort dagsutflykter till Ragusa och Taormina. Båda dessa städer är ofantligt vackra, men det räcker med en dagsvistelse. Taormina är även staden med absolut mest turism och det enda stället där det känns riktigt trångt på gatorna. 

Vi är noga med hur rummen ser ut när vi bokar. Hur gatan utanför ser ut kan ibland överraska.

Att uppleva Sicilien runt på två veckor

Att besöka marknader på morgnar och förmiddagar är en billig och rolig upplevelse på Sicilien. Här är det liv och rörelse, ibland lite spektakel, men det är ingen show enbart för turister, utan en del av det lokala livet. Just fiskmarknader är populära med sina välbesökta gaturestauranger som serverar havsdelikatesser kring lunch. Vi försöker oss på att äta på marknaden i Syrakusa ett par gånger, men att trängas och vänta i långa köer är inte för oss. 

Vi startar dagarna med lite gatushopping

Sicilien osar av kultur. Vackra, ståtliga hus och byggnader, lika många sorgligt förfallna och övergivna hus. Kyrkor och barocka katedraler i mängder. Smala, charmiga gränder, pampiga torg, marknader, museum, ruiner, amfiteatrar och folkliv på gatorna långt in på natten. Allt det vi älskar.

Hur många vackra byggnader ska man fotografera i Italien?

Och så naturen. Landsbygden. Det är vår, det har regnat, allt är grönt och spirande. Böljande, mjuka kullar,  vinstockar, späda olivträd, röda stänk av vallmo som splashar förbi utanför tågfönstret. Himlen skiftar från svartaste grått, regn och bomullsmoln till blåaste blått och gulaste solglitter. Vädret skiftar oerhört under våra två veckor på Sicilien. Det gäller att klä sig rätt. Och så havet. Alltid närvarande förutom i Ragusa som ligger i inlandet. Det finns de som trotsar Medelhavets kyla i april. Som kastar sig i plurret i den klassiska badorten Cefalú. Vågat.

Tappar nästan andan av grönskan i inlandet

-Åh, Italien, värdens bästa matland! Säger flertalet. Nej! säger vi. Eller vi vet inte. Vi är kanske världens sämsta restaurangätare utomlands. Kan aldrig bestämma oss, velar tills vi blir så hungriga så vi blir irriterade. Till slut tar vi första bästa. Vi har ätit världens godaste pizza i Neapel och världens godaste pasta på tryckerichefens mammas lunchrestaurang under jobbresor till Turin. Annars hamnar Italien långt ner på vår matlista. Fast på Sicilien hittar vi överraskande nog ett par höjdarrestauranger. Framförallt hos gubbarna i Syrakusa där vi äter flera gånger. 

På hippa restauranger har dom lite mer varierande menyer

På vår resa Sicilien runt på två veckor har vi satsat på att hyra rum med balkong eller terrass och utsikt. I Taormina, som förmodligen är den dyraste staden på ön, hittar vi ett mycket enkelt och billigt boende, sex branta trappor upp med så lågt i tak i trapphuset att Pda är ett huvud kort. 180€ för tre nätter med den mest spektakulära utsikten över Etna, Taormina och havet. Alltså där kunde jag sitta tills jag dör. 

Etna ja, som vi knappt nämnt än. Allestädes närvarande på östkusten kring Catania. Och tåget vi åker runt vulkanen. Världsklass vad gäller vyer. Det är därför vi åker till Sicilien. Det är därför vi älskar Sicilien. En vulkan på avstånd är bättre än en vulkan på nära håll blir vi dock varse. 

Utsikt från vår terrass i Taormina

Nu blir det inlägg från Sicilien för hela slanten på firstmorning.se framöver!

På vår Italien-sida finns fler artiklar.

Följ oss gärna även på Facebook och på Instagram.

Please follow and like us:
error
fb-share-icon

4 Svar på “Sicilien runt på två veckor”

    1. Ja, det låter som en bra idé! Fantastiskt ju att man kan ta tågfärja över Messinasundet. Sicilien har riktigt bra tågförbindelser till fastlandet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.